Lifestyle

Ben je in het bezit van een bestelbus? Hier moet je op letten!

Als je een eigen bestelauto hebt en sinds kort vanuit Midden- of Oost-Europa naar Nederland bent verhuisd, zijn er een aantal belangrijke regels en verplichtingen waar je je aan moet houden. Zo is het verplicht om de bestelwagen te registreren via het kenteken en om je auto te verzekeren. Ook is het verstandig om te controleren of je auto voldoet aan de voorwaarden voor De Belastingdienst, en om je zakelijke ritten te registreren. We hebben in dit blogartikel de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet die je moet weten als je zakelijk rijdt.

Je auto verzekeren tegen schade

Om de schade die je aan een ander aanricht bij een ongeluk te kunnen vergoeden, is in Nederland voor iedere autobezitter een WA- autoverzekering minimaal verplicht, dus ook als je een bestelauto hebt. Daarnaast is het verstandig om een extra dekkingen te kiezen die de schade aan je eigen bestelbus ook vergoedt, zoals de Beperkt Casco dekking of de All-Risk autoverzekering.

Heb je nog geen verzekering voor je bestelwagen, en ben je op zoek naar een verzekeraar met een klantenservice in jouw eigen taal? Dan kun je je bestelauto verzekeren bij Polisa. Deze verzekeringsmaatschappij is er speciaal voor mensen die vanuit Midden- en Oost-Europa naar Nederland komen, en bieden voordelige premies aan voor de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd in je geboorteland. Bovendien kun je via Polisa verzekeringen contact opnemen met de helpdesk in je eigen taal, waardoor de informatie over de verzekering voor jou helemaal te volgen is als je bijvoorbeeld Pools, Tsjechisch of Roemeens spreekt. >

Geregistreerd ondernemer

Sta je als zzp’er geregistreerd of ben je eigenaar van een bv, en ga je een bedrijfsauto aanschaffen? Dan zijn er een aantal belastingregels waar je auto aan moet voldoen om te kunnen profiteren van de fiscale voordelen. Zo moet je bedrijf ingeschreven staan bij de KVK en moet de auto uitsluitend ingericht zijn voor het vervoeren van goederen. Ook mogen er geen extra zitplaatsen in de auto of bus aanwezig zijn. Als je voldoet aan deze voorwaarden, kun je de kosten voor de auto boeken als zakelijke kosten, waardoor je minder belasting hoeft af te dragen aan het eind van het jaar.

Zakelijke kilometers

Om geen bijtelling te hoeven betalen en de kosten te kunnen declareren als zakelijke kosten is het verstandig om de kilometers te registreren die je zakelijk rijdt. Je moet via deze rittenregistratie ook kunnen aantonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Als je hier boven komt, moet je bijtelling betalen. Per kilometer mag je 21 cent van je winst aftrekken voor zakelijke ritten bij de belastingaangifte. Deze kilometervergoeding zorgt er voor dat je op jaarbasis minder belasting betaalt.

Kortom: zoek bovenstaande zaken zorgvuldig uit en regel je autoverzekering voordat je de weg op gaat!