Food

Recensie | A La Minute Amersfoort

De eer van onze eerste restaurant-recensie gaat naar A La Minute Amersfoort. Dit Mediterrane restaurantje is de nieuwste aanwinst van het steeds gezelliger wordende Eemplein.

Regelmatig bezoeken wij het Eemplein als wij naar de Path├ę gaan. Het saaie plein is nou niet bepaald een plek waar gezelligheid de boventoon voert. De TL-verlichting van de Zeeman brandt feller dan de gemiddelde zonnebank en bij de aankleding was de A1 waarschijnlijk de grootste inspiratiebron. Toch viel ons oog laatst ineens op een sfeervol ogend, nieuw restaurant. De nieuwsgierigheid werd gewekt en wij besloten te reserveren.

De aankomst bij A La Minute Amersfoort begint goed. De sfeervolle uitstraling zorgt ervoor dat wij ons al gasten direct welkom voelen. Met zo'n acht tafels is het gerust klein te noemen, maar dit past helemaal bij het zaakje. Klein maar fijn. We worden vriendelijk ontvangen en naar onze tafel gebracht. Groot nadeel, er is geen kapstok. Alle stoelen hangen dus vol met jassen waardoor het er rommelig uitziet.

Eenmaal aan tafel bestellen we een biertje en krijgen we de menukaart aangereikt. De kaart is op zich redelijk gevarieerd. Vooraf kun je onder andere kiezen uit diverse soepen, salades en carpaccio. De hoofdgerechten bestaan uit pizza's en pasta's. Een prima Italiaanse kaart die je verwacht bij een zaak als A la Minute.

Uiteraard is het ontwerp van de menukaart ook nog even door ons onder de loep genomen. Deze vinden wij erg onlogisch ingedeeld. Alle categorie├źn staan door elkaar en het oogt chaotisch, waardoor het even duurt voordat je doorhebt wat er allemaal te kiezen valt. Dit moet het vriendelijke meisje uit de bediening ook zijn opgevallen, want na drie keer aan onze tafel te zijn verschenen, lukt het ons toch om een keuze te maken. Als voorgerecht bestelt Rick de Funghi Trifolati, gebakken champignons in witte wijn. Sander bestelt de Bresaola, dunne plakjes gedroogde ossenhaas. Als hoofdgerecht kiest Rick een pizza Salami (toegegeven: smaakt altijd goed, maar een wat saaie keuze) en een pizza Quattro Formaggi voor Sander. Die houdt van kaas.

Nadat onze bestelling is opgenomen, verschijnt er een mandje met brood en kruidenboter op tafel. Niets bijzonders, maar toch altijd lekker. De kruidenboter zorgt voor een discussiepunt. Is die de naam kruidenboter waardig of niet? Wij kunnen proeven dat deze zelf gemaakt is, maar Rick mist nog wat knoflook. En Sander, die in het dagelijkse leven niet zo van boter houdt, vindt het wel prima zo. Afijn.

a la minute amersfoort restaurant tip eemplein

Wij hebben genoeg tijd om even te praten voordat de voorgerechten ten tonele verschijnen. De borden zien er allebei lekker en verzorgd uit. De gebakken champignons smaken helemaal niet gek, maar zijn ook niet hoogstaand. Dat zou nog wel wat spannender mogen, zeker voor 8,50 euro. De Bresaola is zeker een aanrader. Het is eens wat anders dan de standaard carpaccio die elke lunchroom inmiddels op de kaart heeft staan. De volgende keer misschien een tikkie minder gretig met de balsamico.

Na ons voorgerecht bestellen wij beiden een droge witte wijn. Een prima huiswijntje. Het restaurant maakt haar naam waar, want de pizza's die vervolgens vrij snel doorkomen, zien er ook nog eens erg smakelijk uit. Groot voordeel: de pizza's worden gebakken in een echte steenoven. Hierdoor zijn ze lekker knapperig, iets waar wij van houden. De smaak is erg lekker. Niet overdreven veel kaas of salami, maar goed in balans. Op de Quattro Formaggi van Sander zitten vermoedelijk extra kruiden, waardoor het een bijzondere smaak krijgt. De bofkont. Al met al dus goede pizza's, welke een prima formaat hebben en krokant zijn afgebakken. Zeker de moeite waard om voor naar A la Minute te komen.

Als nagerecht nemen wij... Oh, wacht. Er staan namelijk helemaal geen nagerechten op de kaart. Een gemiste kans, want wie lust er nou geen Italiaans dessert na zo'n lekkere pizza? Deze zouden wat ons betreft direct aan de kaart toegevoegd mogen worden.

Uiteindelijk hebben wij om de rekening gevraagd. We zijn in totaal nog geen 45 euro kwijt voor twee voorgerechten, twee pizza's, twee bier en twee wijn. Niet duur dus, maar wij vonden de prijzen wel onlogisch. Zo betaal je voor een biertje van de tap, evenveel als voor een glas huiswijn. Daarnaast zijn alle voorgerechten duurder dan de hoofdgerechten, iets wat wij ook niet vaak zien.

Is A La Minute Amersfoort een blijvertje op het Eemplein? Wij denken van wel. Het restaurant is gezellig, het eten is lekker en door haar centrale ligging goed toegankelijk voor veel mensen. Dat ze net pas net geopend zijn, merk je aan de kleine details zoals het ontbreken van een kapstok en desserts. Maar het restaurant heeft de potentie om een vast bezoekadres te worden. Wij komen sowieso nog een keer terug!

Rick & Sander

Update: inmiddels is A La Minute Amersfoort een van onze vaste adresjes geworden. Lekkere pizza, goede sfeer en prima wijn, wij komen er graag!