Tech

Een muur schilderen: do's en don'ts

Of je nu een opknapper aan je reeds geschilderde muur wilt geven of gewoon die saaie, kale, witte muur nieuw leven wilt inblazen, het schilderen van een muur kan een heerlijke en bevredigende klus zijn. Voordat je die kwast oppakt, zijn er echter een aantal belangrijke dingen om op te letten. Dit zijn de do’s en don'ts wanneer jij een nieuw laagje verf op je muur aan wilt brengen.

Do: kiezen voor kwalitatieve verf

De basis van een geslaagde schilderklus begint bij de verf zelf. Investeer in kwalitatieve verf van een betrouwbaar merk. Hoewel het misschien verleidelijk is om voor goedkopere opties te gaan, kan goedkopere verf leiden tot een minder duurzame en minder aantrekkelijke afwerking. Hoogwaardige verf (bijv. Sigma verf)  dekt beter, heeft levendige kleuren en blijft langer mooi. Investering in de iets duurdere en kwalitatieve verf betaalt zich uit in een prachtig en duurzaam eindresultaat.

Do: voorbereiding

Een van de belangrijkste stappen bij het schilderen van een muur is een goede voorbereiding. Reinig de muur om vuil en vet te verwijderen en creëer een gladde basis op je muur door eventuele gaten te dichten. Vergeet niet om de vloer, meubels en andere delen van de ruimte goed te beschermen met afdekmaterialen voordat je begint met schilderen.

Don't: sla de primer over

Een veelvoorkomende fout is het overslaan van de primerlaag. Primer zorgt voor een goede hechting van de verf en zorgt ervoor dat de uiteindelijke kleur mooi en gelijkmatig wordt. Het helpt ook om eventuele vlekken of oneffenheden op de muur te egaliseren. Hoewel het misschien onnodig lijkt, het extra werk om een primerlaag aan te brengen zal zeker lonen in het eindresultaat.

Don't: onvoorbereid aan de klus beginnen

Misschien is jouw schilder uitspatting wel een impulsieve actie op een vrije dag. Het is verleidelijk om gewoon meteen aan de slag te gaan met schilderen, maar dit kan leiden tot teleurstellende resultaten. Neem de tijd om je goed voor te bereiden, de juiste materialen te verzamelen en een plan te maken. Denk na over de volgorde van schilderen, zodat je niet in de weg zit of natte verf aanraakt terwijl je werkt. Met bovenstaande tips weet je immers inmiddels hoe belangrijk het is om jouw schilderklussen zo zorgvuldig mogelijk aan te pakken. Het is misschien een investering en het kost misschien wat tijd, maar je zult daarna nog jaren plezier hebben van het resultaat.