Tech

Duurzaam én eerlijk? Kies voor een Fairphone

Je bent vast niet de enige die er last van heeft. Een gloednieuwe telefoon gekocht voor een hoop geld. Of een abonnementsprijs die je liever niet hardop uitspreekt. En dan na twee jaar gaat deze telefoon kuren vertonen en laat hij jou in de steek. Ik zal vast niet de enige zijn die dat niet ziet als een erg groot probleem. Want het is een legale reden om een nieuwe telefoon te kopen. Maar als er maar één onderdeel kapot is van jouw telefoon is het best wel zonde om een compleet nieuwe telefoon te kopen. Daar hebben ze nu gelukkig wat op gevonden. Namelijk de modulaire telefoon.

Waar het op neerkomt bij een modulaire telefoon is dat je zelf de onderdelen kan vervangen. Of het nou gaat om een beeldscherm of microfoon. Veel opties zijn mogelijk. En geloof het of niet: een Nederlands bedrijf, Fairphone, is hier al jaren mee bezig en timmert nog steeds hard aan de weg. Eind 2018 zullen zij weer een nieuwe Fairphone uitbrengen. Dus ben je op zoek naar een eerlijke en duurzame telefoon bijvoorbeeld in combinatie met een Sim Only abonnement? Dan is dit misschien wel iets voor jou.

De levensduur van smartphones

Een televisie, laptop of tablet gaat over het algemeen veel langer mee dan jouw smartphone. Die heeft vaak maar een levensduur van twee of drie jaar. Daar wordt natuurlijk niemand blij van. Maar toch geven we er allemaal aan toe. En kopen we na die twee jaar weer een nieuwe smartphone. Milieuvriendelijk is dit niet echt. En met de opwarming van de aarde is dit een onderwerp om wel serieus over na te denken. En vaak is het niet eens zo dat jouw hele telefoon kapot is maar slechts een onderdeel. Dit kun je met een modulaire telefoon dus makkelijk vervangen. Dat vervangen zal vast niet heel moeilijk zijn maar of dat opweegt tegen een kant-en-klare iPhone?

Wat is een modulaire smartphone?

Bij deze smartphone kun je dus alle onderdelen zelf vervangen. Zoals het scherm, de batterij, de camera en de microfoon. Dus is er een onderdeel kapot? Dan kan je dit onderdeel zelf repareren zonder een vermogen kwijt te zijn aan een reparateur. Je kunt zelfs je eigen telefoon upgraden. Bijvoorbeeld door werkgeheugen toe te voegen of betere camera te plaatsen. Het upgraden zou mogelijk moeten zijn met de volgende onderdelen.

Scherm: hogere resolutie

Je scherm upgraden is bij een modulaire telefoon geen enkel probleem. Je kunt een scherm kopen met een hogere schermresolutie of een scherm met een hogere helderheid. Het is net wat jouw wensen zijn. Je oude scherm kan je zelf verwijderen om vervolgens het nieuwe scherm er weer op te plaatsen. En het schijnt dat je hier niet eens een volwaardige techneut voor hoeft te zijn.

Camera: meer megapixels toevoegen

Een camera die scherpe, heldere shots kan maken. Dat is voor ons een vereiste van een smartphone. Een camera uit 2016, daar kijken we al niet eens meer naar. Een groot pluspunt aan een modulaire smartphone is dan ook dat je zelf de camera kunt vervangen. Dus heb je behoefte aan meer megapixels of de camera werkt niet meer zoals het hoort. Bestel dan gewoon een nieuwe online en monteer deze zelf op jouw telefoon. Geen gezeur meer met de lange wachttijd om je telefoon te laten maken.

Batterij: voor wanneer hij het wel een dag moet volhouden.

Bij het samenstellen van zo’n modulaire smartphone kun je zelf de grote van de batterij bepalen. Ben jij een social freak, urenlange beller of gebruik je juist jouw telefoon zo weinig mogelijk? Je kunt zelf een batterij kiezen die voldoet aan jouw wensen. Er is natuurlijk verschil in prijs. Maar niets is irritanter dan dat je om 6 uur ‘s avonds al een melding krijgt dat jouw telefoon leeg is.

Een modulaire toekomst

De modulaire telefoons zijn nu nog op een hand te tellen. Maar zoals al eerder verteld komt Fairphone eind 2018 met zijn derde modulaire telefoon. Verder heeft LG nog een poging gewaagd om een modulaire telefoon een succes te maken. Dit is compleet mislukt. En Motorola had slechts een website met onderdelen. Om je telefoon te ‘pimpen’. Als we eerlijk mogen zijn, twijfelen wij of dit een groot succes wordt. Want om zelf onderdelen te vervangen van een telefoon... daar zijn wij niet echt de juiste personen voor. Maar houd je van duurzame, eerlijke producten en vind je het leuk om wat te knutselen met techniek? Dan is dit zeker wat voor jou.

Op de blog van Simyo staat een interview met een van de medewerkers van de Fairphone. Dus is deze Fairphone wat voor jou? Lees dit interview dan ook nog even goed.