Food

In welke voeding zitten de meeste eiwitten?

Of je nu probeert af te vallen, meer spieren wilt opbouwen in de sportschool, of je gewoon op je best wilt voelen: genoeg eiwitten binnenkrijgen is echt cruciaal voor een evenwichtige, gezonde levensstijl. Maar wat zijn eiwitrijke voedingsmiddelen die je aan je dieet kunt toevoegen en wat is voeding met veel eiwitten?

Eiwitrijke voedingsmiddelen

We hebben wat onderzoek gedaan om je de ultieme gids voor eiwitrijke voedingsmiddelen te geven. We bespreken het belang van eiwit, enkele van de beste eiwitrijke voedingsmiddelen, en hoe je kunt bepalen hoeveel eiwit je eigenlijk nodig hebt. Als je nog steeds moeite hebt om via voedingsmiddelen voldoende eiwitten in je dieet te krijgen, kun je altijd geniet van proteine shakes voor je dagelijkse portie eiwitten.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Moeten we echt eiwitrijk voedsel eten? Het korte antwoord is: yep! Eiwit is een macronutriënt dat verantwoordelijk is voor de opbouw van spiermassa. Het is een essentiële bouwsteen in het menselijk lichaam. Zonder dat kan ons lichaam niet groeien of herstellen.

Verschillende studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat eiwit een belangrijke rol speelt bij het op peil houden van de honger. Een studie uit 2004 toonde aan dat van de drie macronutriënten (eiwit, vet en koolhydraten) eiwit het meest vult, waardoor je een meer verzadigd gevoel krijgt. Nu snap je meteen waarom er mensen zijn die met eiwitten afvallen.

"Door extra eiwitten kun je je spiermassa vergroten."

Een ander onderzoek uit 2006 toonde aan dat eiwit de niveaus van ghreline, het hongerhormoon, vermindert, terwijl het tegelijkertijd de niveaus van peptide YY verhoogt, dat het lichaam een vol gevoel geeft. Met andere woorden: het eten van meer eiwitten kan je helpen je voller te voelen na een maaltijd, zodat je niet het risico loopt te veel te eten.

Feit 1: eiwitten helpen om spieren op te bouwen

Eiwit is essentieel voor het opbouwen en onderhouden van spieren, vandaar dat zoveel fanatieke sporters kiezen voor eiwitpoeder. Zoals een onderzoek uit 2012 aantoonde, kan het toevoegen van extra eiwit aan je dieet je helpen meer spieren op te bouwen in de sportschool. En uit een studie uit 2010 bleek dat het verhogen van de eiwitinname je zelfs kan helpen spiermassa te behouden als je probeert af te vallen.

Feit 2: eiwitten verhogen je stofwisseling

Een trage stofwisseling betekent dat je lichaam niet erg efficiënt is in het afbreken van het voedsel dat je eet. Als je de verteringssnelheid van je lichaam wilt verbeteren, kan eiwit helpen. Uit een studie uit 2010 bleek dat een eiwitrijk dieet resulteerde in een hogere vetoxidatiesnelheid, wat betekent dat het dieet mensen hielp om meer vet te verbranden (of te metaboliseren) dan andere soorten diëten.

Voeding met heel veel eiwitten

Het is vrij duidelijk dat een proteine dieet veel voordelen kan hebben. Dus, wat zijn die eiwitrijke voedingsmiddelen die je aan je favoriete recepten kunt toevoegen om alle voordelen te krijgen? Dit zijn ze in onwillekeurige volgorde:

 • Eieren
 • Haver
 • Griekse yoghurt
 • Kip
 • Amandelen
 • Zwarte bonen
 • Zalm
 • Bloemkool
 • Rundvlees
 • Guave
 • Quinoa
 • Avocado

Kun je eigenlijk te veel eiwitten eten?

Goede vraag. Wel, hoewel een eiwitrijk dieet zeker veel voordelen heeft, draait een gezond dieet uiteindelijk wel om het juiste evenwicht. Als je erover denkt om je proteine inname te verhogen, is het belangrijk dat je dus niet meteen overdrijft. Hoewel wat extra eiwit je kan helpen om spieren op te bouwen en af te vallen, kan te veel eiwit wel enkele nadelige bijwerkingen hebben. Overdrijf dus niet.

Het advies voor eiwitten samengevat

Eiwit is een van de belangrijkste macronutriënten die ons lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Door wat extra eiwit aan je dieet toe te voegen, kun je je spiermassa vergroten, je eetlust verbeteren, en de algemene spierkracht en gezondheid ondersteunen. Door gewoon wat meer eiwitrijk voedsel, zoals kip, zalm of amandelen, aan je dieet toe te voegen, zul je waarschijnlijk de voordelen gaan merken.

Te veel proteine kan echter ook leiden tot enkele negatieve bijwerkingen. Probeer altijd een evenwichtig dieet te eten dat alle essentiële voedselgroepen bevat. Als je je zorgen maakt dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, of dat je te veel binnenkrijgt, raden we je altijd aan om met je arts of voedingsdeskundige te praten, zodat je het perfecte dieetplan kunt opstellen voor jouw specifieke behoeften en doelen.