Travel

Citytrip Antwerpen

Een dagje weg, maar het gebruikelijke Amsterdam of Utrecht zat? Kies eens voor een citytrip Antwerpen. Dichtbij, maar je hebt toch het gevoel dat je echt in het buitenland bent. Afgelopen woensdag nam ik de proef op de som en ging ik met vier vrienden richting de Belgische stad voor een mini-citytrip.

6:30

De wekker gaat! Ik ben in tijden niet meer zo vroeg opgestaan, maar je moet er natuurlijk wat voor overhebben!

7:30

Vertrek vanaf Barneveld Centrum, want wie enigszins op tijd voor een citytrip Antwerpen wil zijn, moet toch wel voor achten weg. Zonde om pas in de middag te arriveren in de Belgische stad. Zeker omdat je dan een mogelijkheid tot lunch, lees Vlaamse frites, mis loopt!

9:08

De koffie begint inmiddels te werken en energiek en wel stappen we in de HiSpeed richting Antwerpen. Bestel van te voren een kaartje via de website van de NS, want dit kan je niet meer doen op het station zelf. Een retourtje kost zo'n 10 euro, dus dat is (zeker voor de mensen met studenten-ov) voordelig cityhoppen!

10:24

Allô, welkom in België! Na drie uur uur in de trein, staan we eindelijk op Belgisch grondgebied. Wij gingen voornamelijk naar Antwerpen toe voor de gezelligheid. Maar uiteraard speelde eten en een beetje winkelen ook een grote rol. De belangrijkste punten op onze to-do list waren dan ook: Vlaamse frites, Forever 21, wafels, All Saints, stoofvlees en een lekker pintje.

Voor wie tijdens zijn citytrip Antwerpen ervoor kiest om te shoppen, is winkelstraat Meir een goed beginpunt. Vanaf het station loop je zo naar de 'hoofdstraat' van de stad. De huurprijs van een pand schijnt jaarlijks zo'n 1600 euro per vierkante meter te zijn, dus je vindt hier alleen de grote merken als Urban Outfitters, Zara, H&M en het walhalla voor de vrouw: Forever 21. De straat is ideaal voor het commerciële publiek, maar echt gezellig is het niet. Het is veel leuker om een willekeurige weg in te slaan en te zien waar je uitkomt. Op die manier kom je vaak terecht in een oude winkelstraat met gezellige winkels en leuke kroegen.

citytrip antwerpen

12:00

Na zo'n anderhalf uur over de Meir geslenterd te hebben, vonden wij het tijd voor een lekkere lunch. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wil altijd 'bij iets gezelligs' eten. Op internet zie ik dan honderden leuke plekken, maar eenmaal in de stad zelf kan ik niets leuks vinden. Na een zoektocht van zo'n half uur zijn we toen maar tot een compromis gekomen. Tussen de middag bij McDonalds en dan mocht ik 's avonds wat leuks uitzoeken. Prima, een hamburger gaat er altijd wel in!

Goed gevuld konden wij er weer tegenaan. Terwijl de meiden zich vermaakten bij de Forever 21, hadden wij uitgebreid de tijd om de Antwerpenaren eens onder de loep te nemen. Conclusie: het zijn goedgeklede, ietwat stijve mensen. Het straatbeeld is in ieder geval stukken netter dan in Amsterdam, waar een trainingsbroek door velen nog als acceptabel wordt geacht. Na een uurtje hebben we de Meir achter ons gelaten en zijn we richting het oude centrum gelopen. Uiteindelijk kwamen we uit bij het plein Groenplaats. Een uitstekende plek voor een kop koffie. Brasserie de Post zag er gezellig uit, dus daar ging wij zitten. Prima koffie, maar de bediening was bagger. Als je niet eens een mini glimlach op die chagrijnige kop van je kunt toveren en het niet kunt opbrengen om alsjeblieft te zeggen, zoek dan toch lekker een andere baan!

citytrip antwerpen

Achter Groenplaats ligt de Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal. Deze gotische kerk is het middelpunt van een gezellige buurt vol oude gebouwen, kleine straatjes en veel winkels. Met name de duurdere merken zijn hier te vinden. Van All Saints en G-Star tot de echt exclusieve ontwerpers. Sowieso leuk om rond te kijken en tijdens de sale is veel nog betaalbaar ook!

15:30

Al dat lopen maakt dorstig, dus het was tijd voor een lekker drankje. Vlak bij de Grote Markt streken wij neer bij café Gollem. Dit cafeetje kenmerkt zichzelf door de vele soorten bier. Zie uit die zes A4'tjes maar eens het juiste bier te kiezen! Doe maar wat lekkers zei ik. Nou, je zag de barman al kijken van, god god god daar heb je weer zo'n Hollander... Maar uiteindelijk kreeg ik een erg lekker 'bolleke' van De Koninck. En na een tweede ronde met Westmalle Triple, was het tijd om eens op zoek te gaan naar dat restaurantje waar ik zoveel over had gelezen.

citytrip antwerpen

Touristische-tip:

Volgens de legende heeft Antwerpen haar naam te danken aan de reus Antigoon. Iedereen schip dat voorbijvoer, moest een hoge tol betalen. Betaalde je niet, dan werd je hand afgehakt en in de Schelde gegooid. Op een dag kwam er een soldaat die de reus doodde. Hij hakte zijn hand af en wierp hem in de rivier. Vanaf dat moment zou de stad 'Handwerpen' genoemd worden. Omdat de Belgen de H amper uitspreken, is het in de loop der tijd verbasterd tot Antwerpen.

Ons is dit verhaal wel drie keer verteld, dus je scoort zeker punten als je het al weet tijdens je citytrip Antwerpen.

Citytrip Antwerpen

Op verschillende websites en blogs had ik gelezen dat De Taloorkes dé plek was waar je de typisch Belgische keuken kon proeven. Omdat ik dus mocht kiezen waar wij zouden gaan eten, was de keuze snel gemaakt.

Via de Grote Markt liepen wij richting het oude centrum van de stad. Via, via, via kwamen wij uiteindelijk terecht bij het restaurant. Eenmaal binnen werd er met moeite een tafel voor vijf gecreëerd, zodat wij terecht konden. Ik weet niet wat er was, maar iedereen keek ons aan alsof ze water zagen branden, dan zit je al niet lekker. En waar het er op de foto's best sfeervol uitzag, voelde het nu alsof we in de Gamma zaten. Zoveel TL-licht had ik in tijden niet meer bij elkaar gezien... Aarzelend besloten wij toch weg te gaan en verder te zoeken naar een gezellig restaurant.

Na wat rondstruinen, kwamen we uiteindelijk terecht bij De Rooden Hoed. Dit grand café was misschien net wat te luxe, maar ze hadden waar wij onze hele citytrip Antwerpen zo naar verlangd hadden: stoofvlees met Vlaamse frites. Aan tafel vertelde de ober dat wij in het oudste horecegelegenheid van Antwerpen zaten. En natuurlijk werd ook de vraag van de dag gesteld: weten jullie waar de naam Antwerpen vandaan komt? Ja, het antwoord daarop wisten wij inmiddels wel!

citytrip antwerpen

Als amuse kregen wij een bakje met kokkels en een mandje met vers brood. Weer eens wat anders en tegen de tijd dat alle kokkels net uit hun schelp waren, kwam het eten er al aan. Het hoofdgerecht bestond uit runderstoofvlees, drie uur lang gegaard in La Chouffe bier, met Vlaamse frites en huisgemaakte appelmoes. Een lekkere afsluiting van een gezellige dag in Antwerpen!

Citytrip Antwerpen

Terugkijkend op een geslaagde citytrip Antwerpen, slenteren we met vermoeide benen naar het station. Helaas bleef er nog één zin op onze to-do list openstaan: een wafel halen. Dus reden genoeg om snel terug te gaan!

citytrip antwerpen

Antwerpen, tot wederziens!

Sander