Food

Wat zijn de voordelen van magnesium pillen?

De laatste tijd worden ze echter aangeprezen voor een aantal welzijnsvoordelen, zoals een slaapverwekkend alternatief voor melatonine en als een manier om het immuunsysteem te stimuleren. Hoe dat komt? Magnesium speelt verschillende belangrijke rollen in je lichaam en we moeten voldoende van deze minerale voedingsstof binnenkrijgen om gezond te kunnen leven.

 

De vraag is echter of je voor voldoende magnesium ook echt magnesium tabletten moet kopen.

 

Wat doet magnesium voor het lichaam?

Magnesium reguleert de functie van honderden enzymen, werkt als een belangrijke elektrolyt en helpt je lichaam bij de opbouw van eiwitten. Het werkt ook nauw samen met een ander essentieel mineraal, calcium.

Door deze acties helpt magnesium bij het beheren van veel essentiële processen in je lichaam, waaronder het ondersteunen van:

- Spierfunctie

- Zenuwgeleiding en signaaloverdracht

- Energieproductie

- Normaal hartritme

- Gezondheid van de botten

Daarnaast helpt magnesium bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.

Gezien de vele rollen die het speelt, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je lichaam alle magnesium heeft die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

 

Hoe vaak komt een magnesium tekort voor?

Gelukkig maar: de meeste volwassenen hoeven zich niet al te veel zorgen hoeven te maken over hun magnesiumgehalte, want voor de gemiddelde persoon die een uitgebalanceerd dieet volgt, komt het zelden voor dat hij een tekort aan magnesium heeft.

Dat komt omdat het van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt. Andere voedingsmiddelen, zoals sommige ontbijtgranen, zijn ermee verrijkt.

En zelfs als iemand af en toe weinig magnesium binnenkrijgt, zorgen gezonde nieren er heel goed voor dat je lichaam de hoeveelheid magnesium vasthoudt die je nodig hebt. Ze voeren ook overtollig magnesium af dat je niet nodig hebt.

Sommige mensen hebben echter last van een laag magnesiumgehalte. En als iemands niveau lange tijd laag blijft, wordt hij of zij beschouwd als iemand met een magnesiumtekort.

Experts merken echter wel op dat een tekort zelden het gevolg is van te weinig magnesium in je voeding.

In plaats daarvan wordt een magnesiumtekort meestal veroorzaakt door omstandigheden die de absorptie van magnesium door het maag-darmkanaal negatief beïnvloeden, zoals chronische diarree; of door het vasthouden van magnesium door de nieren, zoals ongecontroleerde diabetes.

 

Moeten gezonde mensen magnesium supplementen nemen?

De beweerde voordelen van magnesiumsupplementen variëren van een oppepper voor het dagelijks welzijn - beter slapen, meer energie en een betere stemming - tot specifieke voordelen voor de gezondheid, zoals een lagere bloeddruk, een lager risico op hartaandoeningen en verbetering van migraine.

Of deze beweringen waar zijn of niet.. dit is waar de zaken een beetje vaag worden.

Hoewel onderzoeken aantonen dat mensen met weinig magnesium vaak een hogere bloeddruk hebben, worden veel andere factoren die de bloeddruk beïnvloeden niet altijd meegenomen in onderzoeken. Zelfs met dat voorbehoud terzijde, zijn er niet genoeg gegevens om te zeggen dat magnesiumsupplementen daadwerkelijk helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Andere onderzoeken naar de voordelen van magnesium voor gezonde mensen controleren vaak niet de magnesiumniveaus van de deelnemers voordat ze aan het onderzoek beginnen.

Zonder deze maatstaf is het moeilijk om te weten of de verbeteringen die worden gezien daadwerkelijk het gevolg zijn van suppletie. Vergeet niet dat gezonde nieren van nature het magnesium vasthouden dat je nodig hebt en overtollig magnesium uitscheiden.

Vanuit een anekdotisch standpunt zullen mensen je zeker vertellen dat magnesiumsupplementen werken. Maar de feitelijke gegevens die de voordelen van suppletie bij verder gezonde volwassenen ondersteunen zijn niet compleet - de resultaten zijn gemengd en de opzet van deze onderzoeken is niet altijd ideaal.

Met andere woorden: er is geen duidelijk bewijs dat magnesiumsupplementen enig voordeel bieden aan gezonde volwassenen die geen tekort hebben.

Er zijn overigens wel onderzoeken die aantonen dat magnesium een laxerend effect kan hebben, wat suggereert dat het kan helpen bij het bevorderen van regelmatige stoelgang. Maar er zijn geen onderzoeken gedaan die specifiek ingaan op de vraag of magnesium constipatie kan verbeteren.

 

Is het innemen van magnesium tabletten veilig?

De voordelen van magnesium tabletten bij gezonde mensen zijn niet duidelijk, maar men zegt dat het waarschijnlijk niet onveilig is voor de meeste mensen om een magnesium tablet te nemen. Zorg er wel voor dat je niet te veel magnesium neemt.

 

Tot slot

De boodschap die we tot slot willen meegeven is dat de meeste mensen meestal genoeg magnesium binnenkrijgen door gezond te eten. Voedingsmiddelen die je kunnen helpen je magnesiuminname te verhogen zijn onder andere:

- Zaden en noten, vooral pompoenpitten, chiazaden, amandelen en cashewnoten

- Bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en collard greens

- Volkoren granen, zoals zilvervliesrijst, havermout en volkorenbrood

- Bonen en peulvruchten, zoals zwarte bonen, kidneybonen, edamame en pinda's

- Zuivel, zoals yoghurt en bepaalde soorten melk, waaronder koemelk en amandelmelk

- Vis, met name zalm en heilbot