Lifestyle

Selfcare voor mannen: zo zorg je goed voor jezelf

Om lekker in je vel te zitten is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ook als het goed met je gaat. Zelfzorg omvat meer dan je lichaam en je mentale welzijn. Het gaat ook over je intellect en je praktische, sociale en spirituele behoeften. Als je al deze delen van jezelf verzorgt, voel je je niet alleen beter. Je ziet er ook goed uit.

Eet gezond

Gezond eten is de beste zorg die je jezelf kunt geven. Als je je lichaam voorziet van voldoende voedingsstoffen, draagt dat bij aan je fysieke en mentale welzijn. Je voelt je fit en energiek en dat zorgt weer voor een goed humeur.

Gezond eten begint bij verse groenten en fruit, aangevuld met gezonde bronnen van eiwitten en vetten. Denk aan vers en onbewerkt vlees, peulvruchten, naturel zuivel en verse vis. Ook noten, zaden en pitten maken deel uit van een gezond eetpatroon.

Het beste schep je je bord ’s avonds voor de helft vol met groenten en vul je het aan met een stukje vlees, vis of peulvruchten. Aardappels, volkoren pasta en rijst zijn in principe heel gezond, alleen niet als je wat gewicht kwijt wilt. Dan kun je beter voor alternatieven op basis van groenten kiezen. Denk aan zoete aardappel, bloemkoolrijst en courgetti.

Zorg voor een goede nachtrust

Na een nacht goed geslagen te hebben, voel je je fit en uitgerust en zit je beter in je vel. Om je nachtrust te optimaliseren is het belangrijk dat je slaapkamer zo comfortabel mogelijk is ingericht. Bijvoorbeeld met een goed bed en linnen beddengoed.

Ook voldoende frisse lucht en een koele temperatuur zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Net als het kalmeren van lichaam en geest voorafgaand aan het slapengaan. Dat doe je door twee uur voor bedtijd je telefoon, tablet en de televisie uit te zetten.

Rustgevende muziek, zoals bosgeluiden, kunnen helpen om sneller in slaap te vallen. Net als magnesium en kruiden als slaapmutsje en lavendel.

Probeer meditatie

Meditatie is ook een prima manier om voor jezelf te zorgen. Er zijn veel apps met geleide meditaties te vinden. Simpelweg een kwartiertje je ogen sluiten en voelen wat er te voelen valt in je lijf, draagt eveneens bij aan je lichamelijke en mentale gezondheid.

Kies een goede huidverzorgingsroutine

Een goede huidverzorgingsroutine maakt dat je er iedere dag goed uitziet. Door je gezicht dagelijks te reinigen en met dagcrème te verzorgen, kun je steeds voor de dag komen met een schone en glanzende huid. Hier vind je de beste gezichtscrème voor mannen.

Met een fris geschoren huid of een goed getrimde baard of snor zie je er bovendien verzorgd en aantrekkelijk uit. Besteed daarom voldoende aandacht aan jezelf. Dat dagelijkse momentje doet je ook mentaal goed.

Ga voor plezierig contact met anderen

Als je regelmatig prettig contact hebt met anderen, is dat goed voor je mentale welbevinden.

Je zorgt voor goed contact door open te staan voor anderen en onbevooroordeeld naar hen te kijken en te luisteren. Zelfs als ze kritiek hebben op jou. Je weet immers wat waar en niet waar is en je hoeft er daarom ook niet op in te gaan.

Als je in het contact ook gebruik maakt van de zogenoemde ‘ik’ boodschap en de verantwoordelijkheid voor je gevoelens en behoeften niet bij anderen neerlegt of eisen stelt, is de kans groot dat het contact prettig verloopt en dat je er allemaal blij van wordt.

Geef wat van je tijd en talent aan anderen

Als je tijd vrijmaakt voor het helpen van anderen, kan dat je lichamelijke en mentale gezondheid bevorderen. Het vervult je behoefte aan zingeving en het geeft betekenis aan je leven.

Ga daarom vooral vrijwilligerswerk doen bij een organisatie die een missie heeft waar je enthousiast van wordt. Je kunt ook coach worden bij de sportvereniging van je kind of in de medezeggenschapsraad van school. De mogelijkheden om anderen te helpen zijn eindeloos.