Food

Sinterklaasrecept: pepernoten shortbread

Als blogger zie je dagelijks het 'werk' van collega's voorbijkomen. De laatste tijd viel mij daar wat in op. Dat alles tegenwoordig minimaal healthy, lactose-arm en glutenvrij moet zijn, dat is algemeen bekend. Maar dit jaar zijn zelfs de feestdagen niet meer heilig. De artikelen met tips om guilt free Kerstmis door te komen schieten als paddenstoelen uit de digitale grond en banketletters zijn gebombardeerd tot de nieuwe sigaretten. Iets wat ik als ambassadeur van zoetigheid en roomboter natuurlijk niet zomaar kan laten gebeuren. Tijd voor een tegenreactie!

Daarom vind je hieronder het meest zondige Sinterklaasrecept wat ik kon bedenken. En nee, deze pepernoten shortbread eet je niet om gezonder te worden. Je eet het omdat de feestdagen voor de deur staan en dat pondje meer of minder écht geen verschil maakt. Lijnen doe je maar volgend jaar weer. Waar hebben ze anders 1 januari voor uitgevonden.


Voor de bodem

- 150 gram bloem
- 100 gram roomboter
- 50 gram suiker
- eetlepel speculaaskruiden
- scheutje vanille-aroma
- snuf zout

Voor de karamel

- een blik gecondenseerde melk (397 gram)
- 50 gram roomboter
- 40 gram bruine basterdsuiker

Voor de topping

- 200 gram pure chocolade
- handvol karamel-pepernoten

Smelt de roomboter en meng ondertussen de overige ingrediënten voor de bodem door elkaar. Roer nu ook de boter erdoor. Vorm het deeg tot een grote bal en rol op in vershoudfolie. Laat het deeg minimaal een half uur afkoelen, anders wordt de bodem niet brossig genoeg.

Verwarm nu de oven op 180 graden. Smelt een klontje boter en vet hiermee een rechthoekig of vierkant bakblik van zo'n 20 centimeter in. Knip een stuk bakpapier uit, zo groot dat twee zijkanten en de bodem zijn bedekt. Verdeel het deeg over de ovenschaal en druk alles stevig aan. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven.

Haal de bodem uit de oven en begin ondertussen met het maken van de karamel. Verwarm in een pannetje de boter en suiker. Zodra de boter is gesmolten, voeg je de gecondenseerde melk toe. Draai het vuur op middelhoog en roer met een garde de karamel door. Na zo'n 5 à 10 paar minuten wordt het een stug geheel. Giet de karamel nu over de koekbodem en verdeel gelijkmatig. Zet de pepernoten shortbread een half uur in de koelkast.

Giet na die tijd een klein laagje water in de pan waar eerst de karamel in zat. Plaats hierop een kom met daarin de chocolade en laat het smelten (au bain marie). Mep met een keukenroller ondertussen de pepernoten redelijk fijn. Giet de gesmolten chocolade over pepernoten shortbread en strooi daarna ook de pepernoten erover. Even laten afkoelen en jouw Sinterklaasrecept is klaar.

Een smakelijke 5 december!

Sander


PS: nog meer winterse zoetigheden? Maak dan ook zeker deze choco-speculaastaart