Kijkbuis

Recap: Holland's Next Top Model #7

Elke dinsdag zet ik mijn testosteron in de koelkast en plof neer op de bank om Holland's Next Top Model te kijken. Zo scoor jij punten bij je vriendin en kom ik meer te weten over het programma dat ik al jarenlang probeer te mijden. 

Op deze dinsdag 11 oktober is het alweer tijd voor aflevering 7. Daar komt die:


OMG. Daar staan de vijf overgebleven meiden dan. Te shinen op een trap. Kleding aan. Met hakken. Ergens in Almerense loods. Kortom; alles wat je van een model verwacht. Maar niets is wat het lijkt, want vanaf deze aflevering is alles anders. In positieve zin voor de bankrekening van RTL. In negatieve zin voor alle kijkers. Er moet vanaf nu namelijk gestemd worden om jouw favoriet door te laten gaan. Old school via SMS en niet door middel van een interactieve Holland's Next Top Model app. Lekker hypocriet voor een programma wat pretendeert te werken volgens de maatstaven anno 2016, een tijdperk waarin apps en social media een grote rol spelen. Alles voor de doekoe.

hntm-recap-2016-1

Na een introductie van Anouk is het moment eindelijk aangebroken. Al sinds de eerste minuut werd het eindeloos geteased, maar vandaag zitten de modellen dan toch echt in het vliegtuig richting partyeiland Ibiza. En daar hebben ze zin in. Bij aankomst durft Akke Marije zelfs de woorden 'hueel leuuk' in haar mond te nemen. De durfal. Op de vlucht mag dan bespaard zijn- economy class, pauper -, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met hun verblijfplaats. Wat een toffe villa.

hntm-recap-2016-2

Uiteraard ploft er een fles champagne open om te vieren dat alle modellen heelhuids zijn aangekomen en het zo ver hebben geschopt. Ook Noor. Nu ben ik echt allesbehalve een zeikerd als het aankomt op alcohol. Sterker nog; we worden regelmatig in een adem genoemd. Maar voor de zoveelste keer zie ik de 16-jarige deelneemster met een glas drank in der handen door beeld tippelen. Je hebt de NIX18 spotjes vast weleens voorbij zien komen op tv en weet dat je dus 18 moet zijn om te mogen drinken. Niet dat iemand zich daaraan houdt, maar de vraag is of dat zo uitgebreid op primetime televisie moet worden uitgezonden. Lijkt mij geen handige zet in een programma wat draait om het creëren van rolmodellen en zoveel jonge kijksters heeft.

Er is natuurlijk niet voor niets naar Ibiza gevlogen. Gewerkt zal er worden. Zelfbenoemd stijlicoon Nikki Plessen staat de meiden op te wachten bij een op het eerste oog rustgevend zwembad. Beetje balen dat er keihard gezweet gaat worden. La Plessen zoekt namelijk een model voor haar nieuwe sportlijn. Tijdens een workout wordt bepaald wie er perfect past bij de campagne. Ook dit keer gaat daar het nodige geklaag overheen. Het is heet, ik vond het zo warm, dat was echt zweten. Je voelt de pijn. Not. Het is uiteindelijk Denise die er met de winst vandoor gaat en linea recta door de make up wordt geslingerd voor haar fotoshoot. Ik blijf het knap vinden wat je met een beetje knip- en plakwerk allemaal kunt bereiken.

hntm-recap-2016-3

De volgende ochtend is het tijd voor alweer de laatste fotoshoot van deze serie. Tenminste, zoiets begreep ik. Geen idee hoe het precies zit, maar daar gaan we vast vanzelf achterkomen. Op Formentera moeten de meiden zich blootgeven. Letterlijk. Tits out en gaan met die banaan. Gelukkig heeft mijn grote vriendin Joelle haar weg naar het eiland weten te vinden en voorziet zij de meiden van een kek laagje opsmeersels. En natuurlijk ook van een passend advies, maar inmiddels weten jullie dat ik mezelf niet maar waag aan een vertaling daarvan.

hntm-recap-2016-4

Als eerste is Denise aan de beurt. De afgelopen afleveringen heeft ze mij op positieve manier weten te verrassen. Het is eigenlijk best wel een stoere chick. Alleen mist ze die gunfactor en dat gaat der nekken. Dan verschijnt arme Noortje ten tonele. De ene dag geef je jezelf op voor een modellenwedstrijd, de andere dag drijf je als 16 jarig meisje in de Middellandse zee gehuld in slechts een zwembroekje. Ze kan er zelf gelukkig om lachen. Natuurlijk doen Emma en haar 'kleine meiden' het wederom goed op de camera. En ook Anne-Wytske mag zeker niet klagen. Iets waar Akke Marije zich wel schuldig aan maakt. De overstap van Friese klei naar Spaans strandzand blijft lastig voor het model in spé.

hntm-recap-2016-8

Na een feestje met de hele crew zit deze fase van de wedstrijd er op. Terug naar de studio.

hntm-recap-2016-6

Zoals al eerder gezegd is het vanaf deze aflevering helemaal anders. Niet de jury, maar de kijkers thuis bepalen wie er naar huis gaat en wie er blijft. Dit levert niet alleen schrijnende livebeelden op, maar ook een uitslag die je zo in kunt vullen. Anne-Wytske is niet echt sympathiek op beeld. Hoppa, daar heb je afvaller numero uno. Het volgende slachtoffer is vermoedelijk Denise, want zelfde verhaal. En uiteindelijk gaat de op Instagram populaire Akke Marije of bij de jonge kijkers favoriete Noor er met de winst vandoor. En niet Emma. De enige van het stel die naar mijn idee echt potentie en persoonlijkheid heeft om door te breken als model.

Zo ver is het nog niet. Nee, eerst wordt de kijker getrakteerd op een stukje toneel waar menig musical in groep 8 een puntje aan kan zuigen. Anouk noemt meerdere malen het telefoonnummer verkeerd op, Anna Nooshin geeft het totaal onbruikbare advies om meer volgers op Instagram te verzamelen (joh!) en de interviews met familieleden wil je helemaal zo snel mogelijk vergeten. Oh, en dat is er ook nog botox Fred die af en toe een lekker zinloze opmerking door het beeld roept. Geen idee (en ik wil het ook niet weten) waarmee die is volgespoten, maar Van Leer begint ook steeds meer op een karikatuur van zichzelf te lijken. Niet best.

Holland's Next Top Model

Half is slaap gedut ontwaak ik net op tijd om de spannende uitslag nog even mee te pikken. En je raadt het nooit, maar Anne-Wytske moet als eerste de strijd verlaten. Zij gaat helaas niet mee met de Hollands Next Top Model Tour die komende week door het land trekt. Ja, je leest het goed; er bestaat een HNTM Tour. Dus trek die Uggs aan, ga naar de dichtstbijzijnde Model Mansion bij jou in de buurt en gil je longen uit je lijf. Dit spektakel wil je niet missen!

Tot volgende week. Nu al zin in...

Sander


Benieuwd naar de volgende Holland's Next Top Model recaps? Like D&D op Facebook om niets te missen!