Kijkbuis

Serietip: Marvel's Agent Carter

Na de immense successen op het witte doek, gaat Marvel het superheldenuniversum nu ook naar de kijker thuis brengen. Zo verschijnt op Netflix binnenkort het verhaal achter Daredevil en lijken ook de mutanten van X-men hun weg naar het kleine scherm gevonden te hebben. Gelukkig maakt binnen dat testosteron-geweld ook eindelijk een vrouwelijke superheld haar opwachting in de vorm van Peggy Carter.

Voor de trouwe fan is agente Peggy Carter (Hayley Atwell) geen onbekend gezicht. De Britse spionne verscheen voor het eerst in Captain America: The First Avenger en is sindsdien meerdere malen opgetrommeld om een rol te spelen in het Marvel-universum. Tot nu toe een leuke bijrol, maar sinds enkele weken is de spionne te zien in haar eigen show Marvel's Agent Carter.

De serie speelt zich af in het New York van 1946. Waar Peggy in de oorlog een sleutelrol speelde, is zij nu gebombardeerd tot chef koffie. Aan de avonturen lijken dus een einde te zijn gekomen, totdat Howard Stark (vader van Tony Stark alias Iron Man) bij haar aanklopt voor hulp. De miljardair wordt aangeklaagd door de organisatie waarvoor Carter werkt en vraagt haar een dubbelrol aan te nemen. Het zal niet als een verrassing komen dat zij deze uitdaging aangaat en steeds verder verstrikt raakt in een web van intriges. Dit alles onder toeziend oog van Straks' butler Edwin Jarvis. Waar hebben wij die naam eerder gehoord?

Als liefhebber van de Marvel films had ik redelijk hoge verwachtingen bij het bekijken van Agent Carter. Een film van 2 uur volproppen met actie is immers nog te doen, maar wat als je dit over een 10 uur durende serie moet verdelen? Gelukkig gaf IMDB gemiddeld een 8.4 aan, dus dat geeft de kijker moet. En na het aanzetten van de eerste aflevering werd ik eigenlijk meteen door de serie opgeslokt. Was het dan zo uitmuntend? Nee, dat zeker niet. Maar, net als een film van Marvel kijkt het enorm lekker weg.

Het leukste aan de serie vind ik de verwijzingen naar de verhaallijnen die gaan komen. Naar alle delen uit de Marvel-franchise wordt namelijk gerefereerd. Soms subtiel in een logo of naam en soms duidelijker in bijvoorbeeld butler Jarvis. Naar hem is Stark's 'computer' genoemd die weer voor veel onrust gaat zorgen in het aankomende The Avengers: Age of Ultron. Ook een fijne toevoeging aan de serie is het feit dat oude bekenden terugkeren. Zo flitst er regelmatig een jongere versie van een villian voorbij die later voor veel onrust gaat zorgen.

Een ander succes voor het slagen van de serie is Peggy zelf. Het is voor de verandering niet de stoere Thor die met één hamerslag iedereen omver werpt, maar agente Carter die het moet hebben van haar brains (en wat beauty). Ze moet niet alleen opboksen tegen de staatsvijanden, maar ook tegen haar mannelijke partners die van mening zijn dat zij alleen achter het fornuis thuishoort. Dit zorgt voor veel spanning, maar ook voor humor. Zie als man in de jaren 40 maar eens uit te leggen dat je in elkaar bent geramd door een vrouw op hakken.

Met Agent Carter schotelt Marvel zijn fans vooral een zoethoudertje voor om de wachttijd tussen de films wat te verkorten. De serie kan zeker niet tippen aan de door explosie doordrenkte films, maar dit hoeft ook helemaal niet. Er kan namelijk eens rustig in worden gegaan op bijvoorbeeld de beginjaren van S.H.I.E.L.D. Hierdoor heb je als kijker bij een komende film meer 'aha-momenten' en kijk je ondertussen naar 8 zeer fijne afleveringen over Marvel's eerste geheim agente.

Sander