Food

D&D checkt: Panorama Rail Restaurant

Een hamburger in de auto. Een broodje in het vliegtuig. Een ijsje op de fiets. En zelfs een eclair in de Thalys. Ik heb al in menig rijdend voertuig gegeten. Maar een diner in een gerestaureerde locomotief; dat was tot afgelopen dinsdag nieuw. Begin deze week werd ik namelijk uitgenodigd om een ritje te maken in het Panorama Rail Restaurant. Dat kon alleen maar tof worden!

Station Amsterdam Centraal is het vertrekpunt vanuit waar ons treinavontuur begint. Elke zaterdag is het mogelijk om 'aan boord' te dineren. En doordeweeks worden de wagons verhuurd voor feesten en partijen. Deze dinsdag is het de beurt aan de bloggers. Samen met Björn loop ik richting het Panorama Rail Restaurant op station 2B. Na te zijn verwelkomd door chef-kok Julius Jaspers en het team van Pitch PR ploffen we neer aan tafel. Uiteraard voorzien van een glaasje bubbels.

panorama rail restaurant

Op wonderbaarlijke wijze zijn we een van de eerste aanwezigen. Het duurt dan ook nog even voordat de machinist de trein van de handrem haalt en we het station verlaten. Stiekem voelt het ergens als een schoolreisje. En terwijl ik mijn broodje in de balsamico doop, verandert Amsterdam Centraal langzaam in een stipje aan de horizon.

Waar de trein normaal een rondje langs o.a. Haarlem, Rotterdam en Den Haag maakt, wordt vandaag een kortere route ingezet. Dat mag de pret uiteraard niet drukken en na het welkomstpraatje van Jaspers komt de eerste gang door: een tartaartje van longhaas. Altijd goed. Samen met tafelgenoot Roos van EtenMetRoos analyseren we - tussen de gangen door - aandachtig de bediening. Toch knap hoe ze vrij moeiteloos aan het werk zijn in de alom schommelende trein. Iets waar je als gast overigens helemaal geen last van hebt. Zolang je maar niet vergeet de kurk op de wijnfles te doen. We hoorden dat dit nog weleens fout wil gaan....

panorama rail restaurant

De tweede mini-gang bestaat uit een soepje van pastinaak met daarin paling. Misschien wel het lekkerste gerecht van de avond. Terwijl we wachten op de volgende gang wordt ondertussen de trein ontkoppelt en klaargemaakt voor de terugreis. De 65 jaar oude locomotief rijdt sinds afgelopen maart rond door het land als 'vast' adres van het Panorama Rail Restaurant. Inmiddels is de populariteit stijgende en wordt erover nagedacht de trein vaker te laten rijden. Om dit mogelijk te maken, gaat een deel van de opbrengst naar het onderhoud. Eten in een trein is leuk, maar zo'n oude locomotief vraagt natuurlijk ook wel de nodige aandacht.

Het ont- en herkoppelen is gelukt en de terugreis wordt in gang gezet. Met de vliegtuigen van Schiphol op de achtergrond, laat iedereen zich het hoofdgerecht smaken. De zalm op een stukje (te harde) flammkuchen smaakt prima, maar is niet echt verrassend. Het dessert maakt gelukkig een hoop goed. Want met een smaakvolle tarte tatin scoor je natuurlijk altijd punten!

panorama rail restaurant

Geheel tegen de NS-traditie in arriveren we om 20:00 netjes volgens schema op centraal. Is een diner in het Panorama Rail Restaurant een aanrader? Zeker. Zoals ik al zei, voelt het toch een beetje alsof je op schoolreisje gaat. En terwijl jij geniet van een 4-ganger diner, sjokt het Nederlands landschap langzaam aan de locomotief voorbij. Een zeer toffe ervaring!

Sander


PS: zelf eten in een trein en de smakelijkste treinreis van Nederland ervaren? Maak dan hier een reservering voor het restaurant op wielen.