Zolder

Een ode aan Barneveld

Ik wil even wat recht zetten. Barneveld is niet alleen dat achterlijk bekrompen dorpje ergens op de Veluwe, waar ze sinds deze week de Roy Donders juichpakken niet meer verkopen, nee. Het is veel meer dan dat. Het is het dorp waar ik ben grootgebracht en ben opgegroeid, het dorp waar ik altijd weer fijn thuiskom na een verre vakantie en het is de plek waar ik woon en werk. Barneveld is óns dorp.

Om met de deur in huis te vallen: ik ben zelf niet christelijk, noch mijn ouders of familie. Maar Rick, je woont in Barneveld, dat is toch die gemeente waar iedereen van de Gereformeerde kerk is? Nee. Een foute gedachte. Als ik een grove schatting doe, denk ik dat 20% van de inwoners van gemeente Barneveld reformatorisch is en op de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) stemt. Een ruime 30% stemt op minder conservatief-christelijke partijen, zoals de VVD en (het lokale) Pro'98. 

Daarvan uitgaande is het dus niet terecht dat Barneveld als refodorp bestempeld wordt. Ik hoor het vaak in de media voorbij komen: Barneveld als reformatorisch bolwerk, waar enkel refo's het voor het zeggen hebben. Tegen die mensen en ieder ander die zo over Barneveld denkt, zeg ik: kom eens langs en ervaar het échte Barneveld. Ik geef jullie vast een voorproefje.

Barneveld kent vele typische lekkernijen die alleen hier gemaakt en verkocht worden. Wat dacht je van de Gelderse Verleiding: een luxebroodje van mokka-walnotendeeg, rijkelijk gevuld met Zwitserse room, rozijnen en suiker? Of het Haantje Pik, die alleen gemaakt en verkocht worden rond Pasen in deze regio? Moet je geprobeerd hebben, enorm lekker.

In Barneveld kunnen we ook flink zuipen. Ik noem de Kakelneut, dat zijn naam dankt aan het feit dat je na een aantal glazen behoorlijk teut bent en daardoor enorm gaat kakelen. Of het Barrevelds Spraokwaoter, dat je zelf een keer geproefd moet hebben om te weten dat het zijn naam eer aan doet.

Al bijna 50 jaar lang is het in Barneveld zes donderdagen in juli en augustus dé plek om heen te gaan: de Oud Veluwse Markt. Oude ambachten, een gezellige kindervlooienmarkt, een scala aan stands, torenklimmen, boerenveilingen en heel veel muziek en dans. Daar komen duizenden mensen uit heel Nederland op af. 

Een ander groot evenement is de jaarlijkse Ballonfiësta Barneveld. Gemiddeld 20.000 toeschouwers zien tientallen (speciale) ballonnen de lucht ingaan. De avond wordt de laatste jaren afgesloten met een spectaculaire lasershow, waarvoor je echt even moet blijven. Een combinatie van vuur, licht en muziek. Adembenemend mooi.

Iets minder spectaculair, maar zeker iets om trots op te zijn: het Pluimveemuseum, een uniek museum waar de geschiedenis van kip en ei op boeiende wijze wordt getoond. Kuikentjes knuffelen, speurtochten doen, oudhollandse kippenrassen bekijken: dit museum is leuk en leerzaam voor jong en oud. Verder zijn er nog het Veluws Nairac Museum en het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum.

Barneveld heeft zijn eigen theater: Het Schaffelaartheater, waar erg goede en leuke voorstellingen zijn geprogrammeerd (geweest), zoals bijvoorbeeld Youp van 't Hek, The Dutch Eagels, Tineke Schouten, Frank Boeijen en de Crazy Piano's. Een prachtig theater dat op steenworp afstand van het station ligt. En ja, deze is ook op zondag geopend! Er is gigantisch veel sport in Barneveld dat op hoog niveau wordt bedreven. De grootste lokale voetbalclub speelt momenteel hoofdklasse district West en heeft een aantal profvoetballers voortgebracht. Het eerste herenteam van Volleybalvereniging S.S.S.speelt op het hoogste landelijke niveau in een fantastisch sportcentrum: voorzien van een centre-court, zwevende vloer en 9 meter vrije speelhoogte.

Sinds dit jaar speelt de Lawn Tennis Club Barneveld (LTC) op het allerhoogste niveau tennis in Nederland: de Eredivisie. In een compacte periode van twee weken wordt op topniveau uitgemaakt wie de beste is in Nederland. Verder kun je in Barneveld basketballen, biljarten, bowlen, hockeyen, jeu-de-boulen, korfballen, paardrijden, schieten en zwemmen.

Het winkelcentrum van Barneveld kent een gevarieerd winkelaanbod. Het grote aantal kwaliteitszaken en daarmee gepaard gaande serviceniveau maakt dat het aantrekkelijk winkelen is in Barneveld. Er zijn diverse horecabedrijven aanwezig om lekker en goed te dineren na een dagje winkelen.

Het uitgaansleven in Barneveld wordt ook steeds uitgebreider. Er is een horecaplein aanwezig, waar je tot in de late uurtjes kunt dansen bij Club Move, shoarma kunt eten bij Pasha, biljarten en bier kunt drinken bij Café 't Zwaantje. Ook hiervoor geldt: allen zijn gewoon op zondag geopend.

Graag zou ik jullie nog willen vertellen over de schitterende natuur van de gemeente Barneveld. Over haar diverse zwembaden, toonaangevende scholen, kinderboerderijen, bibliotheken, jongerencentra, rijksmonumenten en het maisdoolhof. Maar ik denk dat het de hoogste tijd word dat jullie zelf eens komen kijken in Barneveld.

Het is de moeite waard, dat beloof ik jullie.

Rick