Lifestyle

De poorten van bewustzijn: Je horizon verbreden

Een hoger bewustzijn is iets waar veel mensen zich tegenwoordig mee bezig houden. Yoga, mindfulness en binaural beats zijn enkele manieren om vanuit innerlijke rust je bewustzijn te verbreden. Een andere manier om je bewustzijn te veranderen is door het gebruik van drugs. Deze middelen hebben een verdovende, stimulerende en hallucinerende werking. Aan drugsgebruik kleven serieuze risico’s. Dit heeft ervoor gezorgd dat drugs een negatief imago hebben. Maar wat zegt de wetenschap over psychedelica? En hoe kun je op een veilige en verantwoorde manier een andere staat van bewustzijn bereiken en je horizon verbreden?

 

Wat zegt de wetenschap over psychedelica?

De wereld van de psychedelica is momenteel aan een revival bezig. Psychedelische retraites zijn ontzettend populair en richten zich op geestverruiming en zelfontwikkeling op spiritueel vlak. Deze opleving van psychedelica is in de wetenschap niet onopgemerkt gebleven. Psychedelische middelen worden steeds vaker beschouwd als medicijn tegen allerlei kwalen, van angst en depressie tot aan verslavingen. Naast een hernieuwde interesse in lsd is de wetenschap geïnteresseerd in het therapeutisch toepassen van psilocybine, het psychoactieve stofje in paddo’s en truffels. Binnen zogenoemde psychedelische therapieën worden microdoses van deze psychedelica gebruikt om bij patiënten het gewenste effect te bereiken.

 

De geschiedenis van traditioneel gebruik van paddo’s

Het gebruik van paddo’s en truffels gaat duizenden jaren terug. Bijzondere vondsten in de vorm van beeldjes en muurschilderingen van ruim 5000 jaar oud tonen aan dat de voorouders van de Azteken al bekend waren met de veranderde mentale staat die paddo’s bewerkstelligen. Ook indianen waren hiervan op de hoogte en noemden paddenstoelen ‘het vlees van de goden’. Paddo’s en truffels waren onderdeel van ceremonies om de natuur te eren en indianen zagen paddenstoelen dan ook als heilig. Ze hielden dit geheim voor de Spaanse ontdekkingsreizigers die predikten met hun katholieke geloof. In de jaren 30 leefde de interesse in paddo’s vanuit Amerika weer op. Sinds 2008 is het in grote delen van de wereld verboden om paddenstoelen met een psychoactieve stof in het bezit te hebben. In smartshops kun je wel zogenoemde ‘magic truffels kopen’. Ontdek de magie van Valhalla truffels die het stofje psilocybine bevatten en waarmee je uitstekend kunt microdoseren.

 

Veiligheid en verantwoordelijkheid: tips voor het verkennen van nieuwe bewustzijnsniveaus

Zoals we dit artikel al begonnen zijn er verschillende manieren om nieuwe bewustzijnsniveaus te verkennen. Wil je dit met behulp van truffels doen, dan is het verstandig om tijdens je trip iemand bij je te hebben die er verstand van heeft. Na inname beleeft de gebruiker binnen een uur een trip die wel drie tot vier uur kan duren. Gevoelens, kleuren, muziek worden intenser. Gedachten worden anders ervaren, evenals de werkelijkheid. Paddo’s zijn niet verslavend, maar je kunt wel in een ‘bad trip’ belanden die heel beangstigend kan zijn. Daarnaast kunnen truffels bestaande psychische klachten verergeren, en bij aanleg zelfs een psychose uitlokken. Gebruik de eerste keer dan ook liever te weinig dan te veel, en combineer truffels liever niet met alcohol of cannabis. Een comfortabele setting, een positieve instelling en goede muziek kunnen helpen om je een fijne trip te laten ervaren en je mentale horizon te verbreden.