Food

Avocado-quinoa soep met Gruyère

Deze week een gezond recept op Dudes & Dont's: avocado soep met onder andere quinoa, komkommer, sjalot en basilicum. Ideaal als voedzame lunch of lichte avondmaaltijd!

Nadat wij vorige week het recept voor cheeseburgersoep online hadden gezet, kwam ik in aanraking met het Epic Burger Project van Maura. Op haar blog Yellow Lemon Tree plaatst zij maandelijks de meest epische burgers. Heerlijk, maar om nou dagelijks een burger te eten gaat wat ver. Daarom ging ik de uitdaging aan en veranderde haar quinoaburger in een lekkere soep.

Wat heb je nodig

Voor de soep

-       2 avocado's
-       600 milliliter water
-       1 groentebouillonblokje
-       1 limoen
-       1 ui
-       1 teen knoflook
-       pittige paprikapoeder/ cayennepeper
-       zout en peper

Voor de vulling

-       75 gram ongekookte quinoa
-       75 gram Gruyère (of oude kaas)
-       4 eetlepels yoghurt
-       2 plakken zuurdesem- of donkerbruinbrood
-       1 sjalot
-       ¼ komkommer
-       basilicum

Kook eerst de quinoa naar gebruiksaanwijzing op het pak

Fruit in een grote pan de ui en knoflook ongeveer 10 minuten aan. Voeg nu het water en bouillonblokje toe en wacht totdat de soep kookt.Lepel ondertussen het vruchtvlees uit de avocado's.

Als het geheel kookt, dan voeg je de avocado, 1/2 limoen, zout, peper en een snuf cayennepeper toe. Pak de staafmixer en mix totdat de soep een glad geheel is.

Snijd de plakken brood in blokjes van 1 bij 1 cm. Zelf heb ik ze 10 minuten op 200 graden in de oven gezet, maar je kunt de croutons ook krokant bakken in een pan.

Snijd nu ook de sjalot en komkommer in kleine blokjes en roer deze door de yoghurt. Verscheur wat blaadjes basilicum en roer ook deze door de saus.

Pak voor het serveren een grote kom en doe daarin een flinke schep quinoa. Schep de soep eroverheen en garneer met een lepel saus, croutons, stukjes Gruyère en wat basilicum.

Eet smakelijk!

Sander