Lifestyle

Meditatie voor mannen: De weg naar meer innerlijke rust

Iedereen heeft van meditatie gehoord, maar bijna niemand weet hoe het echt werkt. Dudes & Dont's legt uit hoe je de carrousel van gedachten in je hoofd kunt uitschakelen, hoe je naar binnen kunt leren kijken en hoe je daardoor bewuster kunt leven

Voor meer rust in het dagelijks leven

Yoga, Mindful Living en meditatie zijn helemaal in. Talloze mensen zijn op zoek naar spirituele manieren om rustiger door het leven te gaan, zichzelf te vinden en beter om te gaan met de stress van alledag.

Wie denkt dat dit vooral een onderwerp voor vrouwen is, vergist zich. Steeds meer mannen vinden hun weg naar yogalessen, houden zich bezig met het thema mindfulness en slow living en mediteren thuis. Het beste van meditatie is dat je het gemakkelijk kunt leren, het overal kunt beoefenen en niets nodig hebt behalve een kussen en stilte. Hier komen onze tips over hoe je met een beetje oefening een spirituele goeroe kunt worden - of in ieder geval een meer ontspannen, gelukkiger mens.


Gedachten sturen

De term meditatie komt van het Latijnse woord " meditatio", dat eigenlijk "nadenken" betekent en op het eerste gezicht verwarrend kan lijken. Immers, als je mediteert word je verondersteld alle gedachten uit te schakelen. Of toch niet? Bijna. Als je nog nooit gemediteerd hebt, zal het moeilijk voor je zijn om je geest meteen uit te schakelen. Daarom moet je eerst je gedachten in de goede richting sturen. Ga comfortabel zitten in een rustige kamer of op een rustige plek in de open lucht (dit kan in kleermakerszit, maar dat hoeft niet) en maak je klaar voor de komende minuten die helemaal van jou zullen zijn. Dat betekent: smartphone uit! Muziek of andere afleidingen horen ook niet thuis in de meditatie.

Sluit je ogen en concentreer je alleen op je ademhaling en laat die stromen. Het helpt om je voor te stellen dat de kracht van de aarde waarop je zit (of ligt) door je heen stroomt naar de hemel, als een gouden licht. Zie jezelf als een vat waar de helende en onuitputtelijke kracht van het universum doorheen sijpelt. Dit klinkt in theorie misschien een beetje vreemd, maar als je jezelf ermee laat gaan, kun je voelen hoe je al na een paar minuten rustiger wordt en een gevoel van innerlijke vrede ontstaat.


Laat maar los

Maak je geen zorgen als de gedachten af en toe terugkeren in je dagelijks leven. Het is volkomen normaal dat de stressvolle vergadering van de ochtend weer naar boven komt of de ruzie met de vrouw een of andere emotie in je losmaakt. Laat het gebeuren, laat het dan los en concentreer je weer op je ademhaling.

Begin met tien tot vijftien minuten en probeer uw sessies niet te snel uit te breiden, maar verhoog de kwaliteit. Met andere woorden, houd je aan de 15 minuten en oefen je in het alleen concentreren op je innerlijke zelf en het minimaliseren van de onderbrekingen wanneer gedachten en zorgen opkomen.


Specifiek mediteren

Zodra je hierin slaagt en klaar bent om je meditatie naar het volgende niveau te brengen, kun je je oefenen in het mediteren op een specifieke gedachte of het manifesteren van een gevoel door middel van meditatie.

Om hier een idee van te krijgen, kun je beginnen met je een persoon voor te stellen van wie je met heel je hart houdt. Of dit je kind is, je vrouw of moeder of je buldog is aan jou. Het belangrijkste is om dat warme gevoel in je te krijgen dat gepaard gaat met oprechte genegenheid. Probeer dit gevoel te vangen en laat het zich door je lichaam verspreiden. Stel je voor hoe het in elke cel kruipt en je van binnenuit vult en je geneest. Als je slaagt, ben je al een halve goeroe.


Geleide meditaties

Als je het moeilijk vindt om in de flow te komen en de carrousel van gedachten uit te schakelen in stille meditatie, kun je hetzelfde resultaat bereiken met behulp van geleide meditaties. Er zijn veel apps zoals Mindspace en YouTube-video's die je door de meditaties leiden. De instructies van een ervaren leraar helpen om stressvolle gedachten los te laten en terug te keren naar het moment.


We hopen dat dit artikel wat voor je kan betekenen. Lees ook eens: 12 boeken voor op vakantie.