Food

Asperges sous-vide bereiden met Byzoo Turtle

Sous-video koken. In veel restaurants is het dagelijkse kost waar sterrenchefs als Hesten Blumenthal groot liefhebber van zijn. Met de Byzoo Turtle kan je vanaf nu ook thuis aan de slag met deze populaire bereidingswijze. Nu ben ik zelf niet vies van een beetje experimenteren, dus afgelopen weekend dook ik de keuken in. Speciaal voor jullie: asperges sous-vide bereid voor de meest pure smaak. Challenge accepted!

Sous-vide voor dummies
Ik zie je al naar het scherm staren en denken: leuk dat sous-vide, maar wat is het eigenlijk? Vrij vertaald betekent het 'onder vacuüm garen'. Bij de bereidingswijze verpak je etenswaren in een waterdichte zak en gaart deze vervolgens in een laag water, op een constante temperatuur. Hierdoor wordt het eten gelijkmatig bereid en blijven de smaken optimaal aanwezig. Je kunt niet alleen asperges sous-vide bereiden, maar ook vlees, vis, groente en zelfs zoetigheden.

sous vide asperges

sous vide apparaat

asperges sous vide

Byzoo Turtle
Eerlijk moet ik bekennen nog nooit van de Byzoo Turtle te hebben gehoord. Niet vreemd, want het Nederlandse merk van professionele keukenapparaten is nieuw in de markt. Hun doel is kwalitatief beter en gezonder koken bij de mensen thuis te brengen. En zeg je gezond eten, dan kom je natuurlijk al snel bij deze Oreo-liefhebbers uit. Kunnen we alle calorieën die we met sous-vide koken besparen, mooi besteden aan een extra stuk taart in het weekend 😉

Bijzonder: dat is de eerste gedachte tijdens het uitpakken van de Byzoo Turtle. Het apparaat ziet er stylish uit en lijkt ergens op een grote krultang. Je maakt nog eens wat mee als blogger. De Byzoo Turtle is vrij makkelijk in gebruik. Klik het apparaat op een pan en vul deze met water. Er staat precies aangeven tot waar. Vervolgens stel je een temperatuur in en drukt op start. Schrik niet, het water begint te borrelen en warmt zo langzaam op. Zelf had ik enige problemen met het instellen van de timer, maar voor de rest wijst het zich allemaal vanzelf.

asperges sous video

Asperges sous-vide bereiden
Mijn asperges eet ik het liefst met een bite, maar niet te hard. En dat is nog best tricky. Niets zo zonde als snotterige asperges. Voor optimale het resultaat stel je de Turtle van Byzoo in op 88 graden. Voor sous-vide koken zijn er speciale vacuümmachines. Handig, maar niet essentieel. Zelf gebruikte ik gewoon waterdichte ziplocs van de AH.

Wat heb je nodig

- asperges (5 à 6 stuks p.p.)
- klontje roomboter
- citroensap
- dikke plakken ham
- gekookte Roseval aardappelen
- eieren
- zout en peper

Verwarm met de Byzoo Turtle water op 88 graden.

Doe de asperges in de zak samen met een klontje boter en een scheut citroensap. Tip: koop al geschilde asperges, dat scheelt een hoop werk. Let op dat er niet teveel bij elkaar liggen, dan worden de asperges niet goed gaar.

Zip de zak dicht en leg deze in het water. Zet de timer op 30 minuten voor asperges met een bite en op 40 minuten voor wat zachtere. Een probleem met niet gevacumeerde zakken: ze blijven een beetje drijven. Draai deze tussendoor daarom een aantal keer om. Kook ondertussen ook de aardappelen en ei.

Haal de asperges uit de zak en leg ze apart. Snijd de aardappelen in kwartjes en meng deze vervolgens met het kookvocht van de asperges.

Maak het bord op met de asperges, een paar plakken ham, aardappelen en een ei. Breng op smaak met zout en peper. Het liefst eet ik mijn asperges met een klontje boter, maar Hollandaise-saus is ook populair.

Natuurlijk hoort bij het witte goud een passende wijn. Bijvoorbeeld deze Griekse Biblia Chora Areti of check ons overzicht voor nog meer favoriete aspergewijnen. Eet smakelijk!

asperges sous vide

Conclusie
Had ik de Byzoo Turtle gekocht als ik hem in de winkel had zien staan? Daar moet ik nee op antwoorden. Is het een toevoeging in de keuken? Ja, dat kan het zeker zijn. Maar wel voor de hobbykok die zijn of haar kunsten naar een hoger niveau wil tillen. Vermoedelijk pak je het apparaat er doordeweeks niet zo snel bij. Zelf zou ik hem bijvoorbeeld gebruiken bij het bereiden van asperges en vlees. Bij gerechten waarvan je zeker wilt weten dat de smaak optimaal is. Om indruk te maken op vrienden. Of je schoonouders. Want het eindresultaat is zeker een goede reden om de Byzoo Turtle in huis te halen. Zelden zulke lekkere asperges klaar gemaakt!

Welk gerecht zou jij als eerste bereiden met jouw Byzoo Turtle?

Sander


PS: dit is een gesponsorde samenwerking tussen Byzoo en onze mannenblog.