Lifestyle

Wat vinden mannen aantrekkelijk gedrag? De wetenschap geeft antwoord

De aantrekkingskracht is geworteld in de biologie. We denken onbewust aan wie een goede partner zou zijn om mee te reproduceren. Dus hoe je aantrekkelijker kunt zijn, is gebruikmaken van waar het andere geslacht (als je heteroseksueel bent) naar zoekt. Uit een onderzoek van de University of British Columbia bleek dat glimlachen bij vrouwen aantrekkelijker is dan andere uitingen. In deze blog onderzoeken we welk gedrag mannen aantrekkelijk vinden.

Mensen associëren uitingen van geluk meestal met vrouwelijkheid. Deze gender-normatieve inconsistentie zou verantwoordelijk kunnen zijn voor de relatieve onaantrekkelijkheid van mannelijk geluk. Lachen zorgt ervoor dat vrouwen er vriendelijk en 'seksueel ontvankelijk' uitzien (met andere woorden, meer geïnteresseerd zijn in seks). Evolutionair zijn mannen geprogrammeerd om vrouwen te zoeken die ontvankelijk zijn voor hun avances.


Woman in red

Welke associaties hebben we bijvoorbeeld met de kleur rood? Passie, rozen, warmte en... seks. Om deze reden heeft de wetenschap aangetoond dat het dragen van rood een manier is om er aantrekkelijker uit te zien.

Deze rode-aantrekkelijkheidslink wordt gedeeltelijk verklaard door de perceptie van mannen van impliciete seksuele ontvankelijkheid bij vrouwen die roodachtige kleding dragen.

Studies hebben aangetoond dat vrouwen de neiging hebben om rood te dragen wanneer ze biologisch meer seksueel ontvankelijk zijn.


Mannen houden niet van gedoe

Vrouwen zouden kunnen denken dat ze aantrekkelijker lijken als ze hun partner laten gissen naar hoe ze zich echt voelen. Sommige onderzoeken ondersteunen dit (een studie uit China ontdekte dat moeilijk doen om mannen te interesseren kan werken). Maar een recentere studie uit Duitsland suggereert iets anders. Mensen zijn eerder geneigd anderen als aantrekkelijk te beoordelen als ze de emoties die ze tonen gemakkelijk kunnen begrijpen.

De reden hiervoor ligt in de hersenen: hoe goed de deelnemers aan het onderzoek elkaars 'neurale vocabulaire' konden ontcijferen. Partners moeten informatie over de huidige intenties en motivatie van hun partner begrijpen en voortdurend bijwerken. Anticiperen op het gedrag van de ander en hun eigen gedrag dienovereenkomstig aanpassen.

Begrip en persoonlijke aantrekkingskracht lijken af te hangen van zowel het brein van de zender als het brein van de waarnemer. En van hoe goed ze bij elkaar passen.


Mannen houden van humor

Studies hebben aangetoond dat zowel vrouwen als mannen 'gevoel voor humor' noemen als een zeer wenselijke eigenschap.

Maar andere onderzoeken hebben aangetoond dat alleen vrouwen een grappiger man als wenselijker beoordelen. De wenselijkheid van vrouwen werd minder beïnvloed door hoe grappig ze eigenlijk waren. Dit betekent dat vrouwen mannen willen die hen aan het lachen maken. Mannen willen dat vrouwen lachen om hun grappen. Sommigen beweren dat de bijzonder uitgesproken aantrekkingskracht van vrouwen op grappigere mannen diep geworteld is in ons evolutionaire verleden.

De productie van humor vereist erfelijke cognitieve vaardigheden zoals intelligentie en creativiteit. Dus paren met een grappiger persoon kan directe genetische voordelen opleveren voor potentiële nakomelingen.


Mannen vinden huisdieren aantrekkelijk

Huisdieren zijn goede conversatiestarters. Wie houdt er niet van een schattige puppy?

Het is dus niet verwonderlijk dat onderzoekers uit Frankrijk ontdekten dat vrouwen drie keer meer kans hadden. Om bijvoorbeeld hun nummer te geven aan een kerel met een hond dan zonder. Evolutionair gezien hebben mannen de neiging om meer tijd en energie besteden aan het paren. Dit schreef Hal Herzog, een professor psychologie aan de West Carolina University en een expert in mens-dier interacties.


Mannen vinden aardig zijn aantrekkelijk

Als het op aantrekkingskracht aankomt, gaat het zeker niet alleen om uiterlijk. Het 'halo-effect' suggereert dat degenen die als fysiek aantrekkelijk worden gezien, ook sociaal gunstige persoonlijkheidskenmerken zoals vriendelijkheid hebben.

Interessant is dat recent onderzoek suggereert dat dit stereotype ook in de tegenovergestelde richting kan werken. Sociaal gunstige persoonlijkheidskenmerken kunnen ook van invloed zijn op beoordelingen van fysieke aantrekkelijkheid.

Een studie uit China vroeg drie groepen mensen om naar foto's van gezichten te kijken en hun aantrekkelijkheid te beoordelen. De groep die positieve persoonlijkheidsinformatie op de gezichten kreeg beoordeelde de gezichten als aantrekkelijker. Toenemend bewijs suggereert dat het stereotype 'wat goed is, is mooi' ook waar kan zijn.


Mannen vinden een verzorgd uiterlijk aantrekkelijk

Mannen houden niet van een sloddervos. Daar zijn biologische redenen voor. Onderzoek toont aan dat een groot deel van de fysieke aantrekkingskracht is gericht op meer veranderlijke aspecten van onze zelfpresentatie.

In het bijzonder vallen de meest aantrekkelijke fysieke kenmerken onder 'zelfzorg'. Zaken als goede verzorging, schoon haar, mooie passende en kwaliteitskleding, een goede houding en een gezond gewicht. We zoeken eerder een partner die gezond en sterk is (wat goede genen betekent). Deze moet, in staat is om voor toekomstige nakomelingen te zorgen.

Deze zelfzorgfuncties zijn aantrekkelijk omdat ze aangeven hoe we omgaan met onze gezondheid en ons welzijn. Wat onze potentiële waarde als partner en partner aantoont.


Mannen houden niet van stress

Glimlachen en vriendelijkheid maken je aantrekkelijker. Het tonen van tekenen van stress, zoals wallen of een doffe huid, maakt minder aantrekkelijk. En niet alleen omdat stress de neiging heeft om op onze gezichten te verschijnen. Op de een of andere manier kunnen anderen voelen dat het deel uitmaakt van een verzwakt immuunsysteem.


Mannen houden van gezelschap

Vanwege het 'cheerleader-effect' zien mensen er aantrekkelijker uit als ze in een groep zitten. Maar de observatie is eigenlijk gebaseerd op wetenschap. Uit onderzoek bleek dat deelnemers foto's van mensen in een groep aantrekkelijker vonden dan mensen alleen.

Dit komt omdat we de neiging hebben om gezichten in een groep te "gemiddelden”. Hierdoor worden waardoor aantrekkelijke leden nog aantrekkelijker worden. Maar waarom zouden we een gemiddeld gezicht willen? Typische of gemiddelde gelaatstrekken blijken aanvankelijk aantrekkelijk en aantrekkelijk te zijn voor potentiële partners.

Gemiddeldheid wordt aantrekkelijker geacht omdat het wijst op een diverse genenpool, wat zou leiden tot gezonde nakomelingen.