Food

De Grote Bockbier Test

Het is herfst en dat betekent dat het weer tijd is voor bockbier. Het herfstbier is de laatste jaren populairder dan ooit tevoren en daarmee groeit ook het aanbod. Zo verkoopt de gemiddelde supermarkt tegenwoordig minimaal 5 varianten en ook de slijterijen hebben een ruim assortiment. Maar wat is nou het lekkerste bockbier? Wij deden De Grote Bockbier Test en zochten het voor jullie uit!

Voorafgaand aan de test zijn wij zoveel mogelijk (lokale) supermarkten en een aantal slijterijen afgegaan. Natuurlijk is het niet mogelijk alle bockbieren te proeven, maar op deze manier is het lekkerste bockbier gekozen wat voor iedereen makkelijk verkrijgbaar is. Samen met Sjoerd en Walter, de vader van Sander, werden de 16 varianten beoordeeld op onder andere kleur, geur, smaak en (na het testen) design van het flesje. Een zware taak voor de zaterdagmiddag, maar iemand moet het doen! Van het allerlaagste cijfer tot aan de winnaar lees en bekijk hieronder de uitslag van De Grote Bockbier Test:

Rick & Sander


lekkerste bockbier 16. Jopen Bokbier

Prijs: €1.40 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

De kleur van het bier is goed rood, maar wel erg troebel. Hierdoor oogt het niet smakelijk. De geur is erg muf, dus dat nodigt niet uit om een slok te nemen. De smaak is zeer matig en een muffe nasmaak blijft achter in je mond. Ook het ontwerp van het flesje doet eerder vermoeden dat het gaat om een huismerk van een B-supermarkt in plaats van een ambachtelijk gebrouwen bockbier. Een duidelijke verliezer!

Cijfer: 3

15. Wildebok

Prijs: €1.70 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: de slijterij

Een echte bockbier kleur heeft de Wildebok zeker, maar daar is ook alles mee gezegd. De geur doet ons denken aan die van een zwembad en dat belooft weinig goeds. De smaak is niet vies, maar wel erg vlak. De naam festivalbier zou niet misstaan. De laffe smaak wordt overheerst door een onaangenaam bittertje wat lang blijft hangen in je mond. Niet meer doen.

Cijfer: 3.5

14. Grolsch

Prijs: €0.99 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: alle grote supermarkten

Op de kleur van het Grolsch bockbier is weinig aan te merken. Mooi robijnrood en vrij helder. De geur doet ons echter denken aan die van afwasmiddel en zo smaakt het bier ook. We hadden wat meer verwacht van Grolsch.

Cijfer:4

13. Heineken

Prijs: €0.99 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: alle supermarkten

Wederom is de kleur van het bockbier goed, maar daar houdt het ook mee op. De geur is zeer vlak. De eerste slok doet ons twijfelen, want het lijkt wel of we per ongeluk ice tea hebben gekocht. Veel prik, weinig bockbiersmaak en vrij zoet. Ook het etiket is zeer inspiratieloos. Al met al een bier om links te laten liggen.

Cijfer: 4

lekkerste bockbier

12. Bavaria

Prijs: €0.75 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: alle supermarkten

Waar zijn voorganger ons qua smaak doet denken aan ice tea doet de variant van Bavaria het qua kleur. Dit was het eerste biertje dat wij blind testen en dus geen goed begin. De geur is vlak, net als de smaak. Niet vies, maar zeker geen volle aroma's die je verwacht bij bockbier. De verpakking is wel echt heel tof. Wat design is Bavaria de absolute winnaar, maar de smaak faalt.

Cijfer: 4

11. La Chouffe 

Prijs: €1.70 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: de slijterij

Waar La Chouffe normaal staat voor volle, smakelijk bieren is er bij hun 'bokbier' iets mis gegaan. De kleur is goed, maar de smaak niet speciaal. Het bier is net te zoet en daardoor proef je de kruiden niet goed. Alles bij elkaar opgeteld is het een futloos geval. Jammer.

Cijfer: 5.5

10. Alfa Bokbier

Prijs: €0.79 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn

Waar de verpakking zegt dat het een robijnrood biertje moet zijn, is de kleur in ons glas toch echt lichtbruin. De smaak is vlak en ergens wel lekker. Hierdoor is Alfa vermoedelijk toegankelijk voor veel mensen. Toch doet het ons meer denken aan normaal bier en niet echt aan bockbier.

Cijfer: 6

9. Veluwse Schavuyt

Prijs: €2.25 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: de slijterij

Een complexe smaak met vleugen van karamel zou de Veluwse variant moeten onderscheiden van de rest. Deze belofte kan niet helemaal worden waargemaakt. De geur doet ons denken aan die van drop. Niet vies, dus met goede hoop wordt de eerste slok genomen. De smaak is wel oké, maar mist kracht. Een matig biertje.

Cijfer: 6

lekkerste bockbier

8. Amstel

Prijs: €0.88 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: alle supermarkten

De kleur van het Amstel bockbier is zoals het hoort te zijn. Ook de geur is prima. Stevig. Na de eerste slok blijft vooral het woord 'neutraal' hangen. Het bier heeft in principe alles in huis om hoog te scoren, maar er is te voorzichtig gedaan. Wat meer kruiden en een vleugje zoetigheid hadden het bockbier vermoedelijk een plek in een top 3 van De Grote Bockbier Test opgeleverd!

Cijfer: 6+

7. La Trappe

Prijs: €0.99 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: o.a. Albert Heijn en de Plus

Het trappistenbier van La Trappe is het eerste biertje in de lijst die onze goedkeuring wel kan dragen. De geur is matig, maar de smaak is vrij vol en kruidig. Er blijft wel net een te sterk bittertje hangen na het nemen van een slok. Ook het flesje past helemaal bij de stijl van het merk.

Cijfer: 6.5

6. Hertog Jan

Prijs: €1.15 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: alle supermarkten

Bij het inschenken valt de mooie robijnrode kleur meteen op. Het nodigt uit om te proeven. Bij het ruiken valt de geur van nootmuskaat op en dat proef je ook in het bockbier zelf. Een kleine prikkel is voelbaar bij het nemen van een slok. Hier moet je van houden of niet. Niet het beste bockbier, maar wel lekker.

Cijfer: 6.5

5. Texels Bock

Prijs: €1.60 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: de slijterij

Ook op de Waddeneilanden wordt er stevig gebrouwen. Een goed voorbeeld is de Texels Bock. De kleur is donker en het bier zelf enigszins troebel. De smaak is lekker fris, maar niet uitgesproken genoeg. Een prima herfstbok, maar van ons mag een bockbiertje toch wat meer kracht hebben.

Cijfer: 7-

lekkerste bockbier

4. Gulpener

Prijs: €0.95 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: de slijterij

Inmiddels zijn we aangekomen bij de bieren die wij zonder moeite nogmaals zouden bestellen in een kroeg. Het allerlekkerste bockbier heeft Gulpener niet, maar deze variant komt er dicht bij in de buurt. Als zoetekauw valt de geur van karamel Rick meteen op. De volle smaak is voor de helft van ons gezelschap nét te zoet, maar zeker zoals bockbier hoort te smaken. Een soepel bier waarbij de licht bittere nasmaak helemaal op zijn plaats is.

Cijfer: 7

3. Gerardus

Prijs: €0.85 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: Lidl

Met een blinde test is het uiteraard altijd spannend wat de uitkomst is. Aangenaam verrast waren wij dan ook toen bleek dat het bier van de Lidl in de top 3 eindigde. Bij onze Grote Radler Test kwam namelijk duidelijk naar voren dat de duurdere bieren veruit het lekkerst waren, maar voor bockbier gaat dat zeker niet op. De geur van het Gerardus Herfstbok doet ons denken aan boter en ook de hop ruik je goed. Wat betreft de smaak is het bier vol, maar de nasmaak is wat te bitter.

Cijfer: 7+

2. Steenbrugge

Prijs: €1.29 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: de slijterij

De Belgische Adbij Bock wordt door Sander oneerbiedig 'slettenbier' genoemd. Het bier is namelijk zeer makkelijk. Iedereen zou namelijk 'dit biertje wel even kunnen doen' en er is weinig op aan te merken. Als leek zijnde is dit qua smaak waaraan je denkt bij bockbier. Wij zijn geen kenners, dus onze goedkeuring kan het bockbier dan ook zeker hebben. Het is net wat te weinig om het beste bockbier te worden, maar een waardige runner up. Ook het ontwerp van het flesje is cool en valt goed op in de winkelschappen.

Cijfer: 7.5

1. Brand

Prijs: €1.10 per fles (33CL)

Verkrijgbaar bij: de slijterij

De winnaar van De Grote Bockbier Test is Brand. In onze ogen hebben zij het lekkerste bockbier. Alleen de kleur is wat aan de lichte kant, maar dat is dan ook het enige minpuntje dat we kunnen noemen. De geur associeren wij vaag met die van sterke drank, dus helemaal niet verkeerd. De smaak is vol en uitgesproken. Je proeft de kruiden en een kleine vleug zoetigheid maakt het bockbier zeer aangenaam. Herfst in een glas!

Cijfer: 8+


Wat is volgens jou het lekkerste bockbier van Nederland?