Zolder

Grillen voor gevorderden

Als man zijnde heb je af en toe een dag nodig waarop je even terug kunt gaan naar de wortels van je bestaan. Vlees, vuur en houtskool zijn daarvoor een uitstekende basis en daarom volgde ik zaterdag een heuse barbecue-workshop.

Onder het mom van een 'vader-zoondag' was Ter Aar afgelopen weekend de plaats waar het allemaal ging gebeuren. Bepakt en bezakt reden wij naar de Zuid-Hollandse plaats toe voor een middag vol barbecue-geweld. Toen de navigatie de woorden "bestemming bereikt" uitsprak, kon niets een geslaagde middag nog in de weg staan.

Door Pit Master Harry Havinga werd de groep klaargestoomd voor de Butcher Boys Bootcamp. De gemiddelde leeftijd lag rond de 40/45 jaar, dus met mijn 21 lentes was ik veruit de jongste. Gelukkig was er ook welgeteld één vrouw aanwezig waardoor ik niet het enige buitenbeetje was. Na een korte voorstelronde kon de bootcamp beginnen. Pit Master Harry bleek een niet onverdienstelijke deelnemer aan barbecuewedstrijden te zijn. Met zijn team heeft hij al menige prijs in de wacht gesleept, dus wij waren in de juiste handen. Vol overgave vertelde hij dan ook over zijn ervaringen. Welk vlees gebruik je? Welke manier van bereiden? En vooral; wat moet je niet doen? Het komt namelijk heel nou als je tussen de barbecue grootheden van de VS staat. Het duurde gelukkig niet lang voordat wij de kunsten van de Pit Master himself konden ervaren. Overheerlijke Wagyu hamburgers waren het eerste doelwit van de vele vreterijen die zouden komen. Lekker!

workshop barbecue beef & steak

Na een korte pauze maakten wij kennis met Joris. Het bleek om een uitgebeend varken te gaan dat doormidden gesneden op de snijtafel lag, maar dat mocht de pret niet drukken. Stukje voor stukje werd Joris omgetoverd tot de vitrine van de gemiddelde slager. Varkenshaasje, ribbetjes, procureur en ga zo maar door. Als kookliefhebber weet ik wel enigszins waar het vlees vandaan komt, maar van zo dichtbij is het een stuk interessanter.

Na een uitleg over hoe je chimichurri maakt, konden wij nu eindelijk zelf aan de slag. De barbecues werden gevuld met de meest goddelijke T-Bones en het watertanden kon beginnen. Wat was dat lekker! Daarna nog een lekker stukje Joris geprobeerd en toen kon er goed gevuld teruggereden worden naar huis. Maar niet voordat er werd bewezen hoe ik aan mijn impulsiviteit kom. Want mijn vader (en ik) besloten namelijk dat wij écht niet huiswaarts konden keren zonder een gloednieuwe barbecue. Een goed einde van een geslaagde middag!

Mocht je zelf een barbecue-workshop willen volgen? Dat kan bij de mannen van Beef & Steak. Hier thuis bestellen wij regelmatig vlees bij hun webshop en het is echt de moeite waard. Daarom vond ik het ook een leuke toevoeging om eens wat meer over barbecuen en vlees te leren. Een bootcamp is dus zeker een aanrader voor wie zijn barbecue-skills naar een hoger niveau wil tillen!  

Sander