Kijkbuis

Non-Stop

Huur Liam Neeson in en je hebt geheid actie in de tent. In Non-Stop is zelfs het luchtruim niet meer veilig voor de gelauwerde thrillerheld en barst de strijd los op 10 kilometer hoog. Een gouden greep, want combineer vliegangst met een moordenaar en je hebt voor velen de ultieme nachtmerrie te pakken.

Na een lastige periode in zijn leven heeft air marshal Bill Marks zich volledig op zijn werk gestort. Hij heeft weinig meer om voor te leven en om het bestaan nog enigszins dragelijk te maken, grijpt hij regelmatig naar de fles. Geen handige combinatie als je de veiligheid van 150 passagiers moet garanderen.

De vlucht New York - Londen lijkt een normale vlucht te worden. Alles gaat volgens protocol, totdat Bill ineens vreemde sms'jes binnen begint te krijgen. Als hij niet doet wat er gevraagd wordt, zal er elke 20 minuten iemand aan boord worden omgebracht. Uiteraard is er een maar, want de moorden stoppen op het moment dat er 150 miljoen dollar wordt gestort. Het lijkt om een grap te gaan, totdat de eerste 20 minuten voorbij zijn. De klopjacht kan beginnen!

In zijn zoektocht naar de dader schakelt Bill de hulp in van passagier Jen en stewardess Nancy. Op het moment van sms'en heeft hij hen gezien en weet zo (redelijk) zeker dat zij er niks mee te maken hebben. Het drietal verzint een plan om zo de daders op het spoor te komen. Het plan lijkt te werken, maar dan gaat de telefoon. Het doorgegeven rekeningnummer blijkt op naam van Bill te staan. Zijn leidinggevenden denken dat hij deze kans als laatste uitweg ziet en verdenken hem nu van vliegtuigkaping. Marks ontkent, maar zijn verleden en drankgebruik maken hem tot een makkelijke verdachte.

Om zijn onschuld te bewijzen en het vliegtuig te redden, zet Bill alles op het spel om de dader te pakken te krijgen. Langzaamaan brokkelt zijn masker af en komt men steeds meer te weten over de air marshal. Wellicht heeft hij toch meer op zijn kerfstok staan dan gedacht!?

Ondertussen zitten de passagiers niet stil in hun eigen zoektocht naar de dader. De moorden gaan namelijk gewoon door en niemand is zijn leven zeker. Het verhaal van de kaping wordt zelfs wereldnieuws wanneer een Duitse passagier, aber natürlich, informatie doorstuurt naar de media. Daarnaast wordt de luchtmacht ingeschakeld om het toestel uit de lucht te schieten op het moment dat het een onverwachte manoeuvre maakt.

Als er dan ook nog een bom aan boord blijkt te zijn, begint de klok steeds sneller te tikken!

Non-Stop is een lekkere thriller voor het gemiddelde bioscooppubliek. De opbouw is goed, af en toe zitten er wat schrikmomenten in en het verhaal is doordrenkt met actie. De film is voor niemand 'te spannend', maar voor de gevorderde thrillerkijker is die ook zeker niet te tam. Of je er nu heengaat met je vrienden of met je vriendin, iedereen zal zich vermaken.

Vooraf dacht ik dat de film voornamelijk zou gaan draaien om het vliegtuig zelf. Ik had verwacht dat het neerhalen van het toestel het hoofddoel zou zijn en Liam de kaping moest voorkomen. Dit bleek niet zo te zijn. Het vliegtuig is het decor en de zoektocht naar de moordenaar is waar het verhaal om draait. Dit was een hele verademing voor Rick. Die jongen wordt namelijk al bang bij het zien van een achtbaan, dus moet je nagaan wat een ritje op 10.000 meter met hem doet. Het verhaal van zijn 'bijna door ervaring' krijg ik nog wekelijks te horen...

De echte doodsangst had van mij wel meer naar voren mogen komen. Het is voornamelijk de agressie van de passagiers die je te zien krijgt. Logisch, maar wanneer je leven op verschillende manier wordt bedreigd zou ik toch meer angst willen zien. Verder is het een geloofwaardig geheel. Op het acteerwerk is niks aan te merken en het verhaal zelf komt ook vrij realistisch over. Verwacht zeker geen scènes á la Taken die totaal nergens op slaan. Alleen de warrige beweegredenen voor de kaping stoorden mij. Dit had veel logischer gekund, waardoor je achteraf niet met vragen blijft zitten.

Non-Stop is een vermakelijke film die de reis naar de bioscoop zeker waard is. Een goede thriller die Neesons Taken doet overstijgen en op sommige momenten spring je zelfs een gat in de lucht van schrik. So fasten your seatbelt, you're ready for takeoff!

Sander