Column

Met alle respect

Met alle respect, een kreet waarvan het kippenvel direct op mijn armen schiet.

Een kreet die er ineens was. Vanuit het niets kwam 'met alle respect' oprukken uit de krochten van de Nederlandse taal. Ik meen dat Pauw & Witteman één van de eersten waren die patent aanvroegen op 'met alle respect'. Dagelijks hebben zij alle respect voor hun gasten, om ze vervolgens te bombarderen met een spervuur aan denigrerende opmerkingen.

Inmiddels heeft deze hype, ik hoop van harte dat het een hype is, ook het dagelijks leven bereikt. Nu de Jeroens, Alberts en Matthijzen van de kijkbuis deze term geadopteerd hebben, is het tijd voor de gewone man. In de collegezaal galmt er niets anders als respect. En in de trein worden de eerste stiltecoupés al vervangen door respectvolle zones.

Blijkbaar is een beetje respect niet voldoende. Nee, alle registers worden opengetrokken om een maximaal haalbare portie respect tentoon te stellen. Het vreemde aan de uitdrukking is dat respect geen maattabel heeft. Je hebt immers respect voor iemand of je hebt het niet. Maar goed, 'met alle respect' klinkt natuurlijk dramatischer dan 'met een vleugje respect'. Voor mij is dat ook helemaal niet het probleem.

Het probleem is dat 'met alle respect' helemaal niks te maken heeft met respect. Nederlanders staan bekend als direct, soms op het botte af, maar deze kreet is dit alles behalve. Het is simpelweg een laffe intro om je in te dekken voor de hatelijke boodschap die erna gaat komen.

"Tante. Met alle respect hoor, maar het lijkt wel of je Pino gevild hebt om er vervolgens een trui van te maken. Och meid, je zei met alle respect, dus ik kan jouw natuurlijk niets kwalijk nemen!"Nee, zo werkt het leven niet!

Ik stel voor om per direct weer terug te gaan naar de wortels van ons Nederlanderschap! Hou op met die 'met alle respect' onzin! Wij zijn immers het volk van de 'recht-voor-zijn-raap-mentaliteit! Als we respect hadden gewild, zouden we wel Tibet heten en was Willem-Alexander vervangen door mede oranjeliefhebber Dalai Lama!

Dus mensen, zeg voortaan gewoon weer wat je wilt zeggen. Dan laten we de waarheid verbergen in een mooiere boodschap wel over aan de Tweede Kamer!

Sander

PS: Mocht ik iemand gekwetst hebben met dit artikel; ik bedoelde het uiteraard met alle respect!