Tech

Tweedehands buitenboord motoren kopen? Let hierop!

Een tweedehands buitenboordmotor kopen kan soms een slimme oplossing zijn om geld te besparen. Omdat er ontzettend veel soorten en maten boten bestaan, kan het uitzoeken van een nieuwe motor een hele opgave zijn. Het is belangrijk om een motor uit te kiezen die goed bij uw wensen past, voldoet aan alle technische eisen én goed werkt. Ga je een tweedehands buitenboord motor kopen zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

De buitenkant van de motor checken

Bij het kopen van een tweedehands buitenboordmotor zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten. Een van de eerste dingen die je snel kunt checken is de buitenkant. Je check natuurlijk of de buitenboordmotor er nog netjes uit ziet. Maar het is ook belangrijk dat de propeller nog goed werkt. Soms zie je kleine oneffenheden over het hoofd, maar deze kunnen verwoestend zijn. Daarnaast moet de buitenboordmotor natuurlijk passen. Meet daarom vantevoren de staartlengte van jouw boot op. Dan kan je in de winkel of bij de verkoop de staartlengte en de aslengte van de buitenboordmotor op meten. De staartlengte van een Suzuki buitenboordmotor is bijvoorbeeld anders dan van een Yanmar buitenboordmotor. Op die manier weet je zeker dat je een tweedehands buitenboord motor koopt die past.

Laat de motor zijn werk doen

Daarna is de binnenkant aan de buurt. Om te controleren of alles in orde is met de machine is het controleren van het oliepeil belangrijk. De bougies van een mercury buitenboordmotor of een buitenboordmotor van een ander merk moeten ook worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze niet roetvrij zijn. Bij de inspectie van een gebruikte buitenboordmotor is het ook van belang om een teststart uit te voeren. Natuurlijk zou een proefrit nog beter zijn. Tijdens een proefrit kan je niet alleen de werking van de motor controleren, maar kan je ook nagaan of het aantal pk’s voor jouw boot geschikt is. Bij het proefrijden is er een trucje: kom ongeveer 20 minuten van tevoren opdagen bij de verkoper. Zo ben je zeker ervan dat de verkopen de motor nog niet heeft warm gedraaid.

Garantie

Natuurlijk is het niet mogelijk om alle onderdelen en stukken van de buitenboordmotor te controleren. Je realiseert je pas wat je hebt gekocht als je de buitenboordmotor zelf een paar keer hebt uitgeprobeerd. Weet wel dat als je een tweedehands buitenboord motor koopt de garantie vaak al verlopen is. Soms kan het zijn dat je de garantie kan overkopen of dat er nog garantie op de motor zit. Vraag dan aan de verkopen om een garantiebewijs te laten zien of te geven als de buitenboordmotor nog onder garantie is. Met deze tips kan jij een goede deal scoren voor een tweedehands motor. Ga je voor de eerste keer een tweedehands buitenboord motor kopen en ben je er nog niet zo bekend mee? Neem dan iemand mee die op zijn minst vertrouwd is met motorvoertuigen. Nog beter zou natuurlijk zijn een expert van boten of iemand die al enige tijd een buitenboordmotor bezit.