Kijkbuis

Filmrecensie: Arrival

We zitten alweer in november en dat betekent dat het weer bijna tijd wordt voor een overzicht van de 'beste films van 2016'. Tot van de week wist ik niet goed hoe mijn top drie eruit ging zien, maar één ding is wel zeker geworden na het zien van Arrival: de winnaar is vermoedelijk bekend. Gedurende deze film heb je geen idee waar het verhaal heengaat, maar als het op een geven moment allemaal duidelijk wordt, denk je er nog lang over na.

Als op twaalf willekeurige plaatsen ter wereld mysterieuze gevaartes uit de ruimte neerdalen, is de wereld in rep en roer. Velen denken aan een invasie en mensen beginnen spontaan winkels te plunderen om voorraden in te slaan. Taalkundige Louise Banks (Amy Adams) wordt gevraagd door het Amerikaanse leger om erachter te komen wat het doel is van deze indringers. Waarom zijn 'ze' juist hier? En wat willen ze?

Voor de meeste sciencefiction films is dit het startpunt van totale chaos. Je ziet lompe wezens die wereldsteden compleet wegvagen en militaire grootmachten die hun krachten bundelen en met duizenden massavernietigingswapens op de ongewenste bezoekers afgaan. Maar zo gaat het in Arrival niet. Heel bedachtzaam en vredig gaan Louise en haar team op het mysterieuze gevaarte af. Ze hebben geen flauw idee wat ze kunnen verwachten. En jij als kijker ook niet.

En juist dat geheimzinnige, onheilspellende is genieten geblazen. Het eerste shot om het 'ding' en het daaromheen opgezette militaire kamp is prachtig. En wanneer Louise voor de eerste keer naar binnengaat en alleen de soundtrack nog maar te horen is, zit je op het puntje van je stoel. Een beetje jammer dat onze bioscoop besloot om na dat moment een pauze in te lassen.

Na de pauze probeert Louise vooral met de wezens te communiceren. Dat vereist een hoop geduld en tijd, maar juist dat laatste begint steeds minder te worden. Arrival maakt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het is om eerst te communiceren, in plaats van meteen naar wapens en oorlog te grijpen. Ondertussen heeft Louise zelf ook nog een persoonlijk drama te verwerken en dat maakt de hele situatie nog moeilijker.

Je hebt echter geen idee waar het verhaal heengaat. Dat wordt pas het laatste kwartier langzaam duidelijk. En zonder iets te verklappen hierover is het lastig uitleggen waarom de film zo geniaal is, maar laat ik het erop houden dat alles samenkomt. Daarvoor moet je even goed blijven opletten. Daar helpen de muziek, de schitterende beelden en het goede acteerwerk je gelukkig wel bij.

Amy Adams speelt een fantastische rol, maar ook Jeremy Renner (als natuurkundige) en Forest Whitaker (als bevelhebber) doen het erg goed. Regisseur Denis Villeneuve is erin geslaagd om een grootse én subtiele film te maken die belangrijke thema's aansnijdt. Dat doet-ie allemaal binnen de 120 minuten, ook wel eens prettig. Arrival is zo'n film waar je in bed nog eens over na gaat denken. En wanneer een film dat bereikt, is het een hele speciale.

Rick