Food

D&D bezoekt: de Dumpling Sisters

Met de populariteit van de Dumpling Sisters is het de laatste tijd hard gegaan. Zo is Jamie Oliver fan en bekijken maandelijks tienduizenden mensen hun kookvideo's. Een eerste kookboek kon dus niet lang uitblijven. De goedlachse zusjes Zhang gingen aan de slag in de keuken en dat resulteerde in een boek met meer dan 100 'Chineasy' gerechten. Vorige week was het duo in Nederland en kreeg ik van hen een masterclassje dumplings maken.

Aangezien Rick dol is op eten, maar zodra hij het zelf moet maken afhaakt, treinde ik samen met Marieke naar Hilversum. In de kookstudio van Oldenhof worden we opgewacht door Amy en Julie die duidelijk zin hebben in de workshop. Na een kort babbeltje met de twee, voegen we ons bij de rest en start de workshop als snel. De zusjes, afkomstig uit Nieuw-Zeeland, maar woonachtig in Londen, vertellen vol passie over hun roots. Vader en moeder Zhang hebben een eigen foodkraam, dus de liefde voor eten is er met de paplepel ingegoten. Hun nieuwe boek staat dan ook vol recepten of varianten op de traditionele gerechten van hun ouders. De Dumpling Sisters hebben deze gerechten versimpelt zodat iedereen ze thuis ook kan maken. Chineasy noemen ze het. De heerlijke smaken van Azië, maar dan wel met ingrediënten die redelijk easy verkrijgbaar zijn.

Het kan ook niet anders dan dat we vandaag zelf dumplings maken. Na een korte demo gaat iedereen in teams van vier aan de slag. Marieke en ik beginnen met het kneden van het deeg om de dumplings straks van te rollen. In eerste instantie lijkt het allemaal vlekkeloos te verlopen, maar echt lekker soepel wil het maar niet worden. Julie springt in om de helpende hand te bieden en het deeg boekt enigszins vooruitgang. Bleken wij achteraf gewoon vergeten het zout erbij te doen, dus heel sneaky voegden we een snuf toe en was het eindresultaat best redelijk.

Zoals het echte zussen betaamt legt het olijke duo al giechelend en met tal van anekdotes uit hoe je het beste dumplings vouwt. Het lijkt niet al te moeilijk, maar van die gedachte moet ik al snel terugkomen. Die grote, Hollandse klauwen van missen de finesse een degelijk exemplaar te maken. Dat valt ook de zussen op, dus voor ik het weet word ik omsingeld en gaan Amy en Julie niet weg voordat er een enigszins acceptabel exemplaar op de werkbank ligt. Lukt natuurlijk niet, maar de twee gooien het over de boeg dat hoe lelijker ze zijn, des te beter de dumplings smaken. Blijkt uiteindelijk echt zo te zijn, want doordat ik ze zo lomp heb gevouwen is het oppervlakte groter en worden ze krokanter. Na ruim een half uur vouwen hebben we met ons teampje een flinke stapel van de Kantonese lekkernij op het aanrecht liggen. Niet allemaal even mooi, daarvoor gaan de credits uiteraard naar mij, maar godzijdank bakt de rest er letterlijk meer van.

Inmiddels tikt de klok 15:45 aan en Marieke en ik hebben serieuze trek. De lunch skippen was misschien niet het slimste idee, dus wij kunnen niet wachten totdat de dumplings eindelijk geserveerd worden. Dit duurt gelukkig niet lang meer. De koekenpan is al snel warm, dus de dumplings kunnen erin. Even aanbakken met een beetje olie, scheut water erbij, bord erop en zo'n 10 minuten laten stomen. Hebben wij in de tussentijd mooi de tijd om een sesamsausje te maken voor erbij. Na een goedkeurend knikje van Amy weten we dat het tijd is om de dumplings op het bord te leggen. Aanvallen!

Geen idee of het de honger, de dumplings of een combinatie van de twee is. Maar ongegeneerd werken we binnen no time een heel bord weg. Het is wat werk, maar dan krijg je ook zeker een gerechtje om over naar huis te schrijven. Deze dumplings gaan de komende tijd sowieso zeker vaker op het menu staan!

Met een goed gevulde buik, alhoewel we bij de toko op de terugweg nog een stuk spekkoek kopen, en een tof exemplaar van het kookboek stappen we weer in de trein. En gelukkig zit er in de goodiebag ook nog een Dumpling Cube waarmee je zelf niet meer hoeft te vouwen. Dat gaat ondergetekende een hoop gestress en irritatie voorkomen.

Sander

dumpling sisters

Na een korte demonstratie moeten we toch echt zelf aan de slag met het recept

dumpling sisters

Rollen, het enige waar die grote Hollandse klauwen goed in zijn

dumpling sisters

Amy kan het niet langer aanzien en besluit komt een handje helpen

dumpling sisters

Na heel wat moeite kom ik niet verder dan dit... Links die van Marieke en rechts die van mij.

dumpling sisters

Gelukkig kunnen de Dumpling Sisters wel lachen om die 'huge' man

dumpling sisters oldenhof good cook mannenblog workshop

We hebben gruwelijke honger, dus er worden veel dumplings gemaakt.

dumpling sisters

Even aanbakken in de pan, een beker water erbij en een paar minuten laten stomen.

dumpling sisters

Geserveerd met zelfgemaakte chilisaus is het helemaal goddelijk lekker.

dumpling sisters

En na afloop werd mijn kookboekencollectie weer vergroot met een tof exemplaar


PS: zelf de dumplings van de Dumpling Sisters maken? Check dan deze video op hun YouTube-kanaal