Kijkbuis

8 redenen waarom jij Marco Polo moet gaan kijken!

Als thuisbasis van toppers als House of Cards en Orange is the New Black heeft Netflix inmiddels bewijs geleverd veel meer te zijn dan 'slechts' een streamingdienst. Mijn hart begon dan ook sneller te kloppen toen zij de serie Marco Polo aankondigden. Een nieuwe hitserie lijkt in het verschiet te liggen!

Sinds afgelopen vrijdag is het 10 afleveringen tellende seizoen van Marco Polo op Netflix te bekijken. Naar verluid heeft de serie zo'n 90 miljoen dollar gekost en is daarmee de op één-na-duurste serie ooit gemaakt. Alleen Game of Thrones heeft meer budget. Inmiddels ben ik halverwege het seizoen en kan ik gerust vertellen dat een nieuwe verslaving is geboren.

Hieronder vind je 8 redenen waarom ook jij écht naar Marco Polo moet gaan kijken!

 

1. Het verhaal

Het is voor de meesten vast algemeen bekend dat Marco Polo een ontdekkingsreiziger is. In de serie is de jonge Marco, samen met zijn vader en oom, de zijderoute aan het ontdekken als zij op het matje worden geroepen bij de Mongoolse heerser Koeblai Khal. De kleinzoon van de beruchte Dzjengis Khan is niet te spreken over het werk van de Italianen en als laatste redmiddel besluit Marco's vader hem achter te laten bij de Khal.

Al snel ziet de Khal de toegevoegde waarde van Marco in en vraagt de jongen om advies. Dit tot groot ongenoegen van zijn zoon en sommige raadleden om hem heen. Als gaandeweg de serie een oorlog met het Zuid-Chinese rijk dreigt, krijgt Marco een steeds prominentere rol binnen het Mongoolse hof. Vanzelfsprekend groeit hiermee ook het gevaar en raakt hij verstrengeld in de intriges van de Mongolen. Elk succes maakt hem machtiger, maar elke fout brengt hem dichter bij de dood. Spannend!

2. Het decor

Met locaties in Venetië, Maleisië en Kazachstan is er alles aan gedaan om de serie echt 13de eeuws aan te laten voelen. Van de wijds uitgestrekte steppen in Mongolië tot aan de vochtige Chinese jungle, elk toepasselijk landschap komt voorbij. Het zijn vooral de groots opgezette troonzalen die de blits maken. En is de Khal niet in zijn paleis, dan wordt er een met goud beklede tentenkamp opgezet.

Ook aan de kleding is gedacht. Zo'n 6000 handgemaakte kostuums waren ervoor nodig om de honderden figuranten aan te kleden. Daarnaast beschikt elk paard over een uniek ontworpen pantser. Je ziet dus duidelijk waar die 90 miljoen dollar heen is gegaan.  

3. Het is Netflix

Doordat de streamingdienst niet gebonden is aan de regels van de Amerikaanse televisie kunnen zij zich wat meer vrijheid veroorloven. Dit uit zich in Marco Polo vooral tijdens de vele scènes waarin de Khal's bijvrouwen een rol spelen. De ouwe snoeperd had hele bordelen tot zijn beschikking waarin honderden Oosterse schonen rondrenden. Bereid je dus voor op vele Chinese (mini) borstjes!

En anders dan bijvoorbeeld Game of Thrones is er in de serie ook aan de vrouwen gedacht. Een piemel is namelijk ook geen vreemd object aan het Mongoolse hof...

4. Kung Fu

Wie aan de oude Oriënt denkt, die denkt meteen aan vechtkunsten. Tijdens zijn verblijf leert Marco dan ook kung fu door een van de grootmeesters in het vak. Met de wanstaltige vechtscènes van Jackie Chan heb ik niets, maar binnen deze setting past het helemaal.

marco polo nederland serie tip netflix

5 De intro

Elke goede serie valt te herkennen aan een imposante introductie. Voor de nieuwe Netflix-serie is een Aziatisch deuntje gekozen. Begeleid door beelden die in waterverf de Mongoolse kenmerken symboliseren, raak je gaandeweg vertrouwd met deze stijl. In het begin is het niet bijzonder, maar na een paar afleveringen staat de muziek garant voor het beginnen van de show.

6. Het is hard

Als hard volk kijken de Mongoolse krijgers niet om van een botbreukje meer of minder. Een graag geziene straf is bijvoorbeeld iemand in een deken wikkelen en laten overrijden door een groep losgeslagen paarden. In Marco Polo worden deze gruwelijkheden zonder gene aan de kijker voorgeschoteld. Zo loopt de spanning met de Chinezen gedurende de serie steeds hoger op. Om de vijand af te schrikken worden de Chinese gevangen in stukken gehakt, gekookt en vakkundig over de stadsmuren gegooid. Dat is weer eens wat anders dan een poederbrief sturen...

7. Intriges

In elk koninkrijk is het kennen van de juiste mensen van levensbelang. Dit is dan ook zeker het geval in Mongolië en om Marco Polo op de proef te stellen geeft de Khal hem steeds meer opdrachten. Zo moet hij in het begin van de serie zijn nieuw gemaakt vriend verraden om zo zijn eigen hachje veilig te stellen. Hiermee maakt hij vrienden met de Khal, maar is het ook zijn eerste stap in het web van intriges. Het is vooral troonopvolger Jingim die de Italiaan wantrouwt. Hij meent dat Marco zijn positie in gevaar brengt en probeert hem ten val te brengen.

Toegegeven het is lang niet zo spannend als een House of Cards, maar het gehele spel binnen het hof maakt dat het prima wegkijkt.

8. Het zijn tien afleveringen

Met Marco Polo wil Netflix geen serie afleveren, maar menen zijn een 10- uur durende speelfilm te hebben gemaakt. Zelf ben ik meer voorstander van het woord serie, want in een film wordt vaak een hoop informatie geskipt. Dit gevoel heb je tijdens het kijken gelukkig niet. Ik heb nog niet alle afleveringen gezien, maar per aflevering word je langzaam geleid naar het hoogtepunt. Ik vermoed/ ga ervan uit dat dit een oorlog met de Chinezen is.

In mijn ogen is de bijna 10 uur aan beeldmateriaal dan ook precies goed om een verhaal als dit te vertellen. Langer maakt het weer te langdradig wordt en wellicht saai. Nu wordt je stapje voor stapje ingeleid in het leven van Marco en de Khal en werk je toe naar de seizoensfinale.


Het is je vast duidelijk geworden dat ik te spreken ben over de nieuwe serie van Netflix. Het is goed vermaak, maar kan nog lang niet tippen aan bijvoorbeeld House of Cards of Game of Thrones (waarmee de serie vergeleken wordt). Het acteerwerk is niet bijzonder, de dialogen wat te makkelijk en het mist vaak net dat vleugje finesse. Neemt niet weg dat ik echt mijn best moet doen niet alle afleveringen in een nacht te kijken, dus in mijn ogen is een serie dan zeker verslavend.

Ik ga alvast duimen voor een tweede seizoen!

Sander