Kijkbuis

Filmrecensie: Star Trek Beyond

Het is alweer een paar jaar geleden dat Star Trek een reboot beleefde in de bioscopen. Onder leiding van J.J. Abrams groeide de immens populaire franchise uit tot een filmreeks van formaat. Een derde deel kon natuurlijk niet uitblijven. In Star Trek Beyond neemt regisseur Justin Lin de miljoenen fans mee op een avontuur door het onbekende. Lukt het hem het niveau van zijn voorganger te evenaren?

Na drie jaar door het onbekende te hebben gereisd is Captain Kirk er wel klaar mee. Hij solliciteert naar een functie van viceadmiraal op de planeet Yorktown en wil zijn leiderschap over de U.S.S. Enterprise definitief over dragen. Nog één missie, dan is het schluss. Wanneer er een noodoproep binnenkomt, lijkt het startschot van deze missie te zijn gegeven. Met zijn voltallige team, dat o.a. bestaat uit Spock en Scotty trekt de Enterprise richting 'de nevel' om het gestrande ruimteschip te redden.

De reddingsactie is van korte duur. Al snel wordt duidelijk dat het een hinderlaag betreft en door het hele schip galmen de alarmbellen. Het schip van Kirk mag dan een van Starfleets oogappeltjes zijn, maar tegen de onbekende vijand kan ze niet op. Wanneer schurk Krall (Idris Elba) het schip entert, zijn de rapen gaar en wordt de evacuatieprocedure in werking gesteld. Dit gaat (natuurlijk) niet volgens plan en bijna de gehele bemanning wordt gevangen genomen. Het schip en haar bemanning crasht op een onbekende planeet. Met behulp van planeetbewoner Jaylah zet Kirk een reddingsactie op touw om zijn crew te bevrijden en het universum te beschermen tegen het allesvernietigende wapen dat Krall in zijn bezit heeft.

Als 'neutrale' kijker kan ik altijd erg genieten van films als Star Trek. Reden? Ze barsten meestal uit hun voegen van de actie, het verhaal kijkt lekker weg en door het mega budget zijn de effecten zeer tof. Al deze criteria gaan ook zeker op voor Star Trak Beyond. De film is een echte (zomer)blockbuster en gaat het vast goed doen in de bioscopen.

Succesvol vervolg

Dan de hamvraag: is het Lin gelukt om met deze derde film de reeks van Abrams waardig voor te zetten? Ja, eigenlijk vrij goed. Zoals eerder gezegd voldoet Beyond aan alle eisen die het publiek aan een dergelijke film stelt. Toch zijn er ook een paar (storende) minpunten. De voornaamste is slechterik Krall die het typische pad volgt. Was een oude bekende, er ging wat fout en nu staat zijn leven in het teken van wraak. Voeg daar een zware stem aan toe en je hebt het stereotype beeld van een schurk. Jammer, hier hadden kansen gelegen om de film nog wat vetter te maken. Daarnaast vond ik het jammer dat in Star Trek Beyond gekozen is voor een vrij sobere setting. Het merendeel speelt zich af in de ruimte en de rest op een rotsachtige planeet met hier en daar wat boompjes. Het ziet er gelikt uit, maar als je dan toch carte blanche krijgt om 'het onbekende' vorm te geven, doe het dan op een niet voor de hand liggende manier.

Voor de rest is Star Trek Beyond film die zeker een bezoek aan de bioscoop waard is. Kijken dus!

Sander