Lifestyle

Mannen verwachten in 2023 meer uit te geven aan online shoppen

Uit een recent onderzoek is gebleken dat een op de drie mannen er vanuit gaan dat ze voor het komende jaar meer geld zullen besteden bij het online winkelen. De meerderheid van de mannen gelooft dat er voor hen in 2023 niks zal veranderen. De verwachting onder mannen is dat ze hun geld voornamelijk zullen besteden aam elektronica, huishoudelijke apparaten en spellen.

Vanwege de gestegen inflatie wordt er door potentiële kopers gekeken naar webshops die zich buiten de Europese Unie bevinden. Deze peiling werd in oktober door Enigma Research uitgevoerd in opdracht van de Douane.


Regels internetaankopen onduidelijk

Omdat de regels wat betreft internetaankopen voor de meeste consumenten niet duidelijk zijn en vanwege de verwarring die bestaat rondom het shoppen in het buitenland, is de Douane een campagne gestart onder de naam “Wij zien, wij zien, wat jij niet ziet”.

Zo bleek uit onderzoek dat 50 % van de kopers ten onrechte denkt dat er altijd invoerrechten moet worden betaald bij aankopen buiten de EU. Ook denkt zo’n 30 % van de ondervraagden dat buiten de EU de kosten van inklaren en invoer bij de prijs zijn inbegrepen.

Doordat mannen vaker buiten de EU gaan shoppen, is het belangrijk dat zij op de hoogte zijn van de mogelijke extra kosten. Bijvoorbeeld doordat er nog invoerrechten betaald moeten worden of doordat pakketjes ingenomen worden. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij namaakartikelen. Deze mogen niet ingevoerd worden van buiten de EU.

Zoals gezegd verwachten mannen significant meer uit te geven aan elektronica en gadgets en huishoudelijke apparatuur. Vanwege de inflatie verwachten ze hun aankopen de komende tijd vaker buiten de EU te doen. Hier kunnen ze namelijk ‘dezelfde’ producten krijgen voor een lagere prijs.


Van tevoren checken

Maar klopt die lagere prijs ook en is het aangeschafte product ook kwalitatief in orde? Het is altijd verstandig om een kijkje te nemen bij de Consumentenbond. Op hun site geven ze goede tips voor online shoppen binnen de EU, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Ook de Douane geeft tips:

• Check altijd de locatie van de webwinkel als je iets koopt. Kijk naar de adresgegevens en de URL en ga na of er überhaupt contactgegevens staan.

• Check reviews. Het is bijvoorbeeld ook goed te kijken naar de reviews van aanbieders van producten op websites als bol.com en amazon.com.

• Is de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.


Regels voor online shoppen buiten de EU

Ben je toch van plan ook buiten de EU online te blijven shoppen? Dan is het wel goed om rekening te houden met de volgende regels:

• Je mag niet zomaar alles kopen bij webshops buiten de EU. Naast namaakartikelen geldt dit onder andere ook voor medicijnen, beschermde plant- en diersoorten, kunst en antiek.

• Houd rekening met extra kosten. Voor producten boven de €150,- betaal je bijvoorbeeld invoerrechten. Dat is tot 17% van het aankoopbedrag.

•Je betaalt altijd btw. Niet overal wordt dit berekend. In dat geval komt de pakketdienst met een rekening. Meestal is dit 21 %.

• Je moet invoerrechten betalen voor pakketten boven de € 150, dit kan tot variëren tot 17 % van het aankoopbedrag.

• De pakketdienst brengt inklaringskosten in rekening wanneer zij jouw pakket moeten declareren bij de Douane.


Rekenvoorbeeld

Je koopt bij een webshop buiten de EU een tas van € 300. De invoerrechten voor deze tas zijn 4%.

De verzendkosten zijn € 30.De verzekeringskosten zijn € 15.

•Je berekent de invoerrechten over € 300 + € 30 + € 15 = € 345.

•De invoerrechten zijn 4% van € 345 = € 13,08.

•Je berekent de btw over € 300 + € 30 + € 15 + € 13,08= € 358,08.

•De te betalen btw is dan 21% van € 358,08= € 75,20.

•Je betaalt dus aan douanekosten: € 13,08+ € 75,20= € 88,28.

Ga voor een overzicht van alle regels en mogelijke extra kosten naar douane.nl/internetaankopen.