Kijkbuis

De beste films van 2018

Als grote filmliefhebbers is het ieder jaar weer behoorlijk spannend welke films er op het doek gaan verschijnen. Dat niet elk jaar een 'goed' filmjaar is, bewijst 2016 wel bijvoorbeeld. Gelukkig heeft 2018 onze verwachtingen meer dan waar gemaakt en hebben wij weer vrij veel tijd doorgebracht in de bioscoop. Dit jaar was een hele mooie mix van drama, actie, liefde en feelgood. Veel lees- en kijkplezier!


10. A Simple Favor


Duistere, mysterieuze verhalen en onthullingen in ‘A Simple Favor’. Anna Kendrick speelt Stephanie, een ‘typische’ moeder en vlogger. Alles loopt heel lekker, maar dan is ineens Emily, haar beste vriendin, spoorloos verdwenen. Anna gaat zelf op onderzoek uit en komt achter veel duistere geheimen. In eerste instantie zal je misschien denken dat dit een echte vrouwenfilm is, maar... dat is het niet! De spanning, mysteries, ongeloof en de vele plot twists zorgen voor een ijzersterke film voor de heren én de dames. A Simple Favor draait bijna niet meer in de bioscoop, maar we hopen natuurlijk dat ‘ie binnenkort snel op Netflix komt.

9. First Man


Geregisseerd door de briljante Damien Chazelle. Die eerder al La La Land maakte. Voeg daar een sterrencast als Ryan Gosling, Claire Foy en Jason Clarke aan toe en je hebt alle ingrediënten voor een geweldige film. Het verhaal gaat over de allereerste man op de maan: Neil Armstrong. Voor deze ommekeer in de geschiedenis gaat natuurlijk een hoop vooraf. Tientallen jaren aan experimenten, mislukkingen en levensgevaarlijke situaties zijn allemaal nodig voordat 'het' eindelijk lukte. Ondanks dat je weet hoe het eindigt, is het laatste half uurtje van de film echt bloedstollend spannend.

8. The Sisters Brothers


Gebaseerd op het boek van Patrick DeWitt, een film vol met zwarte humor. En dan ben je bij ons aan het goede adres. Het is 1850 en de goudkoorts in het Wilde Westen is op zijn hoogtepunt. Huurmoordenaars en broers Eli en Charlie Sisters krijgen de opdracht om Herman Kermit Warm op te sporen. Dit loopt niet helemaal volgens plan en uiteindelijk loopt alles natuurlijk uit de hand. Sander was iets minder gecharmeerd van deze film - hij viel bijna in slaap -, maar Rick vond hem geweldig. Met een heerlijk rustig tempo en hele leuke twists is dit een verrassend originele Western.

7. Deadpool 2


Toen de dudes twee jaar geleden voor het eerst ‘kennismaakten’ waren ze gelijk fan van Deadpool. Deze anti-superheld maakt schiet alles naar de klote, vloekt en tiert er op los en neemt zichzelf vooral niet serieus. In deze opvolger komt vooral zijn zachte en wat meer gevoelige kant tevoorschijn. Deadpool 2 is iets minder geslaagd dan zijn voorganger. Toch blijft het een geniale combinatie waarin gevatte dialogen en harde actie elkaar moeiteloos afwisselen. Hierdoor zit je de hele film met een grote glimlach op je gezicht. Ik heb hem zelf nog niet gezien, maar als Rick en Sander enthousiast zijn, dan zit het meestal wel goed.

6. Ready Player One


In de nabije toekomst ontsnapt Wade Watts van zijn saaie bestaan wanneer hij inlogt op OASIS. In deze wereldwijd gebruikte virtuele wereld leiden de gebruikers alternatieve levens. Als de excentrieke miljardair en grondlegger van OASIS komt te overlijden, stelt hij zijn enorme fortuin beschikbaar aan de winnaar van een grote virtuele zoektocht. Wade gaat als een van miljoenen gamers op jacht naar de schat en moet het al snel opnemen tegen grote bedrijven en andere tegenstanders die er alles aan doen om de schat het eerst te vinden. Ready Player One is een heerlijke bioscoopfilm. Er valt genoeg aan te merken op het verhaal, maar het ziet er allemaal schitterend uit; ook de 3D is top en dit keer echt een toevoeging. Leuke cast, fijne karakters en een aantal fantastisch uitgewerkte referenties. Kijken!

5. Annihilation


Annihilation is een ‘Original’ van Netflix. En tot nu toe kunnen we over de eigen producties van Netflix zeggen dat het best aardige films zijn. Zo ook deze bijzondere sciencefiction-horrorfilm. Het verhaal gaat over Lena, gespeeld door Natalie Portman, die met een groep vrouwen op een gevaarlijke expeditie besluit te gaan naar een locatie waar de natuurwetten niet gelden. Het onbewoonde en verlaten gebied is de laatste plek waar de man van een van de groepsleden is geweest. De opbouw in Annihilation is traag, maar dat betaalt zich later in de film uit. Want die onheilspellende sfeer explodeert uiteindelijk in een laatste gedeelte, waar we twintig minuten lang met open mond naar hebben zitten kijken. We garanderen je één ding: na het kijken van deze film zit je met een hoop vragen.

4. Bohemian Rhapsody


‘Is this the real life? Is this just fantasy? Caught in a landslide, no escape from reality.’
Bohemian Rhapsody, een schitterende ode aan Queen en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. Je ziet de opkomst van de band, de iconische liedjes, de bijzondere levensstijl van Freddie en natuurlijk niet te vergeten; de reünie op de vooravond van Live Aid. Het einde van de film is het concert en dat is ruim twintig minuten muzikaal genieten geblazen. De vertolking van Rami Malek, die Freddy speelt en er bizar veelt op lijkt, verdient een Oscar.

3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri


Je dochter wordt verkracht en vermoord, maar de lokale politie heeft na maanden nog steeds geen idee wat er gebeurt is. Daar wordt iedere ouder woest van. Om de politie wakker te schudden en aan te sporen, zet moeder Mildred Hayes drie grote billboards buiten het stadje neer. En dat vindt de gemeenschap niet zo leuk. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is een sterke film vol loodzware thema’s. Over het onrechtvaardige in deze wereld en hoe mensen hiermee omgaan. En het verwerken van een immens verdriet. Er zijn veel ongemakkelijke momenten vol agressie en dreiging. De film heeft vier Golden Globes gewonnen: beste film, beste scenario, beste actrice (Frances McDormand) en de beste mannelijke bijrol (Sam Rockwell). Volledig terecht.

2. A Star Is Born


Wie de soundtrack ‘Shallow’ nog niet heeft gehoord, heeft afgelopen maanden onder een steen geleefd. Of je hebt je radio niet aangezet of Spotify niet geopend. Desalniettemin: bij ons op kantoor galmen de stemmen van Lady Gaga en Bradley Cooper regelmatig door de speakers. A Star Is Born is een prachtige film over een bekende countryzanger die op de rand van de afgrond staat als hij een getalenteerde onbekende zangeres ontdekt. Er wordt heel goed geacteerd en prachtig gezongen. Ik ben een week later nog een keer naar de bioscoop gegaan. Voor mij de grootste verrassing van dit jaar.

1. Searching


Searching is eindelijk weer eens een hele creatieve film. Een waarin alles perfect lijkt te werken. De bijzondere vertelmethode (alles gaat digitaal via webcams, camera’s en telefoons) zorgt voor een betere binding met de personages en je begrijpt als kijker heel goed de beweegredenen van vader David. Meerdere bizarre wendingen in het verhaal zorgden ervoor dat je als kijker echt op het puntje van de stoel zit. Van begin tot eind topvermaak!


Wat waren jouw favoriete films van afgelopen jaar? Laat het ons weten 😃