Lifestyle

Op workation: hoe kun je dit goed voorbereiden?

Je hebt er misschien al eens van gehoord: een workation. Dit houdt in dat je op reis gaat, maar op de plek van bestemming aan het werk bent. Veel mensen met een kantoorbaan kiezen hiervoor, om even te ontsnappen aan de reguliere werkbubbel. In een andere omgeving zijn, is immers inspirerend! En een excuus om een reisje te maken, kunnen we altijd wel gebruiken. Klinkt goed? Met déze tips kun je de workation goed voorbereiden.

Juiste spullen mee

Je kunt het inpakken van je spullen voor de workation goed vergelijken met het inpakken van je spullen voor een gewone vakantie. Neem je kleding, toiletspullen en benodigde documenten mee. Er is echter meer om aan te denken! De kans is groot dat je normaliter niet per se je laptop meeneemt op reis, maar die heb je nu uiteraard wel nodig. Vergeet de bijbehorende oplader niet. En ook spullen zoals een koptelefoon, powerbank en werktelefoon zijn handig. Stevige koffers zijn ideaal om alles in te stoppen. De keuze voor de koffer baseer je op de hoeveelheid spullen die je meebrengt. Met een Samsonite koffer reis je in ieder geval hartstikke comfortabel!

Bestemming kiezen

Welke spullen je meeneemt, is uiteraard afhankelijk van de bestemming. Ga je naar de warme zon of juist naar de kou toe? Het is belangrijk om voorop te stellen dat je een bestemming kiest die jíj leuk vindt. Neem hier dan ook zeker het voortouw in. Je kunt bijvoorbeeld naar een levendige stad gaan, waar je nog nooit eerder bent geweest. Of vertrek juist naar een rustige omgeving, zoals een bijzonder natuurgebied. De wens hierin is voor iedereen weer anders. Bedenk waar jij energie van krijgt en inspiratie uit opdoet – en baseer hierop de precieze plek van bestemming.

Extra’s ondernemen tijdens de workation

Je hoeft je tijdens de workation heus niet kapot te werken. Het is gebruikelijk om de reguliere kantooruren te draaien – of zelfs iets minder. Stem dit vooraf netjes af. En bedenk ook wat je met de extra tijd gaat doen, op de vroege ochtend of in de avond bijvoorbeeld. Wellicht is het interessant om een relevante cursus te volgen of om je zakelijke netwerk uit te breiden op borrels. Op die manier hoef je niet steeds achter je laptopscherm te zitten, maar verbreed je ook je (werk)horizon. Zeker in grotere steden is er van alles te ondernemen, wat je vaak prima kunt linken aan je baan!

Overleg met de werkgever

Als je eigen baas bent, kun je dit stukje overslaan. Werk je echter in loondienst? Bespreek de workation dan uiteraard goed met je werkgever. Wat zijn de wederzijdse verwachtingen qua werkuren, bereikbaarheid en uit te voeren taken? Kun je belangrijke vergaderingen digitaal bijwonen, of is het prima om deze een keer over te slaan? Door vooraf goed te communiceren, is de reis voor iedereen geslaagd. En nog wel belangrijker: het maakt zo’n workation ook voor herhaling vatbaar!