Travel

Op pad in eigen dorp #1

Als echte Barnevelder neem ik het altijd en overal op voor mijn dorp. Zeker buiten de regio is dat soms hard nodig. Want in dat kleine kippendorpje valt toch verrekte weinig te beleven? Fout! De laatste jaren is Barneveld in een lekkere flow beland. We hebben pop up's, onze eigen biermerken, steeds hippere winkels en zelfs een technofeestje op z'n tijd. Maar misschien houden wij Barnevelders dit allemaal nét wat teveel voor onszelf. Daarom ga ik de komende tijd 'Op pad in eigen dorp'!

Voor jou als toerist, local of wie dan ook ontdek je in deze blogs alle ins & outs over Barneveld. De vergelijking met Amsterdam zou ik nooit maken, maar net als in de stad moet je ook hier weten waar je moet zijn. Klaar voor? Daar komt die:


Rondstruinen bij De Jonge Woont

Eigenlijk is alleen al het pand een bezoekje aan De Jonge Woont waard. We moeten nog even doorsparen, maar op een dag wordt dit ons kantoor 😉 Binnen in de oude kerk barst het van de spullen om je huis mee in te richten. Van landelijke banken en robuuste lampen tot kekke accessoires. Monique heeft bekende merken, maar koopt ook veel in bij kleinere leveranciers. En soms ook vintage items. Zo heb ik bijvoorbeeld een oude werkbank bij haar gekocht die nu dient als bureau. Tof voor wie iets in huis wil halen wat nog verder niemand anders heeft.

Ook leuk is dat er in het pand van De Jonge Woont verschillende ondernemers zitten. Scoor voor je schoonmoeder bijvoorbeeld een bos bloemen bij de bloemengallerij van Denise. Of loop binnen bij één van de kunstenaars voor een Barnevelds schilderij aan de muur.

Tip van de dudes

Links in de winkel vind je een mega kast vol met WoodWick kaarsen in 100+ geuren. Zelf heb ik thuis de geur Oudwood. Geloof mij: je hele huis ruikt naar een knisperend kampvuurtje. De aanschaf doet even pijn, maar ze zijn echt elke cent waard. En dat zegt wat uit de mond van deze kaarsenhater die normaalgesproken de waxinelichtjes uitblaast in de kroeg...


Borrelen bij Stads Food & Wine

De winebar van eigenaresse Monique is een mooi voorbeeld van de ontwikkeling die de laatste jaren in Barneveld plaatsvindt. Van hippere horecazaken tot een eigen gin, in ons dorp is er dus steeds meer te beleven. Goed bezig!

Voor lunch of borrel, eigenlijk zoek ik altijd wel een 'excuus' om langs Stads te gaan. In de zomer plof je heerlijk neer op het zonnige terras om mensen te kijken. En in de avond of tijdens onze Hollandse winters zit je binnen minstens zo gezellig. Niets voor niets organiseerden we hier vorig jaar ons pop up-restaurant 😉

Op de kaart staat voor iedereen iets lekkers. Of je nu dol bent op vlees, liever voor vega gaat of vegan helemaal jouw ding is. Het kan hier allemaal. Oh ja, elk kopje koffie (illy) is voorzien van een stukje Tony's Chocolonely. Ook geen straf.

Sowieso proberen

Een heerlijke Moldavische wijn. Erg lekker en weer eens iets anders dan je gebruikelijke sauvignon blanc. Verder is een lokaal biertje natuurlijk altijd een aanrader.


Happen bij De Zuivelhoeve

Door heel Nederland vind je winkels van De Zuivelhoeve, maar volgens mij is er geen een zo succesvol als die in Barneveld. Het barst er altijd van de mensen. Een knappe jongen als je zonder iets te kopen het pand verlaat. Mij lukt 't in ieder geval vrijwel nooit 😉

Waarom je echt even naar binnen moet lopen? Omdat het assortiment zeer uitgebreid is en eigenlijk alles gruwelijk lekker smaakt. Van een stuk Hollandse kaas tot gorgonzola met port, maar ook veel soorten tapas, vers gebrande noten, zuivel als boerenyoghurt en meer. Het is dan ook een van mijn favoriete adressen voor het kopen van een cadeautje. Want wie wordt er niet vrolijk van een mega pakket vol lekkers?

Altijd goed

Elke vrijdag en zaterdag heeft De Zuivelhoeve Barneveld een speciale weekendaanbieding. Bijvoorbeeld een tas met 10 producten voor een tientje. Niet goed voor je sixpack - of poging tot -, maar wel erg lekker.


Snaaien bij Choco & Zo


Voor chocola ga je in Barneveld naar Choco & Zo. De afgelopen 10 jaar is de winkel van Marc en Christa uitgegroeid tot een begrip. In Barneveld en daarbuiten. Vorig jaar werden ze zelfs uitgeroepen tot Beste Foodspecialiteitenwinkel van Nederland. Een titel die je echt niet zomaar krijgt.

Als zoetekauw mag een bezoekje aan de winkel dan ook niet ontbreken. Allereerst omdat er altijd wel iets lekkers klaar staat om te proeven. Maar vooral omdat het hele concept klopt. Duurzame en eerlijke cacao, handgemaakte producten en een bijzonder (smakelijk) aanbod. Bijvoorbeeld een bon bon met een lokaal eierlikeurtje erin. Typisch Barnevelds. En dan biedt Choco & Zo ook nog werkervaringsplaatsen aan mensen met een beperking. Je doet dus ook nog eens iets goed door chocola te eten. Was alles in het leven maar zo makkelijk 😉

Spice it up

De pure chocolade bonbon met chili en zeezout. Geen idee of die er nog is, maar zo ja: direct een doosje meenemen. Echt zóóó lekker!Cadeaus inkopen bij Ward's Art

Als toerist kun je het haast niet maken om ons Kippendorp te verlaten zonder kip of ei. Nou scoor je vast geen punten bij jouw schoonfamilie met een doos vol kuikens, maar daar heb ik dé oplossing voor.

Bij Ward's Art verkopen ze deze geweldige keramieke kippen. Echt supertof om cadeau te geven of te krijgen. De kippen verschillen in formaat van mini tot een variant op kniehoogte en komen in tal van verschillende kleuren. Grote kans dat er voor elk interieur een passend Barnevelds cadeau bijzit. En zo niet, dan vind je vast iets anders tussen de werken van de 30 à 40 kunstenaars.

De kip of het ei

Een kip cadeau geven in een speciale kleur? Trek dan eigenaresse Simone even aan haar mouw, dan komt het vast helemaal in orde.


Volgende keer

Waar je mijn favoriete koffie van Barneveld scoort, welke events het bezoeken waard zijn en veel meer. Je leest het binnenkort allemaal in Op pad in eigen dorp #2. Volg Dudes & Dont's ondertussen ook op Instagram om niets meer te missen 😄

Heb jij zelf nog tips of moet ik echt eens bij jou langskomen? Let me know!

Sander


PS: alle tips in dit artikel zijn plekken waar ik graag kom. Ze hebben mij niet betaald, omgekocht met kilo's chocolade of wat dan ook. Dat je het even weet 😉