Travel

How to: alleen op reis

Helemaal alleen op reis. Bij veel mensen staat het bovenaan hun bucket list, maar er zijn er weinigen die het ook daadwerkelijk doen. Zelf was ik niet van plan tot de eerste groep te blijven behoren. Een ticket naar Londen werd geboekt en een paar weken later zat deze jongen in het vliegtuig richting de Britse hoofdstad.

Om meteen met de deur in huis te vallen: een soloreis is helemaal niet eng. Kom op. Je gaat vermoedelijk naar een drukke stad, dus hoe kan je jezelf nou vervelen? Er zijn alleen wel een paar punten om rekening mee te houden. Niet omdat je trip anders niet geslaagd is, maar juist om er nog een groter succes van te maken. In deze how to: alleen op reis lees je al mijn tips voor een geslaagde vakantie in je uppie.


Van te voren

De juiste bestemming

Het kiezen van de juiste bestemming is cruciaal voor jouw soloreis. Een week op het strand liggen is niet handig. Dat gaat vervelen. Kies daarom voor een actieve vakantie. Voor een eerste keer zijn citytrips ideaal, omdat er in de meeste steden veel te beleven is en je de hele dag op pad bent. Zelf koos ik voor Londen, maar praktisch elke stad voldoet prima. De tijdsduur is een andere reden om te kiezen voor een citytrip. Bevalt jouw eerste keer soloreizen echt niet, dan ben je binnen een paar dagen weer thuis. En als je liever langer weg wilt, kan je altijd nog een single reis overwegen. Alleen, maar ook niet.

Een geschikt hotel, hostel of AirBNB

Ik zal eerlijk bekennen dat ik wel een luxepaardje ben. Alleen op reis of niet, je bent toch op vakantie. En op vakantie wil ik lekker genieten en geen uur in de rij staan om naar de wc te kunnen. Om die reden boekte ik een hotel. Toch kan een hostel juist een fijne uitvalsbasis. Je spreekt mede (solo)reizigers en ontmoet misschien wel lotgenoten met wie je samen op stap kunt. Een fijne AirBNB is natuurlijk ook altijd een goede optie. Het ligt er net aan waar jij jezelf prettig bij voelt.

Onderzoek van te voren ook welke buurten het veiligst zijn. In je eentje ben je toch een makkelijker doelwit en in een rijkere buurt loop je nu eenmaal prettiger over straat. Overdrijf hier niet in en boek kosten wat het kost een duur hotel zo dicht mogelijk in het centrum, maar houd er wel rekening mee. Bijkomend voordeel is meteen dat de betere buurten vaak dichterbij de bezienswaardigheden liggen. Zelf sliep ik in Kensington en bracht de underground mij binnen 10 minuten naar hartje centrum. Ideaal.

alleen op vakantie

Een selfie op zijn tijd kan best en vraag anders of een groep Chinezen een foto wil maken.

Het avontuur zelf

Dan is het moment eindelijk aangebroken. Het vliegtuig staat op het punt om te vertrekken en stiekem vind je het toch wel een beetje spannender dan verwacht. Geen zorgen! Alleen op reis is tof, geloof me. Volg deze tips op en het komt helemaal goed.

1. Gewoon doen

Mijn belangrijkste regel bestaat uit twee woorden: gewoon doen. Je bent alleen in een wereldstad en kent toch niemand. Boeien dat die Japanners het niet helemaal begrijpen als jij vraagt of ze een foto willen maken. Het is jouw feestje en niemand kan je stoppen. Maak een selfie voor het Vrijheidsbeeld, hang de schaamteloze toerist uit en vraag de weg als je het even niet meer weet. Zo haal je het optimale uit jouw reis.

2. Vergeet die planning

Het lekkerste aan alleen op vakantie is het feit dat je met niemand rekening hoeft te houden. Het is daarom zonde om jouw hele vakantie al vol te boeken en zo die vrijheid te verliezen. Bepaal van te voren welke bezienswaardigheden je ├ęcht heel graag wilt bekijken. De rest van de tijd houd je vrij voor hetgeen waar je op dat moment zin in hebt. Een laat ontbijt om 11:00? Prima. Om 15:00 voor een tweede keer lunchen? Niemand die je tegenhoudt.

3. Leesvoer

Neem een boek of tijdschrift mee voor op de rustige momenten. Alleen op een terrasploffen met een kop koffie en een boek is niet alleen erg chill. Het heeft ook iets stoers. Alsof je het vaker doet. Daarnaast is een ladinkje leesvoer ideaal voor als je even klaar bent met alle drukte op je heen. Zo heb ik 1.5 uur in Hyde Park gezeten. Zonnetje, fles cola en even ontspannen. Je bent toch op vakantie!

4. Alleen uit eten

Hoe je het ook went of keert, de eerste keer alleen uit eten is awkward. Kies daarom voor een pizzeria of hamburgertent. Hoef je niet meteen uren aan tafel te zitten en kan je na een tijdje weer onopvallend richting de uitgang kruipen. Gelukkig vinden veel obers het best wel interessant om te weten waar je vandaan komt, dus grote kans dat je nog een beetje smalltalk hebt tijdens het eten. Dat maakt het toch weer wat minder ongemakkelijk. Zin in een gesprek? Ga dan aan de bar zitten. Vaak bevinden zich daar meer solo-eters en ben je makkelijker te benaderen.

alleen uit eten

5. Bezoek blogs ter inspiratie

Je bent er nu ook mee bezig, dus het begin is er. Lokale bloggers kennen vaak veel leuke plekken waar toeristen niet zo snel komen. Via via belandde ik bijvoorbeeld in een tuin op het dak van een 160 meter hoog kantoorpand. Deze hotspots zijn niet alleen gaaf, maar de zoektocht erheen brengt je meestal weer op plekken waar je normaal nooit zou komen. Daarnaast kom je vaak in contact met locals en kan je een praatje maken (als je daar behoefte aan hebt).

6. Stuur updates naar het thuisfront

Als blogger, marketeer en lichte social media verslaafde besteed ik dagelijks veel tijd online. Daarom vind ik het ook op reis leuk om updates te sturen naar het thuisfront. Het klinkt misschien knullig, maar een leuke reactie op Instagram of Snapchat van je vrienden maakt toch dat ze er een beetje bij zijn. Stuur dus een flinke lading berichten richting Nederland. Ook al is de kans daarna groot dat je bij thuiskomst de vraag gesteld krijgt of je niet alleen maar met een iPhone in je handen hebt gelopen...

7. Doe waar je jezelf prettig bij voelt

Misschien wel de belangrijkste regel. De eerste keer alleen op reis is een experiment met jezelf. Doe daarom niets waar je geen zin in hebt. Voelt het niet fijn om alleen te eten? Ga dan lekker naar de McDonalds toe of haal een maaltijdsalade in de supermarkt. Vertrouw je een buurt niet helemaal? Loop er dan vooral niet naar binnen en neem een andere route. Doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen, dan komt het goed.

Conclusie

Ik kijk met zeer positieve gevoelens terug op mijn eerste keer alleen op reis. In het begin is het even spannend, maar dat is klaar zodra je in het vliegtuig zit. Het is juist zo chill om met niemand rekening te hoeven houden. Ik heb uren door alle musea geslenterd, op het terras gezeten met een lekker biertje en natuurlijk veel te veel gegeten. Je kunt doen waar je op dat moment zin in hebt.

Een leuk voordeel van soloreizen is het feit dat je veel meer 'opgaat' in de stad. Niemand die je voor toerist aanziet als je alleen aan tafel gaat zitten in een pub. Het slaat nergens op, toch voelt het op zo'n manier even als jouw eigen stad. Bedenk ook dat het in een wereldstad de gewoonste zaak is om alleen op pad te gaan en dat een gesprek aanknopen veel vanzelfsprekender is. Zelf had ik niet zo'n behoefte om met alles en iedereen contact te maken. Een paar praatjes per dag vond ik wel de limiet, maar ik had gemakkelijk de hele tijd met iedereen kunnen lullen. Laat je dus niet tegenhouden door de angst dat je niemand spreekt. Dat komt vanzelf.

Mijn eerste soloreis was dus een groot succes. Alleen op vakantie, ik kan het nu iedereen aanraden. Het is spannend, maar boek die langgeplande reis en stap gewoon in het vliegtuig. Spijt zul je er zeker niet van krijgen!

Sander


Overtuigd om alleen op reis te gaan of blijft een soloreis toch iets waar jij liever niet aan begint?