Travel

Op persreis naar Spa

Bij het leven van een blogger horen bepaalde verplichtingen. Zware taken die niet zijn weggelegd voor gewone stervelingen. Op persreisjes gaan bijvoorbeeld. In mijn geval richting de Ardennen. Ik werd door Spa namelijk uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in hun fabriek. Iets wat ook jij vast niet dagelijks doet. Daarom neem ik jullie in deze blog mee achter de schermen. Bij Spa en bij persreisjes in het algemeen.

Op naar Maastricht

De naam persreis is niet voor niets een samenvoeging van pers en reis. Tijdens een persreis nodigt een merk de pers (tijdschriften, blogs, YouTube-kinders, kranten, etc.) uit voor een tripje. Vaak georganiseerd door of in samenwerking met een PR bureau. In dit geval had Jacqueline van HappyLife PR Rick en mij al een paar keer eerder gevraagd, maar dat kwam steeds niet uit. Nu wel. Dus daar ging ik op een donderdagmorgen per trein naar Maastricht. Helaas zonder Rick, maar wel met iemand die minstens zo dol op wijn is: Chantal van FeelGoodByFood. Na een wereldreis van 2,5 uur komt het station eindelijk in zicht en meeten we de rest van de groep. Een moment wat bij praktisch elk persevent garant staat voor opmerkingen als: 'Wow, eindelijk eens een man!' 'Nou, zoveel testosteron hebben we nog nooit gehad.' 'Heb je je oordoppen mee, want dat wordt een hoop gekakel met al die vrouwen. Hahaha.' Gewoon leuk blijven lachen. Het enige wat je op zo'n moment kunt doen.

Na een klein stuk in de auto doemt in de verte Spa op. De klok loopt inmiddels tegen 1 uur, dus de zin in lunch en vooral wijn wordt met de seconde groter en groter. Gelukkig staat bij aankomst de catering al klaar voor een typisch Ardeense maaltijd. Eendenborst, verse baguette en een glaasje (Spa) rood. Je kunt de donderdagmiddag slechter beginnen 😉

Aan de wandel

Na de lunch is het tijd om het natuurgebied van Spa te ontdekken. Dat doen we samen met hydro-geoloog Patrick. Namens Spa is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit en bescherming van het mineraalwater. Een taak die hij uiterst serieus neemt. Elk overvliegend hobbyvliegtuigje of helikopter krijgt dan ook een dodelijke blik toegeworpen. Geweldig (en stiekem ook wel hilarisch) om te zien met hoeveel passie hij zijn werk doet. En dat moet ook wel, want één crash kan van grote invloed zijn. Bij een ongeluk zorgt Patrick bijvoorbeeld direct voor een ongevallenteam. Tot meters diep graven zij de grond rondom af. Alles om menselijke invloed op het mineraalwater te beperken. Een enorme klus, want het natuurgebied is ongeveer 26.000 voetbalvelden groot. Ondertussen is hij ook nog eens bezig met de zoektocht naar en het klaarstomen van zijn opvolger. Een proces van zo'n 10 jaar. Je zou bijna medelijden krijgen met die arme man... Het scheelt dat zijn werkgebied echt awesome is.

We zijn natuurlijk niet helemaal na Spa afgereisd voor een middag zonnen op de heide. Het is tijd om te proeven. Eerste stop: één van 30 bronnen waar het water omhoog komt. Hier smaakt het mineraalwater zo puur mogelijk. Klinkt lekker, maar de werkelijkheid is anders. IJzerachtig vooral. Alsof je met een stapeltje muntgeld aan het tongen bent. Niet mijn ding. Gelukkig staat bij het hotel Francesca van Francesca Kookt klaar voor een heuse waterproeverij. Aan haar om ons te overtuigen dat een 'mocktail' net zo lekker is als een echte cocktail. Voor ondergetekende een vrijwel onmogelijk taak natuurlijk. Toch moet ik eerlijk bekennen dat de variant met grapefruit, rozemarijn en Spa Rood in de buurt komt. Best een prestatie!

Toen viel de avond

Geen persreis compleet zonder een avondvullend programma. Helaas moet ik nog even werken. Terwijl iedereen helemaal zen wordt in de thermen, tik ik mijn laatste klussen weg. Ook geen straf in het Belgische zonnetje. Het scheelt dat ik net op tijd klaar ben om de kabelbaan te pakken voor een prachtige zonsondergang.

Al dat influencen maakt hongerig, dus je raadt het al: er staat weer een etentje op de planning. Chantal en ik zijn vooral blij dat bij binnenkomst het woord 'wijn' eindelijk valt. Daar waren we echt aan toe. Want je moet die liters Spa toch ergens mee wegspoelen. Tijdens het diner schuift ook Eelco Roos aan. Beter bekend als Instagram-fotograaf Croyable. Met ruim 425.000 volgers weet hij als geen ander hoe je succesvol wordt op social media. Die kennis deelt hij morgen met ons tijdens een workshop instagramfotografie. Tof!

En het was nog lang gezellig. Nou ja, voor het deel van de groep dat niet om 22:30 al richting het hotel gaat voor een schoonheidsslaapje...

Een nieuwe dag

Na een kleine vertraging - het is voor sommigen schijnbaar mogelijk om mét navigatie aan te verdwalen tijdens een ritje van 1.5 kilometer - is de groep grotendeels compleet. Op naar de plek waar het op watergebied allemaal gebeurt: Spa Monopole. We krijgen een exclusief kijkje in de fabriek en mogen bij hoge uitzondering zelfs over de werkvloer lopen. Ik kan het niet anders omschrijven dan dat het voelt als een schoolreisje voor volwassenen. Alsof je in een real life aflevering van Willem Wever beland bent. Echt superleuk!

Voorzien van een kittig pakje dompelen we ons onder in al het mineraalwater. Check voor bewegende beelden deze Instastories live vanuit de fabriek. En dan volgen hier een paar waterfeitjes van de werkvloer. 1. Hun fabriek verwerkt jaarlijks 540 miljoen liter water tot flessen Spa. Van kleine flesjes Spa Rood tot glazen flessen voor de horeca. 2. Spa Reine (blauw) doet er van regendruppel tot supermarkt zo'n 2 tot 3 jaar over. Spa Rood zo'n 3 tot 4 jaar. En Spa Bruisend tot wel 50 jaar! De vele lagen in de bodem geven de lichtbruisende variant zelfs natuurlijke bubbels mee. Water dat anno 2018 in de supermarkt ligt, was eerder op aarde dan dat er mensen op de maan stonden. Bijzonder idee!

3. In de fabriek rijden zelfbesturende heftrucks rond die de pallets klaarmaken voor verzending. Lekker science fiction. 4. Flesjes komen binnen als op foto drie hieronder. Daarna wordt er heten lucht in geblazen en krijgen ze hun uiteindelijke vorm. 5. Als 'leek' is het echt even wennen aan de drukte van de fabriek en alle geluiden. Die prille oortjes van mij zijn niet zoveel gewend. Dus na een uitgebreide rondleiding ben ik blij dat we de fabriek weer mogen verlaten. Op naar de frisse lucht van Spa.

Pro aan het werk

Bij de lunchlocatie van gisteren staat Eelco Roos op ons te wachten voor een workshop Instagramfotografie. Iets waar ik stiekem al twee dagen naar uitkijk. Want wat schiet die man toffe plaatjes!

Na een inspirerende sessie moeten we er ook zelf aan geloven. Zijn tips lijken zo simpel, maar in de praktijk blijkt het nog verrekte lastig. Chantal en ik wurmen ons in de vreemdste hoeken voor het perfecte plaatje. Op zijn kop over een brug, hangend in een boom en nog veel meer lastige poses. Competitief als we zijn, wil duo Vino natuurlijk wel met de hoofdprijs naar huis keren. Iets wat helaas niet lukt. Neemt niet weg dat het een te gekke afsluiting van deze persreis is.

Retourtje Barneveld

Dan is het tijd voor de wereldreis terug naar Barneveld. Met meer dan genoeg Spa in mijn lichaam om de komende 4 jaarwisselingen mee door te komen stap ik weer in de trein. Ontzettend tof om eens met eigen ogen te zien waar al die flesjes water vandaan komen en gemaakt worden. Een bruisende ervaring!

Sander