Lifestyle

Waarom 'nog eentje' een gevaarlijke uitspraak is

De kaarsachtige gloed van café lichtjes, het gerinkel van glazen, en het gevleugelde gezegde dat rond 11 uur 's avonds begint te zoemen ... "Nog eentje." Het klinkt onschuldig, spontaan, gezellig zelfs. Maar dit kleine zinnetje kan de startlijn zijn van een race die sommigen niet kunnen winnen - de race tegen alcoholverslaving.

Hoe kleine gewoontes grote gevolgen kunnen hebben

Je kent het gevoel wel. Eén drankje als beloning na een lange werkweek, een biertje om de voetbaloverwinning te vieren, of een shot om iemands verjaardag te eren. Maar wanneer wordt 'nog eentje' een glijbaan naar regelmatig overmatig drinken?

Uit onderzoek blijkt dat gewoontes, waaronder drinkgewoontes, zich sluipend ontwikkelen. Elk drankje versterkt een patroon – en hoe meer we in dat patroon stappen, hoe moeilijker het is om de cyclus te doorbreken.

Waarom het moeilijk is om te stoppen na één drankje

"Nog eentje" speelt in op de psychologie van instant gratification - de behoefte om onmiddellijk beloond te worden. Als je eenmaal die eerste slok neemt, komen plezierverhogende chemicaliën als dopamine vrij, die de hersenen prikkelen en je aanzetten tot meer.

Maar er schuilt een adder onder het gras; deze reactie kan leiden tot afhankelijkheid. Wanneer je hersenen wennen aan alcohol voor een goed gevoel, kan de vraag naar meer obsessief worden. Dat is vaak de eerste stap richting het worden van een alcoholverslaafde.

De impact op gezondheid en welzijn

Alcoholverslaving is niet slechts een kater de volgende dag. Het is een medische aandoening die ernstige fysieke, psychische en sociale problemen kan veroorzaken. Leveraandoeningen, depressie, en een verslechterde relatie met vrienden en familie zijn maar enkele van de mogelijke gevolgen.

Een recente studie in Nederland heeft uitgewezen dat jongvolwassen mannen een hoger risico lopen op het ontwikkelen van een alcoholstoornis door sociale en culturele invloeden die het drinken van alcohol normaliseren en zelfs aanmoedigen.

Het belang van assertief zijn in drinkgelegenheden

Sociale druk is een krachtige motivator, vooral in drink culturen waar alcohol een cruciale rol speelt in sociale interactie. Het verzetten tegen de groepsdruk en 'nee' zeggen vereist assertiviteit, een vaardigheid die niet altijd gemakkelijk is voor velen, vooral jongvolwassen mannen die vaak zoeken naar goedkeuring en acceptatie binnen hun sociale kringen.

Het is dus belangrijk om te herkennen wanneer 'nog eentje' niet meer om plezier draait maar om voldoen aan een norm, en om methoden te ontwikkelen om stand te houden tegen de drang of de verwachtingen van anderen.

Strategieën om sociale situaties te navigeren zonder overmatig drinken

Er zijn technieken om de 'nog eentje'-cultuur te trotseren zonder de gezelligheid te hoeven missen. Beslis van tevoren hoeveel je gaat drinken en houd je daaraan of schakel over op non-alcoholische alternatieven. Ben vooral open over je keuzes; echte vrienden zullen je grenzen respecteren.

Ook apps voor zelfmonitoring en het ondersteunen van je besluit om minder te drinken kunnen een waardevolle resource zijn. Ze bieden inzichten en aanmoediging om bij je voornemens te blijven.

Het kan moeilijk zijn om de gezegde "nog eentje" te weerstaan, vooral in een sociale omgeving. Toch is bewustwording van hoe deze gewoonte door kan schemeren naar alcoholverslaving de eerste stap naar betere keuzes. Wees niet bang om steun te zoeken en het gesprek over alcoholgebruik aan te gaan. Je gezondheid en geluk staan op het spel.