Food

Uit eten bij NELIS West

Geen idee hoe het met jullie zit, maar ik vind het altijd verrekte lastig om uit eten te gaan in een voor mij vreemde stad. Want waar kan je nu lekker eten? Zelfs in onze hoofdstad blijft het altijd een kriem. Gelukkig bevindt een van de lekkerste Code Blauw-klanten zich in Amsterdam. Hadden we direct een goed excuus om met het hele team in de trein te stappen. Op naar NELIS West!

Het restaurant in De Baarsjes is niet de eerste locatie van eigenaren Kees en Inge. Op de Sumatrastraat is NELIS Oost inmiddels uitgegroeid tot een favoriet van de buurt. En ook daarbuiten. Maar het horecabloed kroop waar het niet kruipen kon en sinds enkele maanden is de NELIS-familie uitgebreid met een tweede locatie. Wie binnenstapt bij West zal direct beamen dat de sfeer in ieder geval hetzelfde is. Je voelt je direct welkom.

Van vlees tot vegan, de kaart bij NELIS staat vol verschillende gerechten. Het duurt dan ook even voordat iedereen een keuze kan maken. Ondertussen begint de honger echt op te spelen, dus tovert Inge alvast een soepje van paarse broccoli met een schaaltje olijven op tafel. Maakt het wachten weer wat dragelijker. Tip voor wie net als ik nooit kan kiezen: ga vooraf voor de 'Naastenliefde'. Een plateautje vol met kleine gerechten zoals rilette van makreel, een kaaskroketje en Arabisch gekruid buikspek. Stuk voor stuk allemaal on point. Alleen de geitenkaas met blauwe bessen is zelfs voor deze kaasliefhebbers misschien net iets te heavy. Ook mijn tafelgenoten werken razendsnel hun voorgerechten weg. Goed teken.

Geen idee waarom, maar in restaurants kies ik vaak voor een vegetarisch hoofdgerecht. Zo ook bij NELIS West. Vegan zelfs. De bekende Dutch Weed Burger it is. Een burger die ik al vaak bijna wilde bestellen op een festival, maar eigenlijk nooit deed. Bij de eerste hap blijkt dat vrij dom te zijn geweest. Voorzien van een lading zoete aardappelfrieten mis je het vlees geen moment. Dikke aanrader! Om mij heen staat onze tafel vol met andere toppers. Bijvoorbeeld de bietenrisotto met geitenkaas, kalfsrib-eye met zoete aardappelfrittata en de runderbavette met bitterballen van rucola. Niemand heeft iets te klagen. En dat zegt genoeg met dit gezelschap.

Inmiddels vloeit de drank rijkelijk en zitten we aardig vol, maar toch sluiten we af met een afsluiter van volume. En nog meer wijntjes. Dan is er natuurlijk slechts één optie: een kaasplankje + een port en/of dessertwijn. Zelfs Carine - die normaal niet zo van kaas houdt - moeten we op een gegeven moment tegen zichzelf beschermen door de kazen voor haar neus weg te halen. Je wilt onze problemen niet hebben 😉

Na een afzakkertje bestaande uit cappuccino's en verse muntthee zetten we de terugreis naar het pittoreske Barneveld weer in. Uit eten gaan is een van onze specialiteiten, maar het is altijd genieten geblazen als het boven verwachting is. En dat is het bij NELIS West zeker. Verrassing: wij komen sowieso snel terug!


nelis west amsterdam restaurant
Wie op het Witte de Withplein loopt kan eigenlijk niet om NELIS West heen.

nelis west amsterdam baarsjes eten
Tip voor de niet zo grote eter: neem een lichte salade om mee te beginnen. Het zijn ruime porties en je wilt niet net als Michelle een half hoofdgerecht laten staan. Zonde...

nelis west amsterdam
Kijk al die guitige hoofdjes genieten.

nelis west amsterdam restaurant
Mag je in Nederland wel restaurant heten zonder carpaccio op de kaart? Gelukkig geven ze er een andere draai aan. Sjoerd genoot in ieder geval van zijn dungesneden, gemarineerde entrecôte.

restaurant amsterdam nelis west
Zoals je ziet zijn ze bij NELIS dol op die groene takjes.


Een moderne, gezellige tent én zonder overdreven hipstergevoel. Zo zien we het graag!

nelis west amsterdam restaurant
Ook aan de vega(n)'s onder ons heeft NELIS West gedacht. Bijvoorbeeld deze bietenrisotto of de bekende Dutch Weed Burger staan op de kaart.

nelis west amsterdam menu
Een dessert met salted caramel is natuurlijk altijd goed. Had alleen wel nog ietsje meer naar karamel mogen smaken.

nelis west amsterdam baarsjes
De perfecte afsluiter: een kaasplankje met een glas port.


PS: NELIS West zijn dus bekenden van ons, maar dat weerhoudt deze dudes er natuurlijk niet van hun eerlijke mening te delen. Check de (bijna allemaal) lovende recensies om te zien dat wij echt niet de enige zijn 😉