Travel

Wintersport in Tsjechië

Dit jaar is precies de tiende keer dat ik en mijn familie op wintersportvakantie gaan. Ik ga zelf ook voor de tiende keer mee. Dat is op zich een hele prestatie, want de samenstelling is de afgelopen jaren nog nooit hetzelfde geweest.

Verschillende vakantietijden

Zo zijn de vriendinnetjes van mijzelf en mijn jongere broertje wel eens eh.. gewijzigd. Die mochten overigens wel altijd mee van mijn ouders. Hebben ze nooit moeilijk over gedaan. Als gevolg daarvan hebben de eigenaren van het pension waar wij verblijven, Pavel en Romana, nooit zo goed begrepen hoe ons gezin nou precies in elkaar steekt. Een andere belangrijke oorzaak hiervan is het feit dat de schoolvakanties - ik studeer in Arnhem en dat valt onder regio zuid - bijna altijd anders waren. Zodoende zijn mijn broertjes altijd een andere week vrij dan ik. Dat ik op school dan voor mekaar kreeg toch mee te kunnen, is niet altijd eenvoudig geweest. Mijn broertje heeft wel meerdere jaren moeten afhaken, helaas.

Tsjechië als wintersportland

Tsjechië is het land waar je mij op de lange latten de berg af ziet gaan. Nu zul je denken: Tsjechië, huh, kan je daar skiën? Jazeker! Vrij goed zelfs. Je hebt er namelijk het prachtige Reuzengebergte, dat met uitschieters van 1200 - 2200 meter hoogte behoorlijk skiwaardig is.

Tsjechië is door het grote publiek nog niet ontdekt als wintersportgebied. En dat is heel prettig, want hier worden nog wel menselijke prijzen gerekend voor skipassen, materiaal en lessen. Een voorbeeld: een skipas (toegangsbewijs voor de liften) voor één dag kost in Oostenrijk gemiddeld 70 euro. In Tsjechië kun je hiervoor met het hele gezin skipassen van halen. Lunchen kan hier voor nog geen 100 kronen (ongeveer 3,50 euro) waarvoor je een flesje cola, patat en een hamburger krijgt. Probeer dat maar eens in Oostenrijk voor elkaar te krijgen!

Wij gaan zelf skiën in een klein dorpje nabij Rokytnice. Klein, overzichtelijk en vooral gezellig, ideaal voor de beginner. Alle pistes komen in ons dorpje bij hetzelfde punt uit dus je bent elkaar nooit lang uit het oog verloren.

Zoek de uitdaging op!

De gevorderde skiër kan de auto of speciale skibus pakken en naar de grotere plaatsen in het Reuzengebergte vertrekken. Voorbeelden hiervan zijn Harrachov, Spindleruv Mlyn, Janske Lazne of Trutnov. Deze zijn alle hoger gelegen, dus je bent altijd verzekerd van uitstekend skiweer.

Wat betreft sneeuwhoogtes doet Tsjechië ook echt niet zoveel onder voor de 'grote' landen. Er ligt ieder jaar wel gemiddeld één meter sneeuw en dat is voor ons ruim voldoende. In de nacht prepareren ze de pistes door er met een bully overheen te walsen. De volgende ochtend is het daarom vaak heerlijk skiën: strakke pistes, frisse lucht en bijna geen mensen.

Kneuterig maar fijn

Natuurlijk, wintersport in Tsjechië is lekker kneuterig. Maar dat heeft ook wel weer zijn charmes. Reken erop dat wanneer je 's morgens met een skileraar afspreekt, hij standaard twintig minuten te laat komt en dan ook nog vergeten is zijn skischoenen aan te trekken. Gondels en stoeltjesliften? Daar doen ze in Tsjechië niet echt aan. Vooral in de kleinere gebieden wordt nog gewerkt met sleepliftjes, die worden aangegeven door oude, norse Tjechische mannetjes.

Pavel en Romana

Wij keren ieder jaar weer terug naar een pension dat dus wordt gerund door Pavel en Romana. Een leuk stel dat inmiddels goede vrienden van mijn ouders zijn geworden. Zij hebben ons zien opgroeien en wij hebben hun helpen groeien. Zo heb ik Pavel drie jaar geleden geholpen aan een Engelse versie van zijn website, met als gevolg dat het pension tijdens het hoogseizoen een variëteit aan nationaliteiten bevat. Zodoende kijken we dit jaar samen met een Duits, Tsjechisch en Nederlands gezin naar de Olympische Spelen. Hartstikke leuk natuurlijk, zeker wanneer je een fanatiek en zeer chauvinistische Tsjech naast je hebt zitten tijdens de 5 km schaatsen van de vrouwen.

Leuk voor ieder gezin

Wintersport in Tsjechië is perfect voor mensen die niet duizenden euro's aan een wintersportvakantie willen spenderen. De Tsjechische Kroon heeft een zeer gunstige koers en dat maakt alles goed betaalbaar. Zeker ook omdat het land nog niet goed bekend staat als skioord. Door zijn kleine plaatsjes leent het zich uitstekend voor iedere beginnende skiër of snowboarder. Ook erg leuk voor (jonge) gezinnen dus!

Rick

Ps: De leuke après-ski mogelijkheden mogen jullie zelf gaan ervaren!