Kijkbuis

Sofie is de mol

Vanavond is er na enkele weken (eindelijk) weer een aflevering van de überpopulaire televisieserie Wie is de Mol? Tien bekende Nederlanders voeren in een avontuurlijk spelprogramma diverse spectaculaire opdrachten uit om geld voor de pot te verdienen. Er is echter één probleem: met de aanwezigheid van een mol - een saboteur - in hun midden is dat voortdurend een lastige klus.

Ik zit zelf ook iedere donderdagavond trouw voor de kijkbuis. Lees goed, want ik bedoel het letterlijk. Ik zit en de aflevering speelt af, maar ik kijk niet per se. Ik vind het namelijk veel interessanter om te lezen wat er op de social media, blogs en fora wordt besproken over de uitzending. Het speculeren, daar kan ik echt van genieten.

Zo ving Hans mijn aandacht, iets meer dan een maand geleden. Hans heeft speciaal een account aangemaakt op het forum van de WIDM-website om slechts één bericht te posten. Hij heeft namelijk een theorie bedacht. Samen met zijn vrouw, tijdens de uitzending. Ineens dacht Hans: dit kan het wel eens zijn. Dé oplossing.

Het is Hans opgevallen dat tijdens het voorstellen van deelneemster Sofie, ook een ander fragment wordt afgespeeld. Daarin is Sofie in gesprek met iemand en vraagt zij: "Dat wat uiteindelijk benzine gaat worden, dat trek je hier uit de ruwe olie?" Hans denkt te weten dat in het bedrijfsleven de scheikundige term 'MOL' staat voor exploitatie en winning van ruwe olie, aardgas en aardgasproducten. Voilà, de uitkomst. Helemaal niet gek bedacht. Maar Hans ziet belangrijke feiten over het hoofd.

Ruwe olie bestaat uit een mengsel van koolwaterstoffen, zoals methaan, propaan en octaan. De eerste vier letters van het laatstgenoemde woord zijn octa. Wisten jullie dat Octa een mogelijk legendarische koning van Kent is geweest, geboren rond 468 en overleden in 534 na Christus? Kent is een graafschap in het oosten van Engeland. De hoofdstad van Kent is Maidstone. Deze stad telt 138.948 inwoners. Als je dat getal spiegelt, krijg je 849.831. Deel dat aantal door 423 (het landnummer van Liechtenstein) en je komt op 2009 uit. En vanaf hier wordt het gokken, want ik geloof dat dit het jaartal is waarin de vriend van de zus van Sofie zijn rijbewijs heeft gehaald. Verdacht, als je het mij vraagt.

Sofie speelt haar rol met verve, dat moet ik haar nageven. Ze geeft op subtiele manier hints aan haar medekandidaten. Dat valt ook zelfbenoemd en zéér fanatiek mollenjager Lennard op. Zo schrijft Lennard: "Tijdens de tweede opdracht in aflevering 2, in het verlaten gebouw, zegt Sofie: "Kruipen vind ik leuk". De Mol vindt kruipen natuurlijk leuk." Een wel heel overduidelijke aanwijzing, vindt Lennard.

Hier moet ik Lennard even helpen. Sofie weet natuurlijk dat wij kijkers kicken op dat soort aanwijzingen. Dus ze heeft een kleine mindfuck met ons uitgehaald. Welke andere kandidaat is immers ook gek op rondkruipen op zijn knietjes? Juist, Freek. Niet van de vloer af te krijgen. Nu weet Sofie dus dat wij denken dat zij de Mol is, terwijl zij zelf denkt dat Freek de Mol is. Briljante zet!

Naast deze vergezochte speculaties zijn er ook wel wat meer serieuzere onderbouwingen gegeven. Zo volg ik al een poosje de social media analyses van Jaap. Hij onderzoekt het social media gedrag van alle kandidaten en trekt daaruit zeer interessante conclusies. Jaap heeft al een paar keer gelijk gehad en doet ook nu weer een schokkende ontdekking, dus ik moet je vooraf waarschuwen: gevoelig voor spoilers of theorieën? Sla deze dan over.

Wie is de Mol? is donderdagavond te zien om 20:30 uur, Nederland 1.

Rick

Ps: Ik heb zelf ook nog een aantal interessante theorieën. Is het jullie ook opgevallen dat Sofie herhaaldelijk met haar ogen knippert?