Food

Metro komt bij ons eten

Vandaag staat ons interview dan eindelijk in de Metro. Het resultaat hadden wij zelf ook nog niet gezien, dus het was een grote verrassing vanmorgen op het station. Het is een leuk stuk geworden, de foto's zijn tof en de spareribs zien er heerlijk uit. We zijn dus helemaal tevreden met het eindresultaat. Gelukkig maar, want zo'n 1,5 miljoen mensen lezen dagelijks de populaire krant...

Natuurlijk gaan wij ervan uit dat jullie op het station allemaal een exemplaar meenemen, maar voor de zekerheid hieronder het hele artikel.

Rick & Sander


De ideale sparerib heeft vooral tijd nodig

Aan tafel bij. Metro schuift aan bij lezers en stelt de vraag: wat is jouw lievelingsrecept? Deze week: spareribs van de 'dudes'.

'Begin wel op tijd hè', drukte Sanders vader hem nog op het hart toen hij het favoriete familierecept voor spareribs aan zijn zoon overdroeg. Natuurlijk zijn de juiste ingrediënten van belang voor de ideale sparerib, net als het juiste vlees, maar dat ene ongrijpbare ingrediënt, tijd, is pas echt onmisbaar. ,,Je wilt ze op een lage temperatuur garen, rond de honderd graden. Zo komt in het vlees het proces op gang dat de eiwitten afbreekt. Juist daardoor wordt het vlees zo lekker mals."

Sander kent de geheimen van de ideale sparerib inmiddels. Geen haast, niet voorkoken, gewoon lekker lang (liefst minimaal drie uur) langzaam garen op de barbecue. ,,En verwijder de vliezen. Dat is namelijk het deel dat altijd tussen je tanden gaat zitten." Een dag van tevoren zijn de ribs al in de marinade gegaan. Het laatste beetje marinade staat klaar naast de barbecue, want de ribs moeten nog even worden afgelakt. ,,Daar krijgen ze dat lekkere sticky korstje van."

Rick, goede vriend en inmiddels ook zakenpartner van Sander, komt alvast aanlopen met een mes. ,,Dat is mijn taak", zegt hij quasi bescheiden. ,,Sander kookt, ik eet." Sinds een paar jaar bloggen de twee vrienden samen onder de naam Dudes & Dont's over alles wat hen bezighoudt. Dus ook eten. ,,Maar alleen de dingen die we zelf lekker vinden komen op de site", zegt Rick. ,,Ik kom meestal met de ideeën. Sander kookt. Want waarom zou ik koken, als Sander het zo goed kan?" Als ook de gevulde aardappel en de maiskolven klaar zijn, kan het sparerib-feest beginnen. 'Kluiven' is hier echter niet van toepassing. De ribs zijn mals genoeg. ,, Oké, ze hadden misschien nóg iets langer gemogen", zegt een kritische Sander.

Dat het inmiddels regent kan hem en Rick minder schelen. ,,Barbecueën kan het hele jaar door", zegt Rick. ,,Wij hebben van huis uit de traditie om in de winter te barbecueën. Heater aan, onder het afdak gaan zitten en spareribs eten in de sneeuw. Heerlijk."

Ellen Mannens

De PDF van de pagina zoals die in Metro staat is hier te bekijken

Metro mannenblog mannenblog metro interview

Sander van den Brink (22) oprichter en blogger Dudes & Dont's

,,Het motto als het om eten gaat? Als het maar lekker is. Op mijn twaalfde begon ik met een kinderkookboek, inmiddels sta ik meestal in de keuken als er iets te vieren is in onze vriendengroep."

Rick Uyterwaal (23) oprichter en blogger Dudes & Dont's

,,Mijn lievelingseten? Alles met Oreo's. Ik kook zelf bijna niet. Dat is ook niet nodig als je Sander kent en een vriendin en ouders hebt die goed kunnen koken."

spare ribs recept Metro krant

Dudes & Dont's spareribs

4 personen

Bereidingstijd: 4 uur

Ingrediënten

- 2 zijden spare ribs
- 100 ml zoete ketjap
- 1/2 limoen
- 2 el bruine basterdsuiker
- 3 tenen knoflook
- 1 sjalot
- 2 tl gemberpuree
- 2 tl citroengraspuree
- 2 el ketchup peper & zout

Bereiden:

Meng voor de marinade ketjap, limoensap en basterdsuiker door elkaar. Snijd de sjalot fijn, pers de knoflook en roer beide door de marinade. Roer als laatste de gember- en citroengraspuree door de marinade. Voor een pittige spareribs voeg je een halve rode peper toe.

Trek met een mesje het vlies van de binnenzijde van de spareribs. Bestrooi het blees met een klein beetje peper en zout. Smeer daarna de ribs in met de marinade. Laat het vlees het liefst een dag marineren. Bewaar de overgebleven marinade en roer hier de ketchup doorheen.

Verwarm de barbecue tot 100 graden. Leg de spareribs met de holle zijde naar beneden in een groot bakblik en zet deze op indirect vuur op de barbecue. Dek na een half uur het bakblik af met aluminiumfolie en laat de ribs zo'n 3 uur langzaam garen. Check regelmatig of de temperatuur nog hetzelfde is.

Haal het laatste half uur het folie van het bakblik, smeer de spareribs in met de marinade en verhoog het vuur tot 150 graden. Laat de ribs nu nog een half uur op de barbecue liggen en blijf regelmatig insmeren voor een sticky laagje. Lekker met gepofte aardappels of maïskolven!


PS: Ellen Mannens is verantwoordelijk voor het interview en de foto's zijn gemaakt door Floris Scheplitz