Food

Challenge: een week zonder vlees

Een stuk grillworst tussen je brood, spekjes door de salade en hamburgers op de barbecue, de meeste Nederlanders eten nog altijd dagelijks vlees. Gemiddeld 40 kilo per jaar. En dat is ruim 2x zoveel als een aantal decennia geleden. Die toename is uiteraard niet zonder gevolgen. Daarom is Marlous momenteel bezig met een veggie-challenge. Om te laten zien dat elke dag vlees eten helemaal niet nodig is. En je raadt het vast al: ze daagde mij uit om mee te doen met een week zonder vlees.

Uiteraard zei ik ja en begon afgelopen zondag aan mijn eerste vleesvrije dag. Nu eet ik zo'n 2 à 3 dagen per week toch al geen vlees, dus dat moest een eitje worden. Tenminste dat dacht ik. Het begin verliep voorspoedig. Na een zware zaterdag lonkte mijn ultieme katerfood de volgende morgen op het aanrecht. Maar ik weerstond de verleiding en gooide de zak frikandelbroodjes in mijn vriezer. En ook de maandag verliep eigenlijk voorspoedig. Een banaan met twee koffie als ontbijt, tussendoor wat biscuitjes, pistoletje hummus tussen de middag, tussendoor nog meer biscuitjes (dat pak moet toch op) en in de avond twee bolletjes oude kaas aangevuld met een reep chocolade in de bioscoop. Inderdaad geen fitboymaaltijd, maar ik had haast en moest uit werk direct door 😉

Dinsdag en woensdag overdag eigenlijk hetzelfde verhaal. Zonder plakje ham smaakt een tosti nog altijd lekker, dus weinig aan de hand. Tot de woensdagavond. Toen stond er een hier een lokaal foodfestival op de planning. In Barneveld hoor ik je denken? Ja, dat is zelfs hier al jaren helemaal hip. Maar waar je in de steden dood wordt gegooid met vega, glutenvrij en healthy (teveel als je het mij vraagt), waren de vega-opties hier beperkt tot desserts en een soepje. Heel even hield ik voet bij stuk, maar toen begon de honger echt op te spelen en de wijn te vloeien, dus werd het vlees zwak. Ik zette mijn tanden in een stukje malse varkenswang. En een patatje rendang. En een bun met buikspek. En gegrilde tonijn. En nog veel meer.

Dus nee, het is mij niet gelukt een week zonder vlees door het leven te gaan. Nogal pauper dat ik niet 'gewonnen' heb, maar uiteindelijk gaat het om de insteek. Is het realistisch om volledig over te stappen op vegetarisch eten? Niet echt. Maar jij kan thuis wel je steentje bijdragen. Niet op de biologische, groene laat je okselhaar staan en huppel in een weiland-manier. Nee, gewoon door simpelweg iets minder vaak vlees te eten.

Vervang die kipschnitzel eens door een vega-schnitzel of zet een lekkere salade met linzen op tafel. Dan is de eerste stap in ieder geval gezet!

Sander


Marlous, good luck met de rest van de challenge. Kan jij 😉