Lifestyle

Absolute don’t voor een echte dude: een drugsverslaving

Hoewel wij ons mensen graag als ontwikkeld en verheven zien, valt dat in de praktijk soms vies tegen. Denk alleen al het type mannen, dat het blijkbaar ‘stoer’ vindt om te roken, grote hoeveelheden alcohol te drinken en drugs te gebruiken. Bijvoorbeeld om een verjaardag gezellig te maken, een stapavond een succes. Of zich zelfverzekerder te voelen bij de ontmoeting van potentiële partners, of denkt op deze manier beter te kunnen presteren op werk. En hoewel eenmalig of incidenteel gebruik van dergelijke middelen nog niet direct een probleem hoeft te zijn, kan het dat op den duur wel worden. De oplossing is simpel gegeven, maar zeker niet zo gemakkelijk uit te voeren. Hoe gaat afkicken in zijn werk?

Fysiek afkicken

Ben je verslaafd, dan moet je op meerdere manieren afkicken van drugs. Allereerst is het zaak fysiek af te kicken. De giftige stoffen die zich in je lichaam bevinden moeten eruit. En je lichaam moet zoeken naar een nieuwe balans nu er geen nieuwe aanvoer van de stoffen in kwestie is. Soms kun je ernstige ontwenningsverschijnselen krijgen hierdoor. Omdat deze heftig en zelfs gevaarlijk kunnen zijn, wordt aangeraden deze detox in een afkickkliniek voor drugs onder deskundige medische begeleiding uit te voeren.

Als man kun je je fysiek erg slap en daardoor onzeker door de ontwenningsverschijnselen gaan voelen. Onthoud daarom dat afkicken van drugs voor je gezondheid echt beter is, en dat je er alleen maar krachtiger uitkomt!

Mentaal afkicken

Hoewel de fysieke kant van afkicken al zwaar is, begint daarna eigenlijk pas het echte werk om van je verslaving aan te komen. Vaak liggen er namelijk trauma’s of bepaalde onverwerkte zaken ten grondslag aan de verslaving. Je zult, onder begeleiding van een therapeut of met behulp van lotgenoten, hiernaar op zoek moeten gaan en deze zaken aanpakken.

Veel mannen vinden het lastig om over henzelf en hun emoties te praten. Blijf daarom voor jezelf herhalen dat als je zonder verslaving wil leven, er toch echt de nodige ‘soul searching’ nodig is!

Afkicken hoef je niet in je eentje te doen

Mannen willen over het algemeen zelf dingen oplossen. Hulp vragen zien ze vaak als een teken van zwakheid. Ga je afkicken, dan is het echt belangrijk dit idee los te laten. Hulp vragen is namelijk geen teken van zwakheid, door blijven modderen zonder succes in je eentje wel. Met behulp van vrienden en familie doorloop je de afkickperiode gemakkelijker en is de kans op afgekickt blijven groter. Vraag daarom mensen om je heen niet meer het middel te gebruiken waar je verslaafd aan was, en zorg dat je een netwerk hebt dat je kunt bellen op de momenten dat je het moeilijk hebt.

Juist op deze momenten zul je ervaren wie je echte vrienden eigenlijk zijn. Dat zijn namelijk de mensen die er niet alleen op de leuke momenten in het leven zijn, maar ook op de momenten dat je het zwaar hebt!