Column

Bij Eén tegen 100 won er eindelijk iemand

Nooit eerder heb ik iemand zien winnen bij Eén tegen 100 op zondagavond. Afgelopen weekend wel. Aardrijkskundedocent Wim sleepte ruim 144.000 euro prijzengeld in de wacht. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Meestal stelt Caroline de deelnemer tegen het einde van de uitzending een bijzonder moeilijke vraag. Zoiets als: 'Hoe vaak, en dan tellen we de zon- en feestdagen niet mee, urineert een Mongoolse dwerggeit gemiddeld per jaar op een vlakte ergens in het zuiden van Syberië?' En dan is het over. Weer geen winnaar.

In eerste instantie dacht ik: Wim gaat niet zo ver komen. Hij leek het namelijk niet helemaal te begrijpen. Bij Eén tegen 100 stelt Caroline eerst een vraag waar 100 tegenspelers op moeten antwoorden. Daarna is de kandidaat aan de beurt. Maar Wim zat al voortdurend te knikken zodra het goede antwoord in beeld verscheen. Opvallend veel van zijn tegenstanders bleven daardoor lang in het spel. 'Goh,' zegt Wim, 'pittige tegenstand vanavond.' Zeker.

Het bracht Caroline, die een nietsverhullend jurkje droeg waar zelfs Pocahontas vriendelijk voor zou bedanken, ook een beetje in de war. Ze ging opeens gekke vragen stellen. 'Welk woord staat voor een wandelaar die zó druk is met zijn mobiele telefoon, dat hij geen enkel oog meer heeft voor zijn omgeving?' Dat blijkt een smombie te zijn. Een samentrekking van 'smartphone' en 'zombie'. Ook nooit geweten dat je 'rembours' uitspreekt als 'ramboes'. Ik zeg jullie, die Wim deed gekke dingen met Caroline.

Toen Wim langzaamaan uitgeknikt was, vielen zijn tegenstanders met bosjes af. Alleen René uit Elst bleef over. En die had er zin in. René reageerde overal heel droog op (lees: kort) en dat zat Wim niet lekker. 'Dat wist ik,' zei René dan als hij het antwoord goed had. Waarop Wim steeds weer reageerde: 'Dat dacht ik al ja.' Zo gaat het een paar vragen door. Dan volgt er eindelijk een geografische vraag. Kat in 't bakkie voor docent Wim, zou je denken. Hij kiest voor een moeilijke vraag.

'Waar zijn de Victoriawatervallen, een grote toeristische attractie van Zimbabwe, naar vernoemd?' Ik had nog nooit van die watervallen gehoord, maar de antwoorden maakten het me niet zo moeilijk. Een paus uit de 11e eeuw (???), het winnen van de onafhankelijkheidsoorlog (????) of de koningin van het Verenigd Koninkrijk. Wim zucht. Dat weet René natuurlijk ook. Net als de rest van Nederland. Langzaam begint Wim het op te geven. De wanhoop slaat toe.

Een vraag over popmuziek. Wim zucht weer. Daar weet-ie natuurlijk helemaal niets vanaf. Iets over een meidengroep. 'Doe maar de Spaaais gurls, ik doe maar wat.' Ook René gokt. Ze hebben het beiden goed. Net wanneer je denkt: dit gaat nog ruim twee uurtjes duren, grijpt Caroline in. Het is tijd voor de gouden joker. In de volksmond ook wel 'ongelooflijke kutvraag' genoemd. Haar momentje. Een brede grijns. Dan de vraag.

In beeld verschijnt een zandhoop met daarin iets wat sterk lijkt op een blindegeleidestok. 'Hoe heet deze stok, die je vaak op bouwterreinen ziet staan?' Mogelijke antwoorden: theodoliet, avegaar of jalon. Dit doet mij denken aan namen die Harry Potter gaf aan zijn toverstok. Wim zet de Verdubbelaar in, ook al zo'n begrip. Hiermee verdubbelt hij mogelijk de pot. Dan het moment suprême. René knikt. Als kijker weet je het: die heeft het fout. Zijn plek kleurt rood en Caroline schreeuwt het uit. Wim is zojuist 144.000 euro rijker.

Dan stelt Caroline de allermoeilijkste vraag. Wat ga je met het geld doen? 'Waarschijnlijk weggeven aan mijn kinderen en kleinkinderen. Want ik heb alles al.' Mooi.

Rick

De uitzending met Wim is hier te bekijken