Looks

Stijlgids: jouw jeans onderhouden

Grote kans dat je dit artikel leest terwijl je een spijkerbroek draagt. Het meest verkochte kledingstuk ter wereld is nog altijd ontzettend populair en jaarlijks gaan er miljarden exemplaren over de toonbank. Ook hier thuis puilt mijn kledingkast uit van de denim. Toch trek ik bijna altijd dezelfde paar broeken aan. Want die favoriete jeans zitten toch echt wel nét wat lekkerder dan de rest.

Een heerlijk zittende spijkerbroek moeten weggooien doet elke keer weer een beetje pijn. Daarom zocht ik de beste manieren waarop jij jouw favoriete paren jeans onderhouden kunt. Lees er alles over in onderstaande stijlgids:

Sander


1. Vermijd die wasmachine

Binnen de spijkerbroekenwereld heerst er een gouden regel: was jeans zo min mogelijk. Elke wasbeurt vervaagt namelijk de kleur en het komt de pasvorm ook niet ten goede. Het zou toch zonde zijn als je perfect zittende spijkerbroek niet meer past omdat je hem te vaak in de wasmachine heb gegooid.

Natuurlijk kan af en toe wassen echt geen kwaad. Keer de jeans binnenstebuiten en was op een lage temperatuur van 30 graden. Dan komt het helemaal in orde.

2. De droger is jouw vijand

Voor een lange levensduur is het raadzaam om spijkerbroeken niet in de droger te stoppen. Zo ga je eventuele krimping tegen en loop je ook niet het risico dat de pasvorm verandert. Laat jeans opdrogen aan de lijn. Beter voor je broek, beter voor het milieu.

3. Stoom!

Stomen is niet alleen weggelegd voor dumplings. Het is ook de perfecte manier om jeans weer fris te krijgen. Hang je spijkerbroek in de badkamer en houd tijdens het douchen de deur dicht. Nare luchtjes en kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

4.  Geheim: azijn

Jeans onderhouden met azijn. Het klinkt misschien vreemd, maar het huis-tuin-en-keukenmiddeltje wordt zelfs door bekende ontwerpers gebruikt. Vul na aankoop van je nieuwe spijkerbroek een emmer met wat azijn. Een flinke scheut is genoeg. Laat de jeans een paar uur tot een halve dag in de emmer zitten en spoel deze daarna goed uit. Het idee hierachter is dat de typische blauwe kleur zo beter blijft behouden. Natuurlijk moest ik de proef zelf op de som nemen. Dus toen hier laatst een hele vette Scotch & Soda jeans van VT Mode werd bezorgd, heeft deze lekker liggen soppen in een emmertje met azijn. En eerlijk is eerlijk: zelfs na een paar keer wassen ziet de spijkerbroek er nog als nieuw uit. Perfect tip van oma dus!

jeans onderhouden

 

5. Voorkom slijtage

De ene haat het en de ander vindt het juist vet: slijtage Gelukkig kan je slijtplekken makkelijk voorkomen. Niet zo'n fan? Probeer dan zo min mogelijk om bijvoorbeeld jouw sleutels, portemonnee, iPhone of bankpasjes in je broekzakken te stoppen.

6. Kill those bacterias

Zoals je inmiddels hebt gelezen, is het raadzaam om jeans zo min mogelijk te wassen. Maar echt heel fris is het niet om broeken wekenlang niet in de wasmachine te stoppen. Een handige oplossing is om spijkerbroeken regelmatig een nachtje in de vriezer te leggen. Dit doodt de meeste bacteriën. Helaas blijft een deel van de luchtjes wel ruikbaar. Hang jeans na afloop buiten of spuit er bijvoorbeeld Febreze op. Dan is jouw favoriete spijkerbroek weer zo fris als het maar kan!

7. Pak die borstel of spons

Vlekken kan je het beste verwijderen met een spons of (tanden)borstel. Maak een sopje van warm water en groene zeep en schrob voorzichtig de vlek weg. Doe dit niet te hard, want dan kan je de dye-laag verwijderen.


Met deze 7x tips moet jouw favoriete spijkerbroek  jarenlang als nieuw blijven. Ik ben ook erg benieuwd hoe jullie jeans onderhouden. Heb je dé tip? Laat het ons hieronder weten 😉