Kijkbuis

American Horror Story

Er zijn maar weinig series die zo compleet weten te vernieuwen als American Horror Story. Elk seizoen heeft een andere setting, maar de rode draad blijft hetzelfde: dood en verderf.

Tot op heden zijn er drie seizoenen van AHS verschenen. Het eerste seizoen speelde zich af in een 'gewone' buurt. Seizoen twee volgde de gebeurtenissen in een gekkenhuis. En seizoen drie aanschouwt de heksen van New Orleans. Elk seizoen keert een deel van de originele cast terug. Alleen de fenomenale Jessica Lange blijft in elk seizoen de 'madre familias'.

American Horror Story: Murder House

Na een slippertje van vader Ben, besluit de familie Harmon naar Los Angeles te verhuizen. Al snel blijkt het huis toch minder gezellig te zijn dan gedacht. Vreemde gebeurtenissen vinden plaats en de psychologepraktijk van Ben trekt een tal van ongure types aan. Wanneer de bus van 'Murder Tours' voor hun deur stopt, besluit moeder Vivien op onderzoek uit te gaan.

Het huis blijkt een roemruchte carrière te kennen als moordhuis. Volgens buurvrouw Constance valt het allemaal wel mee, maar hoe betrouwbaar is zij eigenlijk? Ondertussen vindt dochter Violet liefde bij de (moordlustige) buurjongen Tate. Gaat vader Ben rustig door met zijn affaires. En heeft Vivien een slecht voorgevoel over haar zwangerschap.

Dit in combinatie met het feit dat de dode bewoners van het pand dagelijks langskomen, zorgt voor een spannend seizoen.

American Horror Story

American Horror Story: Asylum

Gekkenhuis Briarcliff is in de jaren 60 het gesticht voor de geestelijk zieken. In dit seizoen worden de bewoners, dokters en zusters van het gesticht gevolgd. De ellende begint wanneer journaliste Lana Winters, geheel onterecht, opgenomen wordt in Briarcliff.

Als Lana op onderzoek gaat, ziet zij het ware gezicht van het gesticht. Zo heeft zuster June meer op haar kerfstok dan iedereen denkt. Houdt de ene dokter er een nogal vreemde hobby op na. En is de andere dokter een ex-nazi wiens 'experimenten' rond het gesticht lopen.

Voeg hier een flinke dosis waanzin bij en je hebt een nogal bizar tweede seizoen.

American Horror Story

American Horror Story: Coven

Midden in New Orleans staat al eeuwenlang hét huis op het gebied van hekserij. Generaties lang worden jonge heksen naar The Coven gestuurd om hun krachten te ontwikkelen. Fiona is op het moment de 'supreme', de meest krachtige heks, en is bereid tot alles om haar positie veilig te stellen. Ze is echter stervende en moet opzoek naar een opvolgster.

Ondertussen krijgt voodoo koningin Marie Laveau steeds meer macht. Vermoordt Fiona praktisch al haar eventuele opvolgsters en anderen die haar niet zinnen. Blijkt de geschiedenis zich te herhalen. En beschikken de heksen over meer kracht dan eigenlijk goed is.

Neem hier een seriemoordende, heksen jagende schoonzoon bij en de chaos is compleet.

American Horror Story In

Nederland is American Horror Story geen groot succes gebleken. Vorig jaar werd het uitgezonden op RTL5, maar de kijkcijfers vielen tegen. Kwam dit doordat de echte fans het allang gezien hadden? Of is het gewoon geen serie voor het Nederlandse tv-publiek? Persoonlijk denk ik dat RTL de essentie van de serie, in de reclame naar buiten toe, niet goed heeft weten te vangen. Dit terwijl AHS zeker een groter publiek had kunnen trekken.

American Horror Story is wel een genre waarvan je moet houden. Het is geen snelle horrorfilm waarin, binnen 90 minuten, dertien wulpse tieners worden afgeslacht. Nee, AHS neemt rustig de tijd om de verhalen te vertellen en de spanning tientallen minuten op te bouwen. Op het moment dat je van een karakter gaat houden, weet je dat beter niet had kunnen doen.

De serie blijft interessant doordat elk seizoen een andere invalshoek en personages heeft. Hierdoor heb je niet het idee dat je naar een uitgemelkt verhaal zit te kijken. Toch blijft het een geheel omdat een groot deel van de personages terugkeert.

De hoofdrol is in elke seizoen weggelegd voor Jessica Lange. Wat mij betreft speelt zij fantastisch, welke rol dan ook. Je voelt de pure haat in haar ogen branden als Fiona, het achterbakse als buurvrouw Constance en de problemen als zuster Jude. De vrouw kan acteren, dat merk je aan alles! Maar ook de andere acteurs spelen goed. Zo zet Gabourey Sidibe (Precious) een erg geloofwaardige voodoo zuster neer. En speelt Emma Robert (We're The Millers) een heerlijk, bitchy tienerster.

Voor mij zijn sommige afleveringen uit seizoen twee het grootste minpunt. Waar het eerste seizoen veelbelovend en spannend begon, was seizoen twee een stuk minder. Soms op het absurdistische en het ranzige af. Sommige shots gingen mij net een stapje te ver. Maar wees gerust! Seizoen drie is de beste tot nu toe. Het verhaal, de personages, de setting en de sfeer komen allemaal samen tot een goedlopende, spannende serie!

American Horror Story is bij uitstek de serie voor liefhebbers van spanning en horror. Al vanaf aflevering één zit ik elke donderdagmorgen klaar om de nieuwste aflevering te kijken. Ik reken mezelf inmiddels tot de fanbase, nu jij nog!

Sander

PS: luister ook eens naar de intro van AHS. Wat mij betreft een van de beste themes van dit moment!