Feestjes

Gehoorschade voorkomen doe je zo!

Je hebt de hele dag samen met je vrienden lekker staan raven op een megachill festival. Op weg naar huis schiet je lichtelijk in stress. Je hebt een keiharde piep in je oor en die gaat maar niet weg. Panico!

Het overkwam één van mijn vrienden. Gek werd hij er van! Voor de huisarts was de oorzaak binnen no-time duidelijk. De arme knul heeft zijn oren, zonder gehoorbescherming, te lang blootgesteld aan veel te harde muziek. En hij is lang niet de enige. Zo'n 25% (!) van de jongeren scoort niet goed op de hoortest.

De heftige gevolgen van blijvende gehoorschade

Het komt dus steeds vaker voor dat jongeren zoals jij en ik (blijvende) gehoorschade overhouden aan een avondje stappen of een dagje festivallen. Je zou misschien denken dat geluidslimieten op feesten en festivals wettelijk zijn vastgesteld. Is niet zo, maar met de meeste festivals zijn wel afspraken gemaakt van 103 decibel. Een veilig volume, als je er oordoppen bij draagt dan. Maar in bars, kroegen en clubs gelden er geen limieten. En eerlijk is eerlijk: je hebt zelf vast ook weleens geklaagd dat het geluid te zacht stond, dus veel uitgaansgelegenheden 'moeten' wel. Dat maakt het natuurlijk niet minder ernstig. Vanaf 100 dB kan je al acute gehoorbeschadiging oplopen. Ik wil je niet bang maken, maar geloof me, jij wilt echt geen blijvende gehoorschade.

Is zo'n piep nou echt zo naar? Jazeker. Sterker nog: deze vervelende piep kan grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. Zo is dat gepiep in je oor niet alleen ontzettend irritant, het kan zelfs leiden tot depressiviteit, sociale isolatie en slapeloosheid. Redenen genoeg om gehoorschade te voorkomen, right?

Voorkomen is beter dan genezen

Bovenstaand motto is van levensbelang wanneer jij gehoorschade voorkomen wilt. Eigenlijk is het heel simpel: gehoorschade voorkom je met gehoorbescherming. Dus race als de malle naar de winkel of naar een online webshop en bestel oordopjes met muziekfilter. Gehoorbescherming is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Dus: 'past niet in mijn oren' is geen geldig excuus. Inmiddels ben ik, zoals je misschien al hebt gemerkt, fangurl van oordopjes met muziekfilter. Waar je op moet letten? Goede oordoppen beschermen je tegen hard geluid met minimale demping van SNR=15 (Signal to Noise Ratio). Kies daarom altijd voor gehoorbescherming met een minimale filter van 15 decibel.

Als je regelmatig uitgaat, zijn universele oordoppen met filter de beste keuze. Maar je kunt natuurlijk ook oordoppen (otoplastieken) op maat laten maken. Is prijziger, maar heeft wel het meeste effect. Mijn dudes Rick & Sander hebben laatst bij Van Boxtel oordopjes op maat aangemeten gekregen. Daarover binnenkort meer.

Maar verpesten de oordopjes het geluid van de muziek dan niet?

Eerlijk gezegd dacht ik dat ook altijd. Maar niets is minder waar. De oordopppen met muziekfilter vervormen de muziek niet, ze halen alleen de schadelijke tonen eruit. Dit voorkomt blijvende schade aan de haarcellen in je oren. Daarnaast vind ik dat ik mijn vrienden vaak zelfs beter versta met oordoppen in. Handig!

6 x oordopjes: welke passen het beste bij jou?

Kiezen is moeilijk. Daarom hieronder een handig overzicht van verschillende merken gehoorbescherming. Ontdek welke oordopjes het beste bij jou passen en bestel ze hier.

1. Thunderplugs oordopjes
Deze voordelige grijze oordopjes worden geleverd met een handig bewaarbuisje die je aan je sleutelbos hangt. Deze filter dempt het geluid met zo'n 19 dB.
Prijs: 9,95 euro.

2. Noizezz oordopjes
Deze Plug&Play oordopjes hebben uitwisselbare filters en zijn hierdoor geschikt voor langdurig gebruik. Deze filter dempt het geluid met zo'n 18 dB. Ook verkrijgbaar in de Premium Music en Custum Music variant.
Prijs: vanaf 12,50 euro.

3. Alpine oordopjes
Zelf ben ik vooral fan van dit merk. De oordopjes zijn transparant en hierdoor niet zichtbaar. Daarnaast zitten ze erg prettig in je oren. Je krijgt er een handig opbergetuitje bij. Deze oordopjes zijn verkrijgbaar in vier kleuren. Deze filter dempt het geluid met zo'n 19 dB.
Prijs: vanaf 12,95 euro.

4. Pluggerz uni-fit Music oordopjes
Deze oordopjes beloven perfect draagcomfort dankzij de 3 lamellen en anti-allergisch siliconen materiaal. Je krijgt er een handig opbergetuitje bij. Deze filter dempt het geluid met zo'n 22 dB.
Prijs: vanaf 12,95 euro.

5. NoNoise oordopjes
Deze paarse oordopjes zijn siliconenvrij en hyperallogeen. Deze filter dempt het geluid met zo'n 21 dB.
Prijs: vanaf 19,95 euro.

6. 3M Ear Clear oordopjes
Deze oordopjes zijn vrijwel onzichtbaar. Dankzij de 3 lamellen passen de dopjes perfect in je oren. Deze filter dempt het geluid met zo'n 20 dB.
Prijs: vanaf 6,95 euro.

Help, ik ben mijn oordopjes vergeten!

Natuurlijk kan het eens voorkomen dat jij je gehoorbescherming in alle haast vergeet. Bijvoorbeeld omdat je de trein moet halen. Of omdat je vrienden al op je deur staan te rammen waar je blijft. Of omdat je gewoon een loser bent. Geen paniek, natuurlijk heb ik speciaal voor jou 4 handige bonustips:

1. Ga minstens vijf meter van de boxen af staan.

2. Zoek op festivals en feesten naar een stand/bar waar je oordopjes kunt kopen. Vooraf checken of het festival oordopjes verkoopt? Dat doe je hier.

3. Gun je oren zo’n kwartier per anderhalf uur rust tijdens het uitgaan. Tijdens dat kwartier rust kan je mooi even de foodarea plunderen. Of een raketje kopen 😉

4.Laat je oren een hele dag rusten na het bezoeken van een feest, concert of festival. Let op: gebruik dus ook geen oordopjes of koptelefoon!


Wil jij weten hoe goed jij hoort? Doe de hoortest!

Michelle