Column

De nieuwe videoclip van Dreetje

Ik krijg het beeld van Jef Alberts die zich frivool om de Ouwe Fransenbrug heen slingert niet meer uit mijn hoofd. En dat is de schuld van Dreetje Hazes. 

Ik ken Dreetje niet zo goed, maar het lijkt me een aardige jongen. Een beetje oude vriendin, onnavolgbare ruzietjes met zijn familie en soms wat vreemde posts op Instagram, maar dat hoort er allemaal bij. Dreetje maakt net als zijn vader deed volksmuziek en bij een nieuw nummertje hoort een lekkere videoclip. En die heb ik bekeken. Heel vaak.

Wat blijkt: voor een videoclip hoef je helemaal geen sexy vrouwen te hebben. Of een charmante acteur. Of een zomerse locatie met flitsende figuranten. Zo'n videoclip kan ook prima in de Jordaan. Met Jef Alberts uit GTST die al 34 keer is overleden en nog vaker is getrouwd. Dreetje heeft een videoclip in de Jordaan gemaakt en die moeten jullie allemaal kijken. Hier vast een samenvatting. 

Openingsshot: Jef Alberts aan de bar. Dreetje komt binnenwandelen op zijn sneakers. Wat hoor je? Hakken. Verkeerde geluidseffect, maar kan gebeuren. Dan zet de barvrouw een glas pils neer. Die klinkt als een wijnglas, maar ook dat vergeef ik hem. Vervolgens begint Dreetje te zingen en Jef kijkt dan nog moeilijker. Ik snap dat wel. 

Jef doet iets geks met zijn vingers. Dan ineens, bij het refrein, zingt hij ook wat mee. Bij de uitgang wenkt hij naar Dreetje. Zo van: 'Nou, die kroeg uit verdomme.' En dan lopen ze samen de Jordaan in. Prachtig gezicht vind ik dat. Jef met een kop als een oorwurm en Dreetje die erachteraan loopt en wat zinnetjes zingt.

Dreetje heeft Jef, voorafgaand aan de opnames, nadrukkelijk opgedragen om gekke dingetjes te doen. Iets wat de kijkers zich blijven herinneren. Eerst een leuk hupje en daarna, steeds als Dreetje de titel van het nummer zingt, iets raars doen met zijn armen. En dat doet Jef dan. Heel Nederland ziet een 66-jarige acteur spastisch op de muziek van Dreetje Hazes door Amsterdam voortbewegen. Genieten.

Vanaf dat moment gebeurt er van alles. Er loopt zomaar een groep Amsterdammers gezellig mee met de optocht. In beeld een bizar hoge fiets. Niemand weet welke functie deze heeft, maar hij staat er wel. Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor de saxofoniste, die je wel ziet, maar helemaal niet hoort. Het zijn maar randzaken, maar toch.

Na het zien van deze beelden hoop ik op meer. Nog meer samenwerkingen tussen artiesten en Nederlandse soaps. Maar ook dat het eens andersom gaat. Het lijkt me prachtig dat, midden in een heftige ruzie tussen Ludo en Janine, net wanneer het helemaal mis dreigt te gaan, ineens vanachter een lullig gordijntje Dries Roelvink het beeld inspringt en zijn single Geen Crisis Waar Dries Is ten gehore brengt. En dat ze daar dan een videoclip van maken.

Nieuwsgierig?

Rick