Travel

Beleef Menorca: dit zijn onze 9 tips

Op vakantie gaan en reizen is één van mijn favoriete bezigheden en meestal hebben mijn vriendin en ik in december dan ook al plannen gemaakt voor de zomer. Dit jaar was dat, vanwege een verhuizing en een nieuw gestart bedrijf, wat lastiger. Pas begin juli boekten wij onze trip naar Menorca, waar we twee weken later heen vlogen. Het eiland in de Middellandse Zee is minder bekend dan feesteilanden Mallorca en Ibiza, maar is minstens net zo mooi.

Het kleine en rustige Menorca heeft meer stranden als Mallorca en Ibiza bij elkaar. Waar je aan de noordkust vooral veel rotsformaties tegenkomt, is het zuiden heel groen en bestaat de kustlijn veelal uit kalksteen; wat voor de witte stranden en turquoise kleur van het water zorgt. Stranden in het zuiden van Menorca zijn dan ook erg druk en voorzien van (te) veel parkeerterreinen en restaurants langs het water. Gelukkig zijn er nog verborgen pareltjes. Speciaal voor jullie 9 tips die je niet in de reisgidsen tegenkomt.

1. Huur een scooter

Menorca is niet groot en vanaf de hoofdstad Mahón naar de andere kant van het eiland is het ongeveer 45 kilometer. Daar heb je absoluut geen auto voor nodig. Daarnaast hebben we behoorlijk veel stranden, stadjes en hotspots bezocht en bij de meesten waren de parkeerplaatsen overvol en allemaal bezet. Voor een scooter is echter altijd plek. En zeg nou zelf, er is toch niets fijners dan de wind door je haren en de zon op je gezicht? Wel goed insmeren!

2. Bezoek het wijnhuis Binifadet

Met verreweg het mooiste terras van Menorca is het wijnhuis Binifadet, net buiten de hoofdstad, echt een fantastische hotspot. Volg eerst een rondleiding door de wijnvelden en de fabriek (kost €8,- per persoon, inclusief een proeverij) en plof vervolgens neer op het terras, waar je onder de druiven heerlijke sparkling rosé kunt drinken. Het eten is ook van topkwaliteit. Wij zijn fan!

3. Zonsondergang bij Punta Nati

Elke reisgids en reisblog zullen je naar Cova d'en Xoroi, een bar in de grotten, sturen voor een mooie zonsondergang. Bespaar jezelf de meterslange wachtrij en rijd door naar de vuurtoren Punta Nati, waar je een rustig plekje kunt zoeken om romantisch naar de zonsondergang te kijken. Er komen best wel wat mensen op af, maar er is ruimte genoeg. O ja, kijk niet vreemd op als iedereen begint te klappen wanneer de zon helemaal onder is...

4. Pareltjes: Escorxada en Trébaluger

Vergeet de stranden van Cala Macarelleta, Cala Turqueta en Cala Mitjana. Daar gaat iedereen al naartoe. Parkeer je scooter bij het plaatsje Sant Tomas en loop in een klein uurtje over rotsen en door de bossen naar Cala Escorxada. Een pittige klimtocht, maar het resultaat is een klein paradijs. Witte stranden, omringt door naaldbomen en azuurblauw water. Werkelijk prachtig. Cala Trébaluger is ook mooi, daar loop je vanaf Cala Mitjana in een half uur naar toe. Misschien wel de beste tip die ik kan geven!

5. Ontspannen op Plaça dels Pins

Ciutadella is een oude stad aan de westkust van Menorca. Je kunt er langs de haven lopen of shoppen in één van de vele winkeltjes. Uitrusten doe je echter op Plaça dels Pins. Het centrale plein dient deels als park en rondom Plaça dels Pins zijn dan ook veel terrassen te vinden. Lees een boek op één van de vele bankjes en geniet van het heerlijk bruisende sfeertje dat er hangt.

6. Markt in Ferreries

Het was dat we honger hadden en daarom onze scooter aan de kant hadden gezet in Ferreries, anders waren we er voorbij gereden en hadden we nooit de ontzettend gezellige markt in Ferreries meegemaakt. Lokale boeren en ambachtslieden verkopen hun producten op een markt die helemaal door het oude centrum heenslingert. De markt is in het zomerseizoen elke zaterdagavond en zeer de moeite waard om te bezoeken.

7. Es Calo Blanc

Verstopt, klein en prachtig: Es Calo Blanc. Vaak 'overgeslagen' door de massa, maar dat maakt het alleen maar beter. Het baaitje van Es Calo Blanc heeft namelijk maar een paar vierkante meter zandstrand en verder ben je aangewezen op de rotsen. Waarom dan toch komen? Omdat het water onwijs helder is en de kleur fantastisch. Op onze laatste vakantiedag hebben we vanuit de hoofdstad zelfs een taxi naar dit strand genomen. Dat zegt genoeg.

8. Hola Ola Mediterranean Beach Bar

Deze tip kom je verder echt nergens tegen, beloofd. Maar hij is echt ontzettend leuk. Ik zou de Hola Ola Beach Bar in Cala Blanca omschrijven als een combinatie van strandtent, loungeplek, hippie bar met hipster elementen. Het ligt verstopt in het toeristenoord Cala Blanca, maar die lijken het nog niet helemaal ontdekt te hebben. Lekkere wijnen, fantastische 70's, 80's en 90's muziek. Tip: probeer de nachos met kaas en guacamole én de warme camembert met vers stokbrood.

9. Koop het Menorca Biosphere reserve boek

menorca book

Wie op zoek gaat naar een fatsoenlijke (Engelse) reisgids over Menorca, zal lang aan het zoeken zijn. Deze zijn er namelijk niet. Echter kun je in Menorca zelf in elk (boek)winkeltje een reisgids van uitgever Triangle Postals kopen. Wij hadden de 'Biosphere reserve' variant, met alle 108 stranden uit- en toegelicht, inclusief mooie foto's en een handige (uitneembare) kaart. De investering van €18,- dubbel en dwars waard.

Menorca moet je zien!

Rick