Lifestyle

Ziektekostenverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

Het is in Nederland verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten, in de vorm van een basisverzekering. Er komt best wat kijken bij de afsluiting van een verzekering die bij je past. Waar moet je allemaal aan denken? Hoe maak je de juiste keuze? Dit zijn handige tips.

 

Basisverzekering en eventueel aanvullende verzekering

Begin met een basisverzekering: dit is verplicht en biedt de belangrijkste dekking voor zorg. Zo heb je met een ziektekostenverzekering recht op zorg van de huisarts, om een voorbeeld te noemen. Sluit een ziektekostenverzekering individueel af, of voor je gezin. Let er verder op of je aanvullende verzekeringen nodig hebt. Dit sluit je af om zorg die niet in het basispakket zit toch te verzekeren. Dit kan een specifieke verzekering zijn, zoals een tandartsverzekering. Probeer goed in te schatten of je een aanvullende verzekering nodig hebt, of iemand anders in je gezin. Verwacht je bijvoorbeeld dat je een grote operatie bij de tandarts nodig hebt? Of wil je een nieuwe bril? Hier kun je speciale verzekeringen voor afsluiten, om hoge kosten te beperken. Misschien is je kind wel toe aan een beugel, of zit je te denken aan fysiotherapie. Het is mogelijk om een aanvullende verzekering voor een bepaalde periode af te sluiten, zoals een jaar of een aantal jaar, om hier op een later moment weer van af te stappen.

 

Individueel of voor het hele gezin

Iedereen heeft net weer andere zorg nodig, met een bijpassende verzekering. Bekijk bij het afsluiten van een zorgverzekering welke situatie past bij jou, of het nu om een basisverzekering of een aanvullende verzekering gaat. Zo kun je een individuele zorgverzekering afsluiten, of kun je dit juist voor het hele gezin doen. Kinderen tot 18 jaar gaan mee in de verzekering van de ouder(s). Je kunt je ook samen met je partner verzekeren, om de administratie overzichtelijk te houden. Dit is vooral een uitkomst als jij en je partner (ongeveer) dezelfde zorg nodig hebben. Heb jij of heeft je partner veel meer zorg nodig? Dan is het niet altijd voordelig om samen een verzekering af te sluiten: dit kun je in dat geval beter los van elkaar afsluiten. Zo hoeft je partner niet mee te betalen aan specifieke zorg die jij nodig hebt, of andersom.

 

Verzekeringen vergelijken

Het is belangrijk om verschillende verzekeringen te vergelijken. Zo bieden veel zorgaanbieders meerdere pakketten aan, die allemaal weer anders in elkaar steken. En vergelijk natuurlijk ook de pakketten van verschillende zorgaanbieders. Je kunt hier handige tools voor gebruiken, die je zelfs kunt aanpassen op jouw persoonlijke situatie. Dit maakt het makkelijk om naar wens over te stappen of je verzekering aan te passen.

 

Wijzigen of overstappen

Onthoud dat je ieder jaar het recht hebt om je zorgverzekering te wijzigen, of om over te stappen naar een andere aanbieder. Vaak sluiten we de verzekering ergens af en denken we hier vervolgens nooit meer over na. Dat is jammer, want je kunt bij een andere zorgverzekeraar zomaar voordeliger uit zijn of van meer zorg gebruik maken. Houd verschillende soorten verzekeringen daarom goed in de gaten. Je persoonlijke situatie kan ook ieder jaar weer veranderen, of die van je kinderen: nog een reden dus om je hiermee bezig te blijven houden. Het is een relatief kleine moeite, waar je veel uit kunt halen. Kom je er niet uit? Vraag dan hulp bij het kiezen van de juiste verzekering, van bijvoorbeeld een verzekeringsadviseur. Zo hoef je het niet helemaal zelf uit te zoeken.