Kijkbuis

De 8 lekkerste films aller tijden

Voor mij is een foodfilm geslaagd als je tijdens het kijken spontaan zin krijgt om te koken. Niet dat het in mijn geval zo moeilijk is. Laat mij een gebraden kip zien en een kwartier later sta ik in de keuken, maar toch lukt het lang niet alle films om dat gevoel op te wekken. Als liefhebber van het genre heb ik dan al menig culinaire film bekeken en weet ik welke de kijker echt kunnen verleiden. 

Om jullie te introduceren in de wereld van de foodfilms vind je hieronder een lijst met de 8 lekkerste films aller tijden. Zet de oven dus vast maar aan, want ik verzeker je na afloop honger zult hebben!

Sander


Toast (2010)

Dudes & Dont's mannenblog

In de jaren zestig ligt de basis voor een van Engelands bekendste kookboeken schrijvers Nigel Slater. Terwijl zijn moeder niet veel verder komt dan toast met boter, droomt de jonge Nigel over alles op het gebied van eten. Hij verslindt menig kookboek en na schooltijd kijkt hij zijn ogen uit bij de vele bakkerijen. Als zijn moeder plots overlijdt, bakt huishoudster Mrs. Potter zich daarna snel een weg naar het hart van zijn vader. De puber is hier niet van gediend en gaat een culinaire strijd aan met zijn kersverse stiefmoeder.

Kijken omdat: de sarcastische ondertoon de film een extra sausje geeft.

Chocolat (2000)

Dudes & Dont's mannenblog

Wanneer Vianne en haar dochter een chocoladewinkel openen op het Franse platteland is het hele dorp in rep en roer. De 'duivelse' praktijken van de chocolatiere vallen niet bij iedereen in goede aarde en de komst van een groep zigeuners maakt het er allemaal niet beter op. Gelukkig voor Vianne kan natuurlijk niemand de chocolade weerstaan en raakt het dorp stiekem verslaafd aan haar culinaire talent.

Kijken omdat: er geen scène voorbijgaat waarin geen chocoladereep, bonbon of koekje zit.

PS: voor de Netflix-gebruiker is de film hier te bekijken

Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971)

Dudes & Dont's mannenblog

De absolute klassieker op het gebied van foodfilms is natuurlijk het verhaal van Willy Wonka. De wereldberoemde snoepmaker is opzoek naar een opvolger en verstopt daarom een paar 'gouden wikkels' in zijn snoepgoed. Wereldwijd barst de koopgekte los, want iedereen wil één van de vijf kinderen zijn die toegang krijgt tot de mysterieuze fabriek. Uiteindelijk lukt het de straatarme Sjakie om een wikkel te bemachtigen en gaat hij op avontuur in Wonka's walhalla.

Kijken omdat: het gewoon een must-see is voor iedereen die beweert een opvoeding te hebben gehad.

Jiro Dreams of Sushi (2011)

Dudes & Dont's mannenblog

In deze inmiddels klassieke documentaire wordt het leven van de 85-jarige Jiro Ono vastgelegd. De sushigrootheid neemt dagelijks alleen genoegen met uiterste perfectie en streeft na decennialang perfectioneren nog altijd naar een hoger niveau. Deze prachtig in beeld gebrachte documentaire laat niet alleen de strijd naar de absolute top zien, maar vooral de onvoorwaardelijke liefde voor eten.

Kijken omdat: sushi!

Haute Cuisine (2013)

1

Met dit waargebeurde verhaal leveren de makers van Intouchables wederom een lekkere feelgood-film af. In Haute Cuisine gaat Hortense Laborie aan de slag als privé kok van de Franse president François Mitterrand. Tegengewerkt door haar collega's duurt het even voordat Hortense haar draai vindt in deze mannenwereld. Maar dankzij liters boter, foie gras en truffel valt de president uiteindelijk als een blok voor haar kookkunsten.

Kijken omdat: de president er een voorliefde voor decadente gerechten op nahoudt.

Ratatouille (2007)

Dudes & Dont's mannenblog

In een van mijn favoriete Pixar-films droomt ratje Remy ervan om chefkok te worden. Alleen gaat hij dat doel nooit bereiken, dus besluit hij samen te werken met afwasser Alfredo om zo hun dromen waar te maken. Terwijl Remy verstopt zit onder Alfredo's koksmuts, koken de twee de sterren uit de hemel. Dit wekt al snel argwaan bij 's land meest kritische recensent die probeert te achterhalen waar dit plotselinge succes vandaan komt.

Kijken omdat: het kleurrijke spektakel een traktatie is voor je netvlies.

Julie & Julia (2009)

Dudes & Dont's mannenblog 

Een film die iedere kookliefhebber vast weleens heeft gezien, maar juist daarom hoort die op het lijstje thuis. Amateurkok Julie besluit een blog bij te gaan houden waarin zij dagelijks de recepten uit Julia Child's Mastering the Art of French Cooking kookt. Terwijl Julie haar handen volheeft aan dit gigantische project, wordt ondertussen Julia's totstandkoming van het gelauwerde kookboek gevolgd.

Kijken omdat: het een heerlijke film is die je niet alleen kijkt voor het eten, maar vooral voor Meryl Streep

Chef (2014)

Dudes & Dont's mannenblog

Heethoofd Carl heeft een groot talent voor koken, maar een nog groter ego. Wanneer Twitter explodeert na zijn aanvaring met 's lands beste culinair recensent besluit hij zijn baan op te geven en terug te gaan naar zijn roots. Hij koopt een oude foodtruck en trekt samen met zijn zoontje door het land om sandwiches te verkopen.

Kijken omdat: de film nog niet zo lang uit is, maar nu al tot de must-see's behoort.


  Van welke film krijgt jij echt enorme honger?