Lifestyle

Alles over een MRI scan van je schouder

Als je last hebt van je schouder wordt er soms een MRI scan van het gewricht gemaakt. Dit is meestal pas het geval nadat er eerst röntgenfoto’s van zijn gemaakt. Zo’n MRI scan laat nog meer delen van je schouder zien, namelijk ook je spieren, ligamenten, zenuwen, et cetera. Bij röntgenfoto’s kijken artsen juist vooral naar de botten. Als hier niets mis mee is, kan er dus een MRI scan van je schouder gemaakt worden als vervolgonderzoek. Je wilt dan vast weten wat je te wachten staat. Lees daarvoor dit artikel! 

 

Wat is een MRI scan van je schouder?

Je komt bij een MRI scan in een groot apparaat te liggen op een tafeltje. Deze machine gebruikt dan magneten en radiogolven om afbeeldingen te maken van de interne structuren van je schouder. Op deze beelden zijn je botten te zien, maar ook je bloedvaten, zenuwen, pezen, ligamenten en spieren. Je arts gebruikt de beelden van de scan om uit te zoeken waar de pijn in je schouder vandaan komt. 

 

Waarom wordt er een MRI scan van je schouder gemaakt?

De schouder bestaat uit drie grote botten. Het is hierdoor het meest mobiele gewricht van het lijf. Dit is in principe erg handig, maar kan ook voor problemen zorgen. Onze schouders kunnen namelijk door veel aandoeningen aangetast worden. Mensen hebben dan ook vaak last van blessures die gevonden worden met een MRI schouder. Zo’n scan kan onder meer de volgende problemen in dit gewricht vinden:

  • Artritis
  • Ontwrichting van de schouder
  • Botbreuk
  • Tumor
  • Infectie
  • Scheuren in de ligamenten 

Soms laat de arts vervolgens nog een MRI rug maken om te zien of daar ook problemen zitten die voor pijn in de schouder zorgen. 

 

Hoe bereid je je voor op een MRI scan van je schouder?

Op zich stelt de voorbereiding op een MRI scan niet zoveel voor. Dit is dus ook het geval als je schouder gescand wordt. Wel is het belangrijk om te weten dat je geen metaal mag dragen. Zit er metaal in je lichaam? Laat dit dan aan je arts weten. Dit is ook het geval als je claustrofobisch bent. Je voelt je dan waarschijnlijk ongemakkelijk tijdens de MRI scan. Mogelijk krijg je dan kalmeringsmedicijnen van je arts.

 

Wat zijn de risico’s van een MRI scan van je schouder?

Een MRI scan brengt weinig risico’s met zich mee. Je kunt echter wel problemen ervaren als er implantaten in je lichaam zitten die metaal bevatten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pacemakers en kunstmatige gewrichten. Daarnaast krijg je soms bij een MRI scan van je schouder een contrastkleurstof. Je kunt hier allergisch voor zijn. Je mag als vrouw 24 tot 48 uur na het krijgen van deze kleurstof overigens geen borstvoeding geven.