Travel

4x de allermooiste Klompenpaden

De tijd dat wandelpaden gedomineerd werden door hordes fleecejacks en ladingen Nordic Walking sticks is voorbij. Wandelen behoort tegenwoordig tot een van de hipste hobby's. Steeds meer jongeren trekken er in hun vrije uren op uit. En ja, ook ik behoor tot deze nieuwe club wandelaars. Sinds een paar maanden ben ik namelijk helemaal into de Klompenpaden.

De afgelopen tijd heb ik dus de nodige bossen bewandelend, akkers doorkruist en heuvels overwonnen. Genieten van alle natuur, even m'n kop leegmaken en op plekken komen waarvan ik niet eens wist dat ze bestaan. Klinkt lekker bejaard, maar het is echt heel leuk. De hoogste tijd om ook jullie over te halen voor een middagje Klompenpad. Daarom hieronder 4x de allermooiste Klompenpaden die ik tot nu toe heb afgestruind. Wandelse!


Paradijspad: veel verrassingen

Op het Paradijspad begon mijn allereerste Klompenpadavontuur. Het stond al lange tijd op mijn bucketlist om eens te ontdekken waar die 'gekke paaltjes met klompen erop' nou voor dienden. Dus daar ging ik op een bloedhete zomerdag. Bewapend met rugzak en camera trotseerde ik Het Paradijs. Een gebied wat niet voor niets geroemd wordt vanwege de mooie natuur. En dat viel zeker niet tegen.

Van weilanden vol koeien tot uitgestrekte heide en veel verschillende soorten bos. Achter elke bocht schuilt een nieuwe verrassing. Misschien komt het door de nostalgie, maar het Paradijspad is nog altijd mijn favoriete Klompenpad. Eentje die je zeker eens moet lopen!

Nieuwsgierig? In deze blog neem ik je alvast mee op pad.

Lengte: 10 kilometer

Huinerpad: echt op avontuur

Op ontdekking gaan en niet weten waar je belandt. Dat vind ik zelf het leuke aan het wandelen van Klompenpaden. Het Huinerpad maakt die verwachting zeker waar. De hele route voelt als een avontuur. Kilometers lopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Hoe vaak gebeurt dat nog? Het pad leidt je langs akkers, dichtbegroeide stukken bos en smalle bruggetjes. Voor Nederlandse begrippen vrij ongerept. Een groot pluspunt: op de route loop je een aantal keer dwars door weilanden vol koeien en schapen. Echt superleuk! Tip: stop een paar losse euro's in je zak voordat je gaat wandelen. Onderweg staat namelijk een koffieautomaat, maar die werkt alleen op muntgeld.

Lengte: 15 kilometer. Houd er wel rekening mee dat het geen 'snelle' route is en je zeker 3.5 / 4 uur aan het lopen bent 😉

Valkschepad: een pad vol geschiedenis

Het was misschien niet het beste idee om met 30 graden dit pad te wandelen. Dus mocht je dat van plan zijn: doe maar niet. De temperatuur daar gelaten is het Valkschepad zeker een van de mooiste Klompenpaden die ik gelopen heb. Vooral omdat de route langs heel veel verschillende soorten landschappen loopt. Van eindeloze zandvlaktes tot 'Celtic Fields' en dwars door maïsvelden. Met dwars bedoel ik ook echt dwars. Na afloop zaten de schrammen op onze armen. Zie dat thuis maar eens uit te leggen...

Helemaal leuk: onderweg kom je een reconstructie van een boerderij uit de IJzertijd tegen. Compleet met bijbehorend hooiveld en moestuin vol vergeten gewassen. Een stuk verderop het Valkschepad graast een kudde oud Hollandse koeien. Een pad met veel geschiedenis dus.

Lengte: 11 kilometer

Meulunterenpad: voor jong en oud

Een groot deel van het Meulunterenpad is vrij populair. Zeker op een zondagmiddag kom je de nodige medewandelaars tegen. Daardoor is het Klompenpad niet zo geschikt voor wie rust zoekt. Maar juist extra geschikt als je kinderen hebt. Van het Middelpunt van Nederland tot een uitkijktoren bovenop de Goudsberg en verschillende 'verrekijkers' met informatie over de geschiedenis. Onderweg kom je op het Meulunterenpad heel veel bezienswaardigheden tegen. Perfect dus voor wie even wil uitwaaien, maar geen oppas bij de hand heeft. En daarbij is het ook gewoon een ontzettend mooie route. Ook zonder kinderen 😉

Lengte: 12 kilometer, maar 7 of 22 (ambitieus) is ook mogelijk


Welk Klompenpad is jouw favoriet? Ik hoor het graag, dan zet ik hem op mijn lijstje!

Sander


PS: volg jij ons al op Instagram? Daar deel ik elke wandeling foto's en video's van het Klompenpad 😄